Borusan Holding şirketlerinden, yeni nesil taşımacılık modeli Elektronik Taşımacılık Ağı (eTA), 4 yıl içerisinde 35 bini aşkın kamyoncu esnafı ve 6 binin üzerinde yük sahibi KOBİ’ye ulaşmayı başardı. İşe SMS atarak başladıklarını, mobil teknolojilerin gelişmesiyle hizmet sürecini teknoloji ile bütünleştirdiklerini belirten eTA Genel Müdürü Hamdi Erçelik, “Bizi rakiplerimizden ayıran en büyük özelliğimiz SMS ile teknolojiyi aynı anda hizmet olarak sunabilmek. Bu özelliğimiz ile dünyanın ilk elektronik taşımacılık şirketi oluyoruz” dedi. Nakliye sektörüne inovatif bir hizmet ürettiklerini de belirten Hamdi Erçelik, sektörü dijitalleştirerek aracıları ortadan kaldırdıklarını, bu sayede KOBİ’ler ile kamyoncuların maliyetlerini düşürdüklerini bildirdi.

Türkiye pazarında 300 bin ticari araç bulunduğunu ve bu araçların yüzde 10’luk kısmına ulaştıklarını açıklayan Hamdi Erçelik, yılsonuna kadar 10 bin kamyoncu esnafını daha eTA sistemine dahil edeceklerini bildirdi. eTA’nın “Hayatı Yollarda Geçenler İçin Yollardayız” sloganıyla yeni bir etkinlik başlattığını da açıklayan Hamdi Erçelik, etkinlikle birlikte 13 şehir ve 24 farklı noktada 5 bin kamyon ve tır şoförüne ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

 Günlük 200 araç çıkışı yapılıyor

Türkiye’nin nakliye anlamında çok büyük bir pazar olduğunu söyleyen Hamdi Erçelik, “800 bin araç parkı olan bir ülkeyiz. Bu araçların 300 bini ticari faaliyet yapıyor. Rakamlar bize sektörün önünün ne kadar açık olduğunu gösteriyor” dedi. eTA olarak günlük 200 araç çıkışı yaptıklarını açıklayan Hamdi Erçelik, aylık ortalama yüzde 15 büyüme ile yola devam edeceklerini bildirdi. Günlük 500 ile 1000 araç çıkışına ulaştıklarında, belirledikleri hedefe de ulaşmış olacaklarını kaydeden Hamdi Erçelik, “Bu yılsonu için 20 milyon dolar ciro öngörüyoruz. Bu rakam geçen yılki ciromuzun neredeyse 3 katı kadar. Aylık yüzde 15 büyümemiz, hedefimizin tutacağı ile ilgili de bize olumlu sinyaller veriyor” dedi.

 “Türkiye’yi dolaşıyoruz”

eTA’nın “Hayatı Yollarda Geçenler İçin Yollardayız” sloganıyla yeni bir etkinlik başlattıklarını da açıklayan Erçelik, “13 şehir ve 24 farklı noktada 5 bin kamyon ve tır şoförüne ulaşmayı hedeflediğimiz “Yol Arkadaşım eTA” isimli etkinliklerimizde bir yandan sistemimizi tanıtıp, diğer yandan da keyifli yarışmaların yer aldığı aktiviteler gerçekleştireceğiz. Kamyon ve tır şoförlerimiz bizim çözüm ortaklarımız ve onlara faydalı olabilmek adına etkinliğimizde spor eğitmenleri de bize eşlik ediyor olacak. Spor eğitmenleri, şoförlerimize araç kullanırken doğru beden duruşlarını ve uzun yol sonrası yorgunluk, uykusuzluk hallerinde yapabilecekleri pratik spor hareketlerini anlatacaklar. Etkinliğimiz Ağustos ve Eylül ayları süresince İstanbul’dan başlayarak sırasıyla Kocaeli, Adapazarı, Düzce, Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Uşak, Balıkesir, Bursa ve İzmir’de düzenlenecek” şeklinde konuştu.

 KOBİ’ler ve kamyonculara maksimum fayda sağlıyor

eTA, www.etasimacilik.com, Borusan’ın lojistik sektöründeki deneyimi, satın alma gücü ve teknolojik altyapısını paylaştığı kamyoncu esnafı ile KOBİ’ler arasında ilave maliyet yaratan tüm aracıları ortadan kaldırıyor. Kamyonların sürekli hareket etmelerini sağlayacak iş fırsatları yaratarak kaynak (zaman ve para) tasarrufu sağlıyor. Sağladığı tasarrufu KOBİ’lere maliyet avantajı olarak sunuyor. Bu avantaja dinamik fiyatlama alt yapısı ile desteklenmiş online web sitesi üzerinde hızlı fiyatlama kolay satınalma ile yalın bir süreçle hemen ulaşılmasını sağlıyor. Diğer bir deyişle, KOBİ’ler hiçbir ücret ödemeden yüklerini taşıyacakları güvenilir, sigortalı, 7/24 izlenebilen bir nakliye hizmetini en iyi fiyata alıyor. Ücretsiz olarak eTA üyeliğine katılan kamyoncu esnafı da ödemelerini zamanında, güvenli bir şekilde ve istedikleri noktalardan alıyor. Ayrıca dönüş yükü planlaması yapılması; hatta daha yoldayken eTA mobil uygulaması üzerinden bir sonraki işlerini tercih ederek düzenleyebilmeleri gibi kolaylık getiren hizmetlerden de faydalanıyor.

İstanbul ve Bursa’da dinlenme tesisi

Hamdi Erçelik, kamyon sürücülerinin dinlenebilecekleri, her türlü ihtiyaçlarını giderebilecekleri dinlenme yerleri de açacaklarını bunlardan ilkinin Bursa ve İstanbul Hadımköy’de yapımına başlandığını söyledi. Erçelik ayrıca yol üstü dinlenme tesisi açacaklarını bunun için önemli bir  partnerle işbirliği yaptıklarını ancak bunun sürpriz olduğunu aktardı.

 60 bin KOBİ lojistik hizmet bekliyor

İlk işe başladıklarında yaptıkları çalışmada 60 bin KOBİ’nin lojistik hizmete ihtiyaç duyduğunu ölçümlediklerini aktaran Hamdi Erçelik, 7 bin kamyona taktıkları izleme cihazları ile kamyon hareketlerinin Türkiye yollarında nasıl gerçekleştiğini de gördüklerini belirtti. Erçelik verimliliği artıracak doğru ürünü doğru kamyoncuyla buluşturacak bir sistem geliştirdiklerini de değindi.

Kamyoncunun sisteme dahil edilmesi için ilk başta 500 tablet dağıttıklarını ancak yine de zorlandıklarını akıllı telefonların gelişmesiyle hızlı bir gelişim sağladıklarından bahseden Erçelik, “Biz ilk başta ekipman dağıtımı yaparken yazılım dağıtmaya başladık. Andoid ve ios tabanlı aplikasyonlar yaptık. Artık kamyoncular 3 hareketle yük tekliflerine ulaşabiliyorlar” dedi.

 Yurtdışı ve şehiriçi için planlarımız var

Erçelik yurtdışı ve şehiriçi taşımalar için de düşüncelirinin olduğunu belirterek şunları söyledi: "Borusan Lojistik’in kendi şirketlerinin bulunduğu İran Kazakistan, Türki Cumhuriyetler, gibi ülkelere ayrıca Romanya, Bulgaristan gibi yakın ülkelere hizmet noktasında düşüncelerimiz var. Yine şehiriçi dağıtım için de elbette fırsatları değerlendirebiliriz”