İnternet alışverişlerinde yaşanan teslimat sorunlarına çözüm sunmak için esnek ve güvenilir bir teslimat modeli olan Bukoli’yi geliştiren Borusan, 6 ayda 10 bin paketi müşterisine ulaşmayı başardı. İstanbul’da 33 ilçede ve 480 teslim noktasında hizmet veren Bukoli, 5 yıl sonunda İstanbul’da 2 bin 500 teslimat noktasına ulaşmayı ve takip eden 1.5 yıl içerisinde de İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya’ya hizmet götürmeyi hedefliyor. Bukoli için ilk aşamada 7.5 milyon dolar yatırım gerçekleştirilecek.

İnternet alışverişlerinde yaşanan teslimat sorunlarına çözüm sunmak için esnek ve güvenilir teslimat modeli olan Bukoli’yi geliştiren Borusan, 6 ayda 10 bin paketi müşterisine ulaşmayı başardı. 1v1y.com, Babil.com, hızlıal.com, kitapyurdu.com, e-bebek.com, sachane.com,bikutumutluluk.com, evidea.com ve lilakutu.com e-ticaret sitelerinde kargoya alternatif yeni bir teslimat seçeneği olarak müşterilerle buluşan Bukoli, İstanbul’un 33 ilçesine yayılan 480 teslim noktasına ulaştı. 5 yıl sonunda İstanbul’da 2 bin 500 teslim noktasında var olmayı planlayan Bukoli, takip eden 1.5 yıl içerisinde internet alışverişi açısından önemli hacmi olan İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya’ya hizmet götürmeyi hedefliyor. Bukoli modeli için ağırlıklı olarak yazılım ve izleme teknolojileri alanında ilk aşamada 7.5 milyon dolar yatırım gerçekleştirilecek. Bukoli’nin çok basit bir çalışma modeli bulunuyor. Kullanıcı internet siparişi sırasında teslimat için Bukoli’yi seçtiğinde satın aldığı ürünler tercih ettiği esnafa teslim ediliyor. Kullanıcı da istediği zaman Bukoli noktalarından kendine özel üretilmiş bir kodla kolisini teslim alıyor.

 6 ayda 10.000 paket müşterisine ulaştı

 Bukuli için gerçekleştirilen lansmanda konuşan Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, “Yenilikçi ürün, hizmet ve iş modelleri geliştirmek Borusan’ın ana stratejilerinden biri. 3 yıl önce bu yönde ilk adımları attık. Yarattığımız inovasyon markalarıyla çözüm odaklı yenilikler sunmayı hedefliyoruz. Borusan Lojistik’in e-ticaretin ruhuna uygun bir iş modeli olarak sunduğu Bukoli, sektörün en büyük ihtiyaçlarından biri olan esnek teslimat çözümünü sağlamaya hazır” dedi. Agah Uğur Bukoli’yi “internet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin yaşadığı teslimat sorunlarına cevap vermek için geliştirilmiş alternatif, güvenilir ve esnek bir teslimat modeli” olarak tanımladı. Agah Uğur konuşmasında Bukoli’nin kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak bir model olarak sektörde bir ilk olduğunu ifade etti. “Dünyada şehirleşme oranının artması ve insanların her türlü hizmetten beklentilerinin artmasıyla e-ticaret ve teslimattan beklentiler de değişti. E-ticaretten alışverişin yoğun olduğu tüm ülkelerde e-ticaret firmaları benzer çözümler sunuyorlar. Teslimat ve e-ticaret sektörü paralel büyüyor. Ancak dünyada benzer modeller olsa da bire bir bizim gibi mahalle esnafı ile çalışan bir model yok. Dünya örnekleri genelde zincir mağazalar ve daha büyük yapılar ile anlaşmışlar. Bu kadar esnaf sıcaklığında bir model bulunmuyor. Bukoli geliştirdiği model ile esnafa ve e-ticarete sağladığı faydalara ilave olarak, kullanıcılara kolilerine istedikleri zaman kavuşabilecekleri bir çözüm sunuyor. Şimdiye kadar 6 ayda toplam 10 bin paket müşterisine ulaştı ve bugüne kadar Bukoli’yi tercih eden insanların yüzde 95’i yeniden tercih edeceğini ifade etti, bu da Bukoli’nin sektörde önemli bir ihtiyaca çözüm olduğunu gösteriyor” dedi.

 Hedefte İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya var

Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç ise lansmanda yaptığı konuşmasında, Bukoli’nin herkes için kazançlı bir model olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Bukoli tüketiciler, e-ticaret firmaları ve esnaf için “Kazan- Kazan” fırsatı yaratan yepyeni bir teslimat modeli. İnternet alışverişi yapan tüketiciler; internet siparişlerinde Bukoli’yi tercih ederek, ister yollarının üzerindeki esnaflardan, ister 7/24 çalışan ve teslimat yapan akıllı makinelerden, gece gündüz, hafta içi hafta sonu demeden ürünlerine kavuşuyorlar. Evde veya ofiste koli bekleme derdinden kurtuluyorlar. Yani, Bukoli ile ‘sen kolini değil, kolin seni bekliyor’. Bukoli noktası olan esnafın, bir yandan müşteri trafiği artarken diğer yandan da ek geliri oluyor.. E-ticaret firmaları ise tüketicilerine esnek saatlerde ürününün teslim alınabileceği, internet alışverişlerine odaklı yepyeni, sorunsuz bir model sunmuş oluyor. Böylelikle e ticaret firmaları teslimata dayalı problemlerden dolayı internetten alışveriş yapmayan yeni bir müşteri kitlesine de ulaşma şansı yakalıyorlar. Hedefimiz; 5 yılda İstanbul’da 2.500 noktaya ulaşarak Bukoli’yi tercih eden kullanıcılarımızı 500 metreden fazla yürütmemek ve paralelde Türkiye’nin önde gelen büyük şehirlerinde de (İzmir, Ankara, Bursa, Antalya) Bukoli’yi hızlı bir şekilde devreye almak. Şimdiden 9 e-ticaret markasıyla yaptığımız işbirliklerinin - 1v1y.com, Babil.com, hızlıal.com, kitapyurdu.com, e-bebek.com, sachane.com, bikutumutluluk.com, evidea.com ve lilakutu.com – sayısını arttırmak, 7/24 teslimat yapan akıllı makinelerimizi (locker) merkezi noktalarda konumlandırmak. Tüm bu çalışmalar için toplam 7,5 milyon dolar yatırım gerçekleştireceğiz.”

 Kaan Gürgenç, “Bukoli bu hedeflermiz doğrultusunda, yayılım planımız tam hız ile sürmekte. Markafoni ile de anlaşmalarımızı yaptık, yakın bir tarihte çalışmaya başlıyoruz. İDO ile Borusan Lojistik olarak, farklı hizmet alanlarımız için iyi bir işbirliği içindeyiz. Bukoli için de İDO ile bir anlaşma yaptık. Yaptığımız anlaşma neticesinde, akıllı makinelerimizi İDO iskelerine yerleştirerek Ekim ayı ikinci çeyreği itibarı ile kullanıma açıyoruz” dedi.

 

Bukoli 5N1K

 NEDİR: Bukoli internet alışverişlerinde yaşanan teslimat sorunlarına çözüm sunmak için geliştirilmiş esnek ve güvenilir teslimat modeli.

 NASIL: Bukoli’nin çok basit bir çalışma modeli var. Kullanıcı internet siparişi sırasında teslimat için Bukoli’yi seçtiğinde satın aldığı ürünler tercih ettiği esnafa teslim ediliyor, kullanıcı da istediği zaman Bukoli noktalarından kendine özel üretilmiş bir kodla kolisini teslim alıyor. İsterse bu noktalardan iadesini de gerçekleştirebiliyor. Böylece, kullanıcılar hafta sonu ya da mesai sonrası da özgürce kolilerine kavuşabiliyorlar. Bukoli geliştirdiği model ile Türkiye’de pek çok ilke imza atıyor. Örneğin yine Türkiye’de ilk defa kullanılan akıllı makinelerle 7/24 teslimat seçeneği de sunuyor. Kullanıcı ister yolunun üstündeki esnaftan ister merkezi noktalardaki akıllı makinelerden ürününü teslim alabiliyor.

 NEDEN: Bukoli, tüm iş ortakları için kazan-kazan bir model olarak tasarlandı. Kullanıcı evde veya ofiste siparişlerini bekleme derdinden kurtulsun, kolileri onları seçtikleri noktada beklesin; e-ticaret şirketleri güvenle yeni bir teslimat opsiyonu kazansın diye geliştirildi. Bukoli önemli iş ortaklarımızdan olan esnaflara ise, ek gelir ve yepyeni müşterilere ulaşma imkanı kazandırıyor.

 NEREDE: Bukoli şu anda 1v1y.com, Babil.com, hızlıal.com, kitapyurdu.com, e-bebek.com, sachane.com, bikutumutluluk.com, evidea.com ve lilakutu.com e-ticaret sitelerinde kargoya alternatif yeni bir teslimat opsiyonu olarak müşterilerle buluşuyor. Markafoni ile de anlaşma yapıldı, yakın zamanda bu e-ticaret sitesinde de son kullanıcı ile buluşacak. E-icaret sitelerinde Bukoli teslimat modelini seçen son kullanıcılar, kolilerine İstanbul’daki 480 Bukoli teslim

noktasından ulaşma seçeneğine kavuşuyor. Bukoli şu an 33 ilçede ve tüm İstanbul’u kapsamayı şimdiden başardı. 5 yıl sonunda ise İstanbul’da 2.500 noktaya ulaşmayı hedefliyor. Takip eden 1.5 yıl içerisinde de internet alışverişi için önemli hacmi olan 4 şehire de (İzmir, Ankara, Bursa, Antalya) Bukoli hizmetini götürmek ve oradaki son kullanıcılarla da bu modeli tanıştırmak hedefleniyor. E-ticaret tarafında ise yeni müşteri entegrasyonları devam ediyor. Hedef, anlaşmalı e-ticaret sitelerinin sayısını artırarak Türkiye’nin önde gelen tüm e-ticaret sitelerinde bir teslimat opsiyonu olarak müşterilerle buluşmak. Bukoli, az yatırım ve az sabit gidere sahip bir model. Ağırlıklı olarak yazılım ve izleme teknolojileri alanında yatırım gerektiriyor. Tüm bu çalışmalar için, ilk aşamada 7,5 milyon dolar yatırım gerçekleştirilecek.