Son 6 yıl içinde Borusan Mannesmann’ın ABD’de kazandığı projeler çerçevesinde ABD’ye 200 bin ton 12 metrelik boru nakleden Borusan Lojistik, bu kez her biri tek parça 24,5 metre üretilen dev boruları ABD’ye taşıdı. Borusan Mannesmann’ın Teksas ABD’deki yeni projesi kapsamında ürettiği boruların nakli gerçekleştirildi.

Projede her biri 40/50 bin tonluk 8 özel gemi kullanıldı. Gemilerde, mukavemet hesapları nedeni ile normalde ambar ağzı açıklıkları küçük tutuluyor. Fakat bu projede boruların 24,5 metre uzunlukta olması nedeniyle ambar ağızları daha büyük özel gemiler gerekiyordu. Borular bu gemilerin ambarlarına Borusan Lojistik Gemlik Limanında, özel bağlama ve emniyete alma operasyonu ile yüklendi.

8 Nisan’da Gemlik Limanı’ndan hareket eden gemilerle taşıma işine  başlayan Borusan Lojistik,  8  ayda toplam 100 bin ton, 20.000 adet boruyu ABD’nin Houston limanına taşıdı.

ABD’li müşterilerin, daha az kaynak ile maliyet ve zaman tasarrufu sağlamak için 12 metre yerine tek parça 24,5 metre olarak talep ettikleri FBE kaplı boruların okyanusu aşarak Houston Limanına hasarsız bir şekilde ulaştırılmasıyla ilgili olarak Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen , “3 yıldır yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde Borusan Lojistik olarak bu talebe yanıt verme noktasına geldik. Türkiye’den 24,5 metre uzunluğundaki  enerji hat borularını bu kadar uzak mesafeye taşıyabilen tek firma olmak, bizim için gurur verici” dedi.

Hem denizden hem karadan

Türkiye’de bu ölçekte entegre lojistik hizmeti sunabilecek başka bir yapı olmadığını vurgulayan İbrahim Dölen; tonajın büyüklüğü, gidilecek mesafe, enine yüklenmiş boru yükü ile gemilerin okyanus geçişi, zaman ve boru ölçüleri nedeni ile işin zorluk derecesine dikkat çekti. Dölen şöyle devam etti:

“Bu işte borular hem proje hem de multimodal aktarmalı olarak stok sahasında yerde istif edilmiş şekilde teslim edildi. O nedenle deniz taşımacılığının yanı sıra stoklama, her iki tarafta liman hizmetleri ve ABD’de kara nakliye de işimizin önemli bir kısmını oluşturdu.. Houston’da anlaşma yaptığımız limanda gemi tahliyesinin ardından terminal sahasında stok yapıldı. Daha sonra 24,5 metre boru taşıyan özel kamyonlarla limana ortalama 200 kilometre mesafede bulunan Teksas’taki 3 ayrı stok sahasına taşıma yapıldı. Bu taşıma ile Müşterilerimizin bize olan güvenini bir kez daha boşa çıkarmadık. Sahip olduğumuz bu güven Borusan Lojistik’in doğru yönde ilerlediğini gösteriyor.”