Arkas ile Yang Ming’in acentelik ile başlayıp 18 yıldır istikrarlı ve güvene dayalı şekilde devam eden ticari işbirlikleri 2009 yılından bu yana ortaklık olarak sürdürülüyor. Geçtiğimiz günlerde Lucien Arkas ve Bernard Arkas  Yang Ming Yönetim Kurulu Başkanı Frank Lu Tayvan’ın başkenti Taipei’de biraraya geldi. Her iki grubun  Doğu Akdeniz pazarında daha etkin var olması amacıyla, servislerin geliştirilmesi yönünde kararlar alındı.

Bu amaçla; Arkas Line ve Yang Ming tarafından işletilen gemilerle düzenli olarak haftalık verilen iki serviste işbirliğine gidiliyor. 1 Ocak itibariyle başlayacak olan Turkey Israel Express (TIX)  servisi ile İsrail’in Ashdod  limanına ve Egypt Levant Express (ELX) servisi ile Mısır’da Port Said’e gidilecek. Bu iki servis sayesinde Arkas Line Doğu Akdeniz’deki uğraklarına yeni limanlar ekleyerek bölgedeki varlığını güçlendirecek.

 Ashdod’un eklenmesiyle Arkas Line’ın Akdeniz’de uğrak yapmadığı ana konteyner limanı kalmıyor

Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 2013 yılının ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 1.17 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ayrıca 2012 yılında Türkiye limanlarından İsrail’in Ashdod limanına yaklaşık 52.000 TEU yük taşındı. Arkas Line, gelişen ticarete kayıtsız kalmayarak, Yang Ming ile birlikte İsrail’in Ashdod limanına Ocak ayı itibari ile yük taşımaya başlayacak. Böylece Arkas Line Akdeniz’deki tüm ana konteyner limanlarına uğrak yapmış olacak.

Arkas Line ve Yang Ming’in işlettikleri birer gemi ile haftalık verdikleri TIX servisi; Port Said Doğu/Batı - İstanbul (Haydarpaşa) - İstanbul (Marport) - Gebze (Evyap) - Gemlik - İzmir -Ashdod - Port Said Doğu/Batı rotasını izliyor.

 Arkas Line, Yang Ming ile birlikte Egypt Levant Express (ELX) servisini de başlattı

Arkas Line ve Yang Ming işbirliği yaptığı ikinci servis Egypt Levant Express (ELX) servisi ise haftalık olarak Port Said Doğu ve Batı - Mersin - Beyrut - Port Said Doğu ve Batı rotasını izliyor.

Türkiye’den Lübnan ve Mısır’a yapılan dış ticaret rakamlarına göre 2013 yılında Mersin’den Beyrut ile Port Said’e yaklaşık 16 bin TEU yük taşıması gerçekleşirken, 7 bin TEU ithalat yükü de Mersin’e taşındı.

Arkas Line, Akdeniz, Karadeniz ve Batı Afrika ülkeleri arasında 28 hatta kendi gemileriyle servis veriyor.