Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2017 yılı 3’ncü çeyreği için “Dünya Ticaretinin Yörüngesi ve Momentumuna İlişkin Verileri” yayınladı. Dünya Ticaret Görünüm Göstergesi (WTOI), uluslararası hava kargo ve konteyner liman geçişleri için bileşen endeksleri ile uluslararası mal sevkiyatlarının arttığını gösteriyor. En son 102.6 değerli gösterge, bu yılın Mayıs ayında yayınlanan 102.2 değerli önceki göstergesine göre daha yüksek oldu ve ticaretin hızlanması için sürekli bir hareket söz konusu. Hava taşımacılığı, ihracat siparişleri ve konteyner taşımacılığındaki güçlü performans diğer endekslerdeki zayıf sonuçlar ile dengelendi.
Haziran ayına ilişkin 102,6’lık en son okunan değer, trendin ve yükselişin üzerinde, üçüncü çeyrekte (Temmuz-Eylül) ticaretin güçlendiğine işaret ediyor. Uluslararası hava kargo ve konteyner limanı geçişleri için bileşen endeksleri hem keskin, hem de uluslararası mal sevkiyatlarının arttığını gösteriyor.
Elektronik bileşenler ve tarımsal hammadde endeksleri de yakın zamanda arttı. Öte yandan, otomobil üretimi ve satışları zayıfladı ve tüketici güveninin bozulduğu öne sürüldü. İhracat siparişleri trendin üstünde oldu ancak yükseliş gösterdi. Bu da ticaret büyümesinde yukarı yönlü değişimin zirveye ulaşmış olabileceğini gösteriyor.
Durum böyle olursa, ticaret büyümesinin yıl sonuna doğru ılımlı seviyelere ineceği düşünülüyor.