Teknolojiyi en kullanan lojistik firmalarının başında gelen Ekol lojistik, Endüstri 4.0 ile birlikte yeni stratejiye uygun olarak mottosunu ve logonusu değiştirdi. Yeni logonunu ve gelecekle ilgili hedeflerin paylaşıldığı toplantıda konuşan Ekol Lojistik yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, “27 yıl önce başladığımız yolculuğumuza yeni bir yüzle yeni bir bakış açısıyla devam edeceğiz” dedi.  
 
Bu değişim neden yaptıklarını da açıklayan Musul,  “Dünyada son yıllarda teknoloji hayatımızın her alanına girdi. Endüstri’nin 4’üncü aşaması başladı. Hayatımızın neredeyse her aşamasına etki edecek; üretim sistemlerine, paylaşım sistemlerine, hatta yönetim sistemlerine etki edecek bir dönem başladı. Biz kurulduğumuz günden bu yana işimiz yapmakla yetinmedik, bilgimizi birikimimizi bütçemizi zorlayarak sektöre yenilikler getirdik. Bu amacımıza fazlasıyla ulaştık. 2020’ye kadar 50 ülkeye yayılmayı planlayan yeni yüzümüzü bu çağa bu profesyonelliğe uygun hala getirmek istedik. Endüstri 4.0’ı sektöre en iyi uygulayan firmamız için bunu bir fırsat olarak değerlendirdik. Otomasyon sistemlerini sektörümüze uygulamış bir markayız. Ürünlerin araca el değmeden geldiği bir yapı kurduk. Daha sonra tekstilde 35 kişilik ekiple 250 kişinin sergileyebileceği bir performans ortaya koyduk. Teknolojinin bize getireceği verimliliği etkin şekilde uygulayarak rekabetçilikte öne geçiyoruz. Logomuzun üzerinde 1,5 yıl çalıştık. Müşterilerimizin çok sevdiği bir logomuz vardı ama yeni bakış açısına uygun, yeni döneme uygun daha yetkin bir yaklaşım geliştirmek istedik. Neyi vurgulamak istiyorsak onu açıklayacak logo ve mottoyu ortaya çıkardık. Lojistik 4.0 Ekol adına tescillendi. Bunun gerekliliklerini yerine getirecek çalışma sistemine giriyor olacağız” dedi.   
 
Musul logoyla ilgili olarak da şunları anlattı: “Yazı karakterimizin kendine uygun olması, e harfini tek başına kullanabilecek bir logo tasarladık. E deyince herkesin aklına Ekol’ün geleceği bir dünya hedefliyoruz. Ekol teknolojiyi iyi kullanmasıyla yenilikçi yaklaşımıyla, müşterilerini ileriye taşıyan, yapıcı yaklaşımımızla ve elbette ki bu başarının arkasında insana değer veren özelliğimiz ana değerimizi oluşturuyor. Üzerinde çok iyi çalıştığımız, tüm paydaşlarımıza karşı sorumluluklarımızın ne olacağı, ne yapacağımızı ortaya koyan ciddi bir manifesto oluşturduk. Buradaki değerler bir trend olarak arşivlenmesi için değil, bundan sonra tüm Ekol çalışmalarını bağlayıcı, onlara yol gösterecek bir manifesto. Müthiş bin misyon oluşturduk. Misyonumuz müşterilerimizle birlikte ilham veren ve sürdürülebilir değer yaratmak.”
Ekol Lojistik Kurumsal İletişim Direktörü Arzu Tan, yeni yüze uygun olarak yeniden tasarlanan web sitesi hakkında bilgiler verdi. Arzu Tan şunları anlattı:
“Yeni web sitemiz marka konumlandırmamıza uygun olarak hazırlandı. Tamamen global bakış açısıyla hazırlandı. Her ülkeyle ilgili alt sayfaları görülebilir. Ekol’ün bulunduğu ülkelerin dillerinde olacak. Verdiğimiz hizmetlerin detayları olacak.  Görsel anlamda da yeni trendlere uygun olarak tasarlandı. Şu an için 15 dilde yayın yapıyor. Çok kolay kullanılan bir site. Sektörle ilgili bütün detaylara ulaşabiliyorsunuz.
Çalışanlar için de yeni bir yüz var. 7 bin kişilik çok uluslu bir aileyiz. Sosyal medya platformu gibi tasarlandığından herkes kendi arzuladığı şekilde kullanabilecek. Tamamen sosyal medya mantığıyla tasarlandı. Kurumsal tarafı da var. Herhangi metaryale ihtiyacımız olduğunda hızlı bir şekilde ulaşabilmeminiz mümkün. Mobil olarak da kullanılabiliyor. Diğer bir uygulama da tesislerimizin hepsinde 360 derece video çekemi yaptık ve youtube üzerinden yayınlanıyor. Tesisin içindeymiş gibi gezi yapabiliyorsunuz.”

Ahmet Musul yeni logonun ve hedeflerin paylaşıldığı toplantıda özetle şunları söyledi:

7 bin kişilik bir aileyiz, 23 ulustan çalışanımız var diyoruz ama sürekli yenileri ekleniyor. Avrupa’nın en büyük 3’üncü filosuna sahibiz. Kendi filosunu kullanan Avrupa’daki en büyük firmayız. 2 yıl içende 10 bin araca çıkararak Avrupa’da açık ara lider olacağız. Lotus tesisi ile birlikte kapalı alanımız 1 milyon metrekareyi aşacak. Yıllık ortalama yüzde 20 büyümeyi başaran bunun yüzde 5’i organik büyüme olan bir performansımız var.
2011 yılında Türkiye dışında gelirimiz yokken geçen yıl bunu yüzde 145’e çıkardık Bu yıl ki hedefimiz bunu yüzde 20’nin üzerine çıkarmak. 15 ülkedeyiz bu yıl bunu 23’e gelecek yıl da 35’e çıkaracağız. Hızlı karar veren bir şirketiz. Amacımız 2020’ye geldiğimizde Akdeniz, Hazar, Adriyatik ve Karadeniz’de Ekol bayrağını dalgalandırmak olacak. Bu başarının arkasında yetkin bir kadromuz var.
Teknolojiyi muhakkak kullanmak zorundayız. Kurulduğumuz 3’üncü ayından sonra kendi yazılımlarını kullanan şirket olduk. Ülkemizin sektöründeki ilk Ar-Ge merkeziyiz.
Sektörümüzde yakın zamanda birçok Ar-Ge merkezi olacak. Sektörümüz teknolojinin önemini çok daha iyi kavramış durumda.
Teknoloji ile gerek kendi iç performansımızı, gerek yaptığımız tüm aktiviteleri gerçek zamanlı olarak müşterilerimizle paylaşıyoruz. Araç takip sistemlerinde geldiğimiz nokta dünyadaki en ileri nokta. Otomasyonu çözümlerimizde gittikçe daha fazla kullanan bir hale geldik. Mailin dahi ortadan kalkacağı altyapıları geliştiriyoruz. Biri Hollandalı biri Amerikalı bir ortakla kaynaklarımızın optimazyonunu yaptığımız çalışmayı sonlandırarak bunu daha nitelikli kullanmaya başlayacağız.
Ekol sektöründe belki hacim olarak değil ama hizmet çeşitliliği ve nitelik olarak dünyadaki en yetkin firmalardan. İlaç takibini dünyada ilk hayata geçiren firmayız. Entegre bir hizmet sunuyoruz, bunu yaparken tüm sertifikalara sahibiz ve bunun gururla söyleyebilirim Ekol’de hiçbir sertifika alınmış olması için alınmaz.
Hat geliştirme ve çözüm geliştirmede Avrupa’da lideriz Kendi lokomotif ve vagonlarıyla taşıma  yapacağız. Avrupa ve İran arasında hava taşıması yapan bir şirket olacağız.
Taşıdığımız tonajı daha az karayolunda kullanan firmada lideriz. Taşıdığımız ürünün yüzde 70’ini 3 bin 500 kilometredeki yolun sadece 50 kilometresini karayoluyla yapıyoruz.
İntermodal hatlarımız Avrupa ve Türkiye arasında. Ancak kuzeyi Günay Avrupa’ya veya Kuzey Afrika Güney Avrupa arasında, Köstence ile Poti arasında, Trieste ile Ostrova’ya, Trieste-Kiel oradan da Finlandiya, İsveç ve Norveç’e götüreceğiz. 3-4 bin kilometrede karayolu 100 kilometre ile sınırlı olacak.
 
 
Her ay 850 futbol sahasında büyük ormanı kurtarıyoruz. E harfimiz ilerde çeşitli şekillere girecek. Yaptığımız taşımalarla dünyanın etrafında 360 kez dolanacak kadar yakıtı tasarruf ediyoruz. İntermodalin çevresel, operasyonel, avantajları var. Onun dışında finansal avantajları var. Konvansiyonel bir modelle çalışıyor olsaydık 2.500 çekiciye ihtiyacımız olacaktı bu da 250 milyon euroluk yatırım anlamına gelecekti. Daha az kilometre yaparak daha çok hizmet veren bir yapı getiriyor. Tamamen karayoluyla giden İsveç’e gidin bir firma ayda 1,5 sefer yapıyor. Göteborg’dan bir firmanın günde 3-4 sefer yapması mümkün bu da ayda 8 sefer yapma imkanı sunuyor.
 
20 yıl önce tersane olarak yatırım için alınmış bir tersaneyi satın alarak bir proje başlattık. Limanımız 3 hafta içinde hizmete başlayacak. Her katta 4 bin metre kare olan depolama alanı. Geliri UND’ye işletmesi TÜV’e verilen bir laboratuvar.  
Türkiye yeni bir giriş kapışana kavuşuyor. Her aracın Xray ile kontrol edilecek. Çok modern giriş ve çıkış kapısına kavuşturuyoruz. Aslında devletimizin yapması gerekin bir çalışmaydı. Limanlarımızın hepsi konteyner limanı olduğu için yaptığımız bu çalışma büyük yatırımlardan sonra devreye girecek.
İran’daki Saffron (Safran) tesisi.  Aşamadan oluşuyor. Full oparasyonlu bin palet kapasiteli bir bölümümüz olacak. İnşaattaki performans durumuna göre bu yılın Kasım ayında hizmete alacağız. Tesisimizin en önemli müşterimiz Unilever olmakla birlikte hızlı tüketim, otomotiv, teksil , hatta ilaçlar için çok kullanışlı bir merkez. İran’ın en büyük en modern lojistik tesisi olacak.
Münih Lojistik Fuarı’nda İran konseptli bir Tır’da müşterilerimiz ağırlayacağız. İran’a en iyi lojistik hizmet veren firma olduğumuzu anlatacağız.


MANİFESTOMUZ
 
“Yeterince iyi” olmak bize hiçbir zaman yetmedi. Daha iyiye ulaşmak için sürekli ve dinamik dönüşüme inanıyor, bu sayede her gün büyüyor ve gelişiyoruz. Biliyoruz ki, başarıya başka türlü ulaşmak mümkün değil.
Aklı, duyguyu ve bilinci birleştiren yaklaşımımızı, tecrübemiz ve uzmanlığımızla harmanlayarak lojistik sektörüne yeni nesil bir bakış açısı getiriyoruz.
Gücümüze güç katan ileri teknolojimizi, müşterilerimize kusursuz hizmet anlayışımızla gelişmiş çözümler sunmak için kullanarak, sektörümüzün ilham kaynağı olmaya devam ediyoruz.
Bizim için insan her şeyden önce gelir. Birbirimizi daha iyi anlamak, paylaştığımız ortak değerleri korumak ve gerçekleştirmek istediğimiz hedeflere ulaşmak için yine en değerli yapıtaşımız olan insanımızın gücüyle, azimle ilerliyoruz.
En iyiyi hak eden müşterimize, yaptığımız her işte en iyi hizmeti sunuyoruz. Onların başarısının bizim başarımız olduğu gerçeğini aklımızdan hiç çıkarmıyoruz.
Cesur fikirleri yapıcı tutumumuzla hayata geçirerek, her türlü zorluğun üstesinden geliyor, her başarımızda daha da güçleniyoruz.
Biliyoruz ki, inanarak çalışırsak, aşamayacağımız hiçbir engel yok.   
Etik değerlerimiz ve sürdürülebilirliğe olan adanmışlığımız sayesinde sadece lojistik sektörünün geleceğini değiştirmeye değil, dünyayı dönüştürmeye hazırız.


Ekol'ün açıkladığı şirket değerleri:
DEĞERLERİMİZ
YÜKSEK TEKNOLOJİ
Teknolojiye yatırım yapmakla kalmıyor, büyümeye giden yolun teknolojiyi ileri taşımaktan geçtiğine inanıyoruz. Bizim için teknoloji, değişimin beraberinde getirdiği bir zorunluluk değil, yolumuzu aydınlatan bir ışık. O aydınlık yolda geliştirdiğimiz, müşterilerimize özel yenilikçi çözümlerimizle sektörümüze de ilham kaynağı oluyoruz.
 
YENİLİKÇİLİK
Bize göre, hayal gücü, doğuştan insana bahşedilen bir ‘hazine’. Bu hazineyi nasıl koruduğunuz çok önemli. Bizim hayal gücümüzü canlı tutan yeni ve taze olan her şey. Müşterilerimiz için yeni fırsatlar doğuran ve rekabet üstünlüğü sağlayan her türlü orijinal ve yenilikçi fikrin daimi savunucusuyuz.
 
 
GİRİŞİMCİLİK
Başarımızın temelinde, sürekli yeni fikirler bulma becerimiz ve iş süreçlerimizin her aşamasında yaratıcı fikirlere yaptığımız yatırım var. Bu yepyeni bir çözüm, ürün ya da hizmet olabilir. Alışılmışın dışında bakış açılarına ve cesur girişimlere duyduğumuz inanç, müşterilerimizin olduğu kadar bizim de gücümüze güç katıyor.
 
YAPICI TUTUM
Kendimize güveniyor ve hiçbir zaman pes etmiyoruz. Bu sayede altından kalkamayacağımız zorluk yok. Yaptığımız her işte başarılı olmamızı hızlı ve verimli çalışmamıza ve başarıya duyduğumuz güçlü arzuya borçluyuz. Motivasyonu yüksek, tutkulu ve yapıcı bir ekip olarak mutlaka en iyi çözümü sunuyor ve hayata geçiriyoruz.
 
 
İNSANA DEĞER
Müşterimiz, çalışma arkadaşımız ya da yolda karşılaştığımız herhangi biri; fark etmez… Bizim için insan her şeyden önce gelir. Değer yaratabilmek ve hedeflerimize ulaşmak için en değerli yapıtaşımız insan. Bize göre samimiyet, her kapıyı açan altın bir anahtar ve biz o anahtara sahip olduğumuz için çok şanslıyız.
 
 
SAĞDUYU
Bizim için müşterilerimiz her şeyden önce gelir. Onlara ve başarılarına ne kadar saygı duyuyorsak, aynısını topluma ve çevreye duyuyor, etik değerleri vazgeçilmez görüyoruz. Sağduyu sahibi ve attığımız her adımın sorumluluğunu bilen bir kurum olarak, sürdürülebilir bir geleceğin ancak bu sayede mümkün olduğuna inanıyoruz.