120 BİN ÜNİTE TAŞIYACAK

2015 yılının değerlendirmesini yapan Eşber Horasan, 2015’in dalgalı bir seyir izlemesine rağmen son çeyrekteki toparlamayla hem nakliyecilerin hem de ihracatçıların yılın açık kalan kısmını kapatır bir performans gösterdiğini ,kendilerinin de aynı şekilde bir performansa imza attıklarını söylüyor. Bu yılın sonunda 92 bin adet ünite taşıdıklarını 2016 yılında yine minimum yüzde 20 büyüme ile 120 bin adetlik taşımaya çıkacaklarını anlatan Horasan, “Yeni alternatif hatlarımızı da devreye aldığımızda bu rakam daha da fazla olacaktır” diyor.

 

ALTERNATIVE RO-RO TÜM SEKTÖRÜN MARKASI OLDU

Eşber Horasan marka olarak hızlı bir gelişim gösterdiklerinin altını çizerek  sektördeki tüm firmalara eşit mesafede durmaları ve aynı kalitede hizmet sunmalarının bu gelişimi sağladığını anlatıyor. “Evet kurulduğumuzde Ekol Lojistik araçlarına hizmet veriyorduk. İşe başladığımızda taşıdığımız araçların yüzde 98’ini Ekol Lojistik oluşturuyordu” diyen Eşber Horasan artık bu durumun değiştiğini şu anda Ekol araçlarının oranının yüzde 65’e indiğini kaydediyor. Horasan, “Tabi amacımız bunu daha da aşağı çekmek önümüzdeki dönem gemi sayılarımız arttıkça bu oran yüzde 50’ye inacek” diyor.

PAZAR PAYIMIZI ARTIRACAĞIZ

Artık Alternative Ro-Ro’nun tüm firmalara eşit mesafede olduğuna dair müşteri kanaatinin oluştuğunu belirten Eşber Horasan, ancak hala kendilerini denememiş firmaların bulunduğunu anlatıyor. Horasan bunun nedenini de şöyle açıklıyor: “Şu anda haftalık 4 seferle sınırlı olmamız nedeniyle bizi tercih etmeyen firmalar var.  Diğer tarafta ise her günü kullanan bir marka var. Durum böyle olunca burada bir dezavantaj yaşıyoruz. Biz hizmet kalitemizi yükseltip, özellikle sefer sayımızı artırdığımızda pazar payımızı artıracağımızı düşünüyoruz.  Rakibimizin verilen sayılara göre baremlenmiş fiyat politikaları var. Biz ise ister tek aracı olsun ister 100 aracı olsun herkese aynı fiyatla aynı kaliteyle hizmet sunuyoruz.”

RO-RO TAŞIMALARI ARTACAK

Ro-Ro taşımacılığını, kara taşımacılığının bir parçası ya da alternatifi olarak görenlerin olduğunu belirten Horasan, “Karayolu taşımacılığı olmadan Ro-Ro taşımaları olmaz” diyor. Ro-Ro taşımalarının, intermodal ve tren bağlantısı sebebiyle taşıma kaplarının da genişlediğini, işin içine; swap body, konteyner, tenteli konteynerin girmesiyle biraz da denizden pay alarak hacmini artırdığını anlatıyor. Ro-Ro’nun Türk nakliyecisine böyle bir imkan sağlamasının önemli olduğunu vurgulayan Horasan, nakliyecilerin zaman içinde bu avantajı daha iyi anlayacağını söylüyor.  Horasan, Ro-Ro taşımalarının özellikle Türk nakliyecilerine sunduğu önemli avantajların da gelişiminin önünün açık olduğunu gösterdiğini belirtiyor. “Bulgaristan ile bir sorun yaşadığınızda ihracatçının, ithalatçının malı kapılarda bekliyor. Ro-Ro kullanıldığında geçiş belgesi kullanmadan, sorunlarla uğraşmadan, daha z yakıt kullanarak, araçlarını daha az yıpratarak, lastik aşınmasını azaltarak taşıma gerçekleşebiliyor. Tabi bir da çekicilerini yurtiçinde daha fazla hareket ettirebilme şansını yakalıyorlar.”

TÜRK NAKLİYECİSİNİN ÖNÜNÜ  AÇACAK HATLAR KURUYORUZ

Alternavite Ro-Ro’nun sektöre nasıl bir değer kattığını soruyoruz. Eşber Horasan en önemli özelliklerinin sektöre farklılık getirmek olduğunu söylüyor ve şunları anlatıyor:  “Daha önce kullanılan İstanbul-Trieste hattı vardı. Bu uzun yıllar devam etti. Son dönemlerde açılmış İstanbul-Toulon hattı vardı. Bunları tekrar etmek yerine işi daha da geliştirecek; İspanya’yı da işin içine alacak Türkiye- Fransa Sete hattını oluşturduk. Yakında Hem Türkiye hem Avrupa bağlantılı olacak bir Türk şirketinin Avrupalı firmaların da direkt  Avrupa içine yaptığı taşımalarda da hizmet verecek İtalya-Lavrion (Yunanistan) bağlantısını, aynı şekilde Haydarpaşa-Lavrion bağlantısını oluşturduk. Bizim asıl amacımız mevcudu tekrar edip aynı pastadan pay almak yerine yarın Fransa’dan, İtalya’dan bağlantılı Kuzey Afrika’ya da olabilecek Türk nakliyecisinin önünü açacak hacmini artıracak fırsatlar yaratmak istiyoruz.”

 

RO-RO VE TREN TAŞIMALARIMIZ NAKLİYECİYE BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR

“Alternative Taşımacılık’ın Ro-Ro-ve tren servislerini kullanan firmalar şunun farkına vardılar: Araçlarını  az kullanıyorlar, yakıt tasarrufu sağlıyorlar, lastikler yeni kalıyor, araçlar daha az aşınıyor, daha güvenli daha sürdürülebilir hizmet veriyorlar” diyen Eşber Horasan, deniz ve demiryolu ayağında sundukları hizmeti şu şekilde anlatıyor:  “Biz bir altyapı sağlayıcı olarak; treyleri yükle, çekiciyi yükle, şoförü de bindir indiği yerden de karayoluyla gönder anlayışında değiliz. İndiği noktadan intermodal bacağın devamının da altyapı sağlayıcısı oluyoruz. Müşterilerimize ondan sonra gidecekleri yer uygunsa tren hizmeti de sunuyoruz. Verilen hizmeti tam anlamıyla kullanıp kendilerine ne kadar büyük avantaj sağladığının farkına varmalarını istiyoruz. En büyük engel Avrupa’da dahil olmak üzere  trene binecek araç sayılarının çok düşük olması. Bu da yeni yatırım gerektiriyor. Yeni trene uygun araç almaları gerekiyor. Bu yatırımı da nakliyeciler hemen yapmak stemiyorlar. Bu sefer de swap body ve konteyner avantajı çıktı. Daha önce konteyneri gemilerde düşünen nakliyeciler artık bu işi farklı ekipmanlarla, daha düşük ilk yatırım maliyetleri ile yapabileceklerini gördüler.  Bu da hem ekipmanı, hem hizmet kalitesini, hem de hizmet seviyesini geliştirdi.”

2017’NİN TREN SLOTLARI ŞİMDİDEN HAZIR

Eşber Horasan 2017 yılının trenlerini şimdiden kararlaştırdıklarını söylüyor. Slotların önceden belirlenmesi gerektiğini aktaran Horasan, “Aynı hatta binlerce tren gittiği için hepsinin saatlerinin önceden belirlenmesi gerekiyor. Siz gemiyle diğer geminin yanından geçersiniz, TIR’la başka TIR’ın yanında geçersiniz ama trende bunu yapamayacağınız için slotlar çok önemli ve bunu değiştiremezsiniz. Bir treni kaçırdığınızda size boşluk 24 saat sonra mı gelir bilemezsiniz” diyor. 

KÖSTENCE’YE DENEME SEFERLERİ BAŞLADI YENİ HATLAR DA GELİYOR

Alternative Ro-Ro’nun yeni hatları devreye sokacağının müjdesini de veren Eşber Horasan, şu anda Türkiye’nin hangi hatlara ihtiyacı olduğunu masaya yatırdıklarını belirtiyor. Köstence’ye yeni bir hat oluşturmak için ilk deneme seferini gerçekleştirdiklerinin bilgisini veren Horasan, “Köstence hattını 2016 yılının ortalarında düşünüyorduk. Bunu hızlandırdık çünkü Türkiye’nin Köstence’ye ihtiyacı var. Batıya çıkışı Bulgaristan ile kısıtlanmış ve bu kadar da ticaret hacmi olan bir ülkenin mutlaka alternatifi olması gerekiyor. Köstence daha önce denendiğinde gümrüklerdeki problemler nedeniyle başarılı olmadı. Bu sene içerisinde Romanya ve Türkiye ciddi çalışmalar yaptı. Görüşmelerimiz neticesinde bu işin tekrar denenebileceği bilgisini aldıktan sonra hemen denemek istedik. Kiralık bir gemiyle tek seferlik bir taşıma yaptık ve başarılı olduk. Sistemin çalıştığını gördük. Şimdi bunun altyapısını oluşturup Türk nakliyecisinin önüne bu hizmeti getireceğiz. Bu hattın ilgi göreceğine olan inancımız sonsuz. TIR’lar, İstanbul trafiğine girmeden, Yalova Limanı’ndan 12 saatte Köstence’ye ulaşacak. Haftada 2-3 seferin olması gereken bir proje. Başlarda evet biraz risk alacağız. Ama bu hattın tutacağına inancımız tam. Kamudan, Ulaştırma Bakanlığından, Ekonomi Bakanlığından tam destek alıyoruz, bu destekle hattı 2016 yılı içerisinde hayata geçireceğiz. Deneme seferinin hemen ardından birçok nakliyece hemen dönüp seferleri ve fiyatları sordular bunların içerisinde konteyner nakliyecileri de vardı. Bu doğru yolda olduğumuz gösteriyor. Bu hat için ya gemi kiralaması yapacağız ya da yeni gemi alacağız.

 

AKDENİZ’İN 2 YAKASINI BAĞLAYACAĞIZ

Alternative Ro-Ro Akdeniz içerisinde oynadığı sahaları genişletmek için de çalışmalarını sürdürüyor. “Biz Akdeniz kıyı şeridine; Sete, Trieste ve Lavrion’u ekledik. Tren yoluyla bunların bağlantılarını yaptık. Şimdi Akdeniz’in diğer yakasında, Afrika kıtasına doğru bir bağlantı sağlamanın oradaki pazarın da hızlı gelişmesini göz önüne alarak doğru olacağını düşünüyoruz” diyen  Eşber Horasan, şu bilgileri veriyor:  “Konteynerlerle yapılan ticaretin özellikle Sete limanı üzerinden yine Akdeniz’de kurulacak başka bir hub haline getirilebilecek bir liman üzerinden yapabileceğimiz bir çalışma yürütüyoruz. Bütün yükleri bu limanlarda toplayıp konsolidasyonu yapıp, Akdeniz’in diğer tarafına Afrika coğrafyasına taşıyacağız. Afrika tarafında şu anda kesinleşmiş bir liman kararımız yok. Çünkü Avrupa’nın da oradan ne kadar yük aldığı ve gönderdiği önemli. Sadece Türkiye’den bu hacmi bulamazsınız. İtalya’nın, Fransa’nın İspanya’nın yükünü alıp götürmeniz gerekiyor.”

2 VEYA 3 YENİ GEMİ DAHA FİLOYA KATILACAK

Alternative Ro-Ro yeni hatlarla birlikte filosunu da genişletecek. Horasan yeni gemilerin hangi hatlarda kullanılacağı ile ilgili , “Trieste sefer sayısını 5’e çıkarmak istiyoruz. Bunun için gemi yatırımımız olacak.  Bir de Köstence için gemi alacağız. Sete’ye haftada bir sefer veriyoruz daha fazla kapasitesi olan bir  gemi koymayı ya da 2 gemiye çıkarmak istiyoruz. Bunların hepsi için filomuza gemiler katmamız gerekecek” diye konuşuyor. 

YALOVA LİMANI BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAK

Alternative Ro-Ro 2016 yılının ortalarına doğru Yalova Limanı’na taşınacak ve artık kendi limanında hizmet vermeye başlayacak. Eşber Horasan yeni limanın kendilerine ve sektöre getireceği avantajlarla ilgili şunları aktarıyor: “Haydarpaşa Limanı çok büyük bir liman ama şehrin göbeğinde.  Saban 6 ile 10 arası akşam 6 ile 10 arası TIR çalıştıramadığımız bir limandan bahsediyoruz. Şimdi buradaki araç verimliliğindeki kaybı masanın üzerine koyduğunuzda Yalova’ya gittiğinizde sağlayacağınız avantajların boyutu ortaya çıkıyor. Sanayinin orada olduğunu, Anadolu’daki araçların gelişinin kolaylaşacağını ve 3. Köprüyü de devreye gireceğini de düşündüğünüzde hem operasyon olarak, hem fiyat olarak çok doğru bir seçim yaptığımızı söyleyebiliriz.”

Eşber Horasan liman hakkında ise şu bilgileri paylaşıyor:  “En büyük alan araç park yeri olarak ayrıldı. Liman içerisinde; gümrük binası, acenteler için binalar, şoförler için sosyal tesisler, gümrüklü ve gümrüksüz depolar yer alacak.”