Türk TIR’larının Avrupa ülkelerindeki geçişlerinden alınan ücretlere karşı UND öncülüğünde başlayan hukuk mücadelesi büyük bir zaferle sonuçlandı. Artık Türk TIR’ları Avrupa’ya yaptıkları taşımalarda geçiş ücreti ödemeyecekler. İstanbul Lojistik Hiz. Taş. ve Tic. Ltd. Şti'nin, Macaristan’a karşı açtığı davada Avrupa Adalet Divanı uygulamanın haksız olduğunu belirterek ücret ödenemeyeceği yönündü karar verdi. Bu karar emsal teşkil edeceği için diğer ülkelere de bu ücret ödenmeyecek.
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ
UND ve TİM, ilgili bakanlıkların desteğiyle, Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, Slovenya, İtalya, Romanya, Yunanistan'a karşı Türk tırlarına uyguladıkları kota ve tarifeler nedeniyle kapsamlı bir mücadele başlattı. Böylece, ikili veya transit geçiş belgesi kotaları, geçiş belgesi ücretleri, profesyonel sürücü vizesi işlemlerindeki karmaşıklık, maliyetler ve kalış süresi kısıtlamaların kaldırılması amaçlandı.
Bu arada Mart 2015'te Macaristan'ın 438 avroluk geçiş ücretini ödemediği için bir tır şoförüne 2 bin 400 avroluk para cezası verildi.
Türk tarafınca Haziran 2015'te AB Komisyonuna gönderilen şikayet dosyasında, söz konusu kısıtlamalar nedeniyle Almanya ve diğer ülkelerle yapılan ticaretin ciddi zarar gördüğü belirtildi.
AB Komisyonu da Temmuz 2015'te yayınladığı Türkiye-AB Karayolu Yük Taşımacılığı Anlaşması Etki Analizinde, sadece geçiş belgesi kotaları nedeniyle Türkiye ve AB arasındaki ticaretinin yılda 3,5 milyar avro kaybettirdiğine vurgu yaptı.
Türkiye'nin en büyük ticaret partneri Almanya güzergahında taşımaları engelleyen kota kaynaklı sorunlara karşı yerel düzeyde idari davalar açılmaya başlandı. Konu ilk olarak, Macaristan ve Avusturya'da mahkemelerin gündemine geldi.
Macaristan'daki davada, anlaşmaya varılamaması üzerine davanın Avrupa Adalet Divanına taşınmasına karar verildi. Adalet Divanı da Ocak 2016'da, üye ülkeler ve AB Komisyonundan görüş istedi.