Son dönemde önemli bir filo yatırımı yaptınız? Araç parkından bahseder misiniz?

Bugün firmamız bünyesinde 102 adet çekici, 43 kamyon ve 124 adet treyler bulunmaktadır. Treylerlerin 29’u kamyonların ise 9 adedi frigorifiktir. Filomuzdaki Krone sayısı da 20 adedi frigorifik olmak üzere 102 adettir.      

Teknoloji çağını yaşadığımız bugünlerde, sektörün gerektirdiği hangi teknolojilere bünyenizde yer veriyorsunuz?

Başta araç takip sistemi olmak üzere barkod okuma ve araç takip sistemi içinde yer alan ısı, nem kontrolü de sağlayan sistemler firma bünyesinde yer almaktadır. Diğer yandan yenilenen filomuzda araçlarımızı elektronik olarak, yakıt tüketimi, mekanik ve motor problemlerini izleyebildiğimiz sistemler kullanmaktayız. Filomuzda bulunan çekicileri de yine araç takip sistemine entegre çalışan motor elektronik beyin sisteminden tüm verileri firma içinden ya da evimizden izleyebilmekteyiz.  

Türkiye’de lojistik sektörü ve soğuk zincir taşımacılığını değerlendirebilir misiniz?

Ülkemizde lojistik sektörü her yönde çok hızlı bir gelişme kaydetmektedir. Deniz taşımacılığında da artan hacim, limanlara gelen hammadde ve maddenin son kullanıcıya ulaşana dek karayolu ile taşıma hacmini de büyüterek geliştirmektedir. Artan hacim ile rekabetin de yoğunlaştığı ortamda doğru tercihi yapmaya özen gösteren firmalar sektörümüzü salt fiyat bazında değerlendirmeyip kaliteli hizmet anlayışını da aramaktadırlar artık. Gelişen müşteri beklentileri de lojistik sektöründe yer alan firmaların her an yeniliğe ve gelişime açık olma zorunda bırakmaktadır. Aynı durum soğuk zincir için de geçerlidir. Hızlı bir çağda yaşıyoruz ve hızla tüketiyoruz, bu hız en çok ‘’fastfood’’ sektöründe görünmekte ki hızlı tüketime zamanında hizmet götürebilmek çok ciddi önem kazanmaktadır. Bizim içinde bulunduğumuz büyük ölçekli soğuk zincir dağıtımı da zamanlamanın önemli olduğu bir modeldir.  

Ülkemiz, yaklaşık 10 yılı aşan bir geçmişi olan lojistik uygulamaları ile şu anda bulunduğu coğrafyada nasıl bir konumda?

Ülke olarak çok stratejik bir konumda olduğumuzu yeniden dile getirmek, bu işle ilgilenen herkesin ilk yapacağı yorumdur diye düşünüyorum. Pek çok geçiş yolunun merkezinde yer alıyor olmak, ülkemizin lojistik anlamda fayda sağlayabileceği önemli bir değerdir. Denizyolu taşımacılığı Ege ve Akdeniz’de sürmekte olan yeni yatırımlar ile çok büyük maddi ve istihdam değerleri yaratacaktır. Aynı şekilde bazı firmaların üzerinde çalıştığı demiryolu taşımacılığı da hem yurtiçinde hem de multimodel taşımacılığın parçası olarak, özellikle Anadolumuzda yer alan firmalar için giderek artan bir önem taşımaktadır. Karayolu taşımacılığı da değişen pazar gereksinimleri ile ulusal olduğu kadar uluslararası boyutlarda da gelişim göstermektedir.