UND yapılan açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Almanya Konsolosluklarından alınan “ret” yanıtlarının sebepleri arasında ilgili başvurunun; “Kamu düzeni, ulusal güvenlik, kamu sağlığı veya bir veya birden çok üye devletin uluslararası ilişkileri bakımından tehlike oluşturulduğu kanaati veya yanlış veya sahte belgeler ibraz edildiği ya da çelişkili veya yanlış beyanda bulunulduğu, Başkonsolosluğu yanıltmak istendiğinin tespit edildiği” hususları belirtilmektedir.

Almanya Konsoloslukları tarafından verilen “ret” yanıtlarında ayrıca yasal haklar belirtilmektedir. Buna göre; Vize yanıtının bildirilmesinden itibaren bir ay içinde bu karara karşı Berlin İdare Mahkemesi’nde dava açılabileceği belirtilmektedir. Ayrıca, bildirimden itibaren bir ay içinde İstanbul Dış Temsilcilik tarafından bu kararın incelenmesini talep etme olanağına (şikayet hakkı) sahip olunduğu ve şikayet etme hakkının dava açma hakkını bağlamadığı ifade edilmektedir.

Almanya Konsolosluklarından yapılan Schengen Vize başvurusuna “ret” yanıtı alan firmalar tarafından yapılacak itirazlarda, itiraz nedenlerinin açıklanması ve vize başvurusunda teslim edilmemiş belgeler var ise itiraz sürecinin bu belgelerle desteklenmesi gerektiği de belirtilen bilgiler arasındadır.

Konu ile ilgili Derneğimiz çalışmaları ilgili kurum/kuruşlar nezdinde devam etmekte olup olası gelişmeler üyelerimiz ile paylaşılacaktır.