Ulaştırma Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, ADR geçiş sürecinde gelinen noktayı paylaşarak, SRC5 eğitimi veren 127 tane kuruluşun olduğunu ve 30 binin üzerinde şoförün bu belgeye sahip olduuğunu ve 6 binin üstünde TMGD olduğu bilgisini verdi.

Bakanlık, 100 kişiye yol kenarı denetçi eğitimi verdiklerini, yol kenarı denetimlerinin 1 Ocak 2015’te başladığını, 36 bin aracın denetime tabi tutulduğunu, 3 bin 950 adet araca da ceza verildiği söyledi.

TSE’nin taşıt durum tespit çalışmalarına geçen yıl nisan ayında başladığını, 17 bin 381 araca taşıt durum tespiti yapıldığını aktardı. Bu konudaki istatistiklerin sağlıklı olmadığını, Bakanlık, rafineriler, TUİK’te bulunan istatistiklerin farklı olduğunu, bunun tespiti için en güzel yolun Taşıt Durum Tespiti yapılması olduğu da gündeme getirildi. Türkiye’nin tanker istatistiğinin 1 Temmuz 2016 tarihinde kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

Toplantının asıl konusu olan mevcut araçların durumu ve tadilat ile ilgili olarak yapılan bakanlık çalışmaları katılımcılara sunularak görüşleri istendi.

Tanker üreticileri; basınçlı kapların patlama risklerine karşılık üçlü koruma, emniyet valfi gibi ekipmanların önemine vurgu yaptı. Dalgakıranların yeri ve sayılarının da çok önemli olduğuna işaret eden katılımcılar, teçhizatların, kimyasal uyumluluğunun da çok önemli olduğunu vurguladılar.

PETDER temsilcisi, taşıt durum tespiti yapılan araç sayısının 17 bin civarında olduğunu belirterek, 2005’ten önceki araçlar için tanınan sürenin uzun olmasının sorun yaşatacağını söyledi. Nihai amacın ADR’li olmak olduğunu anlatan temsilci, Taşıt Uygunluk Belgeleri’ne bir süre konulması ve bunların bir başlangıcı ve sonu olması gerektiğini ifade etti. 

Hurda teşviği gündeme alınmalı

TREDER Başkanı Kaan Saltık, 2005 öncesi araçlar için hurda teşviği geliştirilebileceğini gündeme taşıdı. TREDER, yapılan sunumun katılımcılarla paylaşılmasını isteyerek, sunumda belirtilen hususlara yazılı görüş vermek istediğini ifade etti.

TABGİS yetkilisi, taşıt uygunluk belgesi başvurularında hemen cevap alınamadığını, bu konuda çalışan merkez sayısının arıttırılmasını gündeme taşıdı. 

Kimya Sanayicileri Derneği yetkilisi, firmalarda TMGD’lilerin çalıştırıl çalıştırılmadığı ile ilgili denetimlerin yapılmadığına işaret etti.