Dernek Başkanı ve Ağaçlı Petrol Sahibi Adnan Ağaçlı başkanlığında yapılan Genel Kurul toplantısında; Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, Omsan Lojistik Genel Müdürü Ufuk Keçecioğlu, Gefco Genel Müdürü Fulvio Villa, Terra Transport Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kahraman, Mer-Tur Sahibi Hakan Albayrak ve Ant Lojistik Sahibi Cem Eker hazır bulundu. 

Adnan Ağaçlı genel kurul sonrası yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl otomotiv pazarındaki satışların yüzde 38 oranında artarak 793 bin adede ulaştığını belirterek, 2011 Ocak ayı satışlarının ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 123 arttığına dikkat çekti. 2011 yılının da iyi geçeceğini öngören Ağaçlı, bunun tüm sektörü olumlu etkileyeceğini aktardı.

Hibrid/elektrikli araçlar ile sektör büyüyecek satışlar 1 milyon adede ulaşacak

Otomotiv sektöründeki orta vadedeki öngörülerini de paylaşan Adnan Ağaçlı, “Otomotiv sektöründe kompakt sınıfın hem model anlamında hem de hacim anlamında büyüyeceğini, hibrid/elektrikli araçların giderek yaygınlaşacağıdır. Tüm bu iyileşmi öngörülerimiz yanında, hurda indiriminin araç parkının yenilenmesi, talebin ve üretimin artması açısından Türkiye için de faydalı olacağını düşünüyorum. Tüm bu varsayımlarla birlikte, Türkiye otomotiv pazarı, 1 milyon adetlik satış rakamını rahatlıkla yakalayabilecek bir potansiyele kavuşacaktır” diye konuştu.

İstanbul Lojistik Üssü araç lojistikçilerine de cevap verebilmeli

Adnan Ağaçlı Türkiye’nin lojistik üs olması gerekliliğine vurgu yaptıktan sonra, İstanbul’da yapılması düşünülen lojistik üssün nasıl olması gerektiğinin detaylarını da paylaştı. “İstanbul’da kurulması planlanan lojistik üssün; tüm uluslararası ve yurtiçi taşımacılara, gümrük firmalarına. İthalat, ihracat yapan kurumlara, araç lojistiği yapan sektörümüze de cevap verecek potansiyelde olması gerekmektedir.” Lojistik üste araç giriş ve çıkışlarının birbirinden bağımsız ve ayrı olarak projelendirilmesi gerektiğini anlatan Adnan Ağaçlı,  bunun için Ankara Lojistik Üssü’nün örnek alınması gerektiğinin altını çizdi.   

UND’de araç lojistikçilerinin de haklarını savunacak

Arlod Başkanı Adnan Ağaçlı aynı zamanda UND Yönetim Kurulu’nda da görev alıyor. Ağaçlı, UND’nin tenteli taşımacılık yapan firmaların haklarını savunduğunu ancak bundan sonra araç lojistikçilerinin sorunlarıyla da ilgileneceğini belirtti. 3 bin 500 liralık haksız cezalar ödüyoruz Adnan Ağaçlı araç lojistikçileri olarak birçok sorunlarının bulunduğunu ve bunların çözülmesi gerektiğini söyledi. Kazançlarının şu anda çok az olduğunu, buna rağmen 3 bin 500 TL’ye ulaşan cezalar ödediklerini belirten Adnan Ağaçlı, şunları söyledi: “Bu trafik cezaları, araç taşıyıcı firmaların yükseklik ve uzunluk ihlalleri, üretici firmaların ürettikleri araç boyutları ile alakalı olup, zaman zaman elde olmayan teknik ve ekonomik sebeplerle söz konusu ihlaller yapılmakta ve ciddi para ve idari cezalara muhatap olunmaktadır. Cezalar konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerimiz sürmektedir.” Diğer sorunlar hakkında da bilgi veren Adnan Ağaçlı, dijital takograf konusundaki sorunun çözümü için Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile görüştüklerini, ancak konunun muhatabının Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı olduğu bilgisini aldıklarını söyledi. Ağaçlı her iki kuruma sorunun çözümü için müsteşar tarafından talimat verildiğini söyledi. Arlod, araç lojistiği için imal edilmiş özel donanımlı römorkların özelliğinden kaynaklanan gabari sorunun çözüme kavuşturulmasını da isteyerek, kanun ve yönetmeliklerde gerekli düzenlemelerin biran önce hayata geçirilmesi konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile KUGM nezdinde girişimlerini sürdürüyor.