DHL Global Forwarding Çin ve Türkiye arasında kurduğu yeni demiryolu hattının açılışını yaptı. Hattaki ilk sefer geçtiğimiz hafta tamamlandı ve yüklerin teslimi sağlandı. Bu hat sayesinde, Çin’in Lianyungang kentinden yola çıkan kargolar, Kazakistan, Azerbaycan ve Gürcistan’dan geçerek normal şartlar altında 14 gün içinde İstanbul’a ulaşacak. Hazar Denizi ve Karadeniz üzerinden iki transit geçişi de kapsayan bu yolculuğun ardından kargonun, Türkiye’nin herhangi bir kentine karayolu aracılığıyla hızlı bir şekilde ulaştırılması mümkün olacak.

Bu bağlantı, acil durumlar için hazırlanan ve Azerbaycan, Gürcistan ile Türkiye arasında işleyecek karayolu taşımacılığı hizmetiyle de desteklenecek.

Hızlı ve hesaplı bir alternatif

DHL Global Forwarding Türkiye Genel Müdürü Teoman Beyazıt, "Havayolu taşımacılığına oranla daha ucuz, deniz yolu taşımacılığına oranla daha çabuk olan bu hizmetle Çin-Türkiye hattında yeni bir alternatif sunmayı amaçlıyoruz. Müşterilerimiz, bu alternatif tren yolu hizmeti ile tedarik zincirlerini güçlendirmek, piyasaya daha hızlı ulaşmak ve lojistik maliyetlerini azaltmak gibi pek çok avantaj elde edecek" dedi.

Proje, Çin’in Batı ile ulaşım ağlarını ve ticari bağlantılarını güçlendirmek için başlattığı ve önümüzdeki on yıl boyunca toplamda 2.5 trilyon dolardan fazla gelir sağlaması beklenen “Tek Kuşak, Tek Yol” girişiminde de kritik bir dönüm noktası teşkil ediyor.

DHL Global Forwarding Çin CEO'su Steve Huang, “Çin ve İpek Yolu hattındaki ülkeler arasındaki ticaret, son on yıl boyunca yıllık ortalama yüzde 19 büyüdü. Halihazırda oldukça yüksek hacme sahip olan bu ticari ilişkiler, Tek Kuşak, Tek Yol girişimi sayesinde daha da ilerleyecektir. Çin, Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ikinci ülke konumundayken, AB de Türkiye’nin en büyük ihracat pazarıdır. Lianyungang-İstanbul bağlantısı gibi yeni koridorlar Türkiye’nin stratejik önemini ve ekonomik gelişimini daha da artıracaktır” dedi.

Bu demiryolu hattı, DHL Global Forwarding ile Kazakistan’ın demiryolu işletmecisi Temir Zholy Express (KTZ Express) arasında daha önceden imzalanan, Avrupa ve Çin arasındaki demiryolu bağlantılarının Kazakistan üzerinden güçlendirilmesine yönelik mutabakat zaptı çerçevesinde hayata geçirildi.

İpek Yolu yeniden canlanıyor

Lianyuangang-İstanbul hattı, DHL Global Forwarding’in Asya ile Avrupa arasındaki çok modelli taşıma bağlantılarından “Güney Koridoru”nu oluşturuyor. DHL Global Forwarding’in üç hat ile hizmet verdiği Kuzey ve Batı Koridorları, son olarak Tayvan ve Avrupa’yı Çin üzerinden birbirine bağlayacak şekilde genişletilmişti.

Deutsche Post şirketler grubuna ait olan DHL Global Forwarding, Türkiye’de 12 ofiste 400’ü aşkın çalışanı ile uluslararası taşımacılık alanında hizmet veriyor. Konteyner, proje kargo, depolama ve gümrükleme alanında da hizmet veren DHL Global Forwarding, sunduğu katma değerli lojistik servislerle dünya lideri konumunda bulunuyor.