Yurt dışında birçok bölgede saldırılara maruz kalan TIR ve sürücüler Silopi ve Cizre bölgesindeki güvenlik kaygıları sebebiyle bu sefer Habur sınır kapısında mağdur oldu. 14 Aralık 2015 günü Irak’tan Türkiye’ye TIR girişlerinin sürücülerin ve araçların güvenliği sebebiyle durdurulması nedeniyle 10 bini aşkın şoförün, 15 gündür güçlük ve sıkıntı içindeki bekleyişleri sürüyor. 

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener yaptığı açıklamada,  yaşanan kriz sebebiyle taşımaları aksayan, maddi sıkıntılar yaşayan ve taksitlerini nasıl ödeyeceğini düşünen sektörün Habur kapısında eve dönebilme mücadelesi verdiğini kaydetti. 

Şener, “cefakar şoförlerimiz günlerdir sesini çıkarmadan, sabırla kapının açılmasını beklerken aileleri, çocukları perişandır.  Binlerce kişinin evinden uzakta mağdur olması kimseyi mutlu edecek bir şey değildir. Bu mağduriyete el birliğiyle son verilmelidir” dedi.

 

Güvenlik güçlerine destek verilirse geçişler mümkün

Güvenlik sorunu yaşanan alanın Silopi ve Cizre arasında kısıtlı bir bölge olduğunu, bu bölgeleri by pass edecek yol hazırlıklarının devam ettiğini öğrendiklerini belirten Fatih Şener, ancak bu sürücülerin daha fazla bekleme imkanı kalmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bölgeye ilişkin konularda inisiyatifi olan, açıklama yapan tüm kesimleri savunmasız durumdaki TIR sürücülerine bölgede yapılan saldırılara karşı ortak tavır almaya, özellikle bugün için Habur’un Irak tarafında mahsur kalmış olan bu araçların yurda girip evlerine ulaşabilmelerini sağlamak için güvenlik güçlerine destek olmaya ve işbirliği yapmaya çağırıyoruz.

Bu işbirliği sağlanırsa gün boyunca Irak tarafından gümrük sahasına girişleri yapılacak araçlar bu alanda bekletilerek gündüz vakitlerinde kontrollü bir şekilde topluca söz konusu bölgeden geçişleri sağlanabilecektir.

Bugün başlansa kapının kapasitesi dikkate alındığında tüm araç geçişleri zaten en az 7 gün sürecektir. Bu uygulamaya bir an önce başlanmalıdır.”

Fatih Şener ayrıca, “dünyanın dört bir yanında yılbaşını evinden uzakta geçirecek şoförlere, zorlukların son bulacağı, iyi bir yeni yıl dileğinde” bulundu.