Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, Transmedya'nın sorularını cevaplandırdı. Yurtiçi operasyonlarında ağırlığını iyece artırdıklarını belirten Alışan, 2016 yılında atacakları adımları anlattı.

 2015 yılının lojistik sektörü açısından zorlukları nelerdi? Fırsat olarak gördüğünüz gelişmeler oldu mu?

Geçtiğimiz 2014 senesinde sizlerin de bildiği üzere lojistik sektörü %10’luk bir büyüme yakalamıştı. Buna ek olarak 2015 yılı açısından ele aldığımız zaman dünya lojistik sektörünün 2015 yılında 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Türkiye lojistik sektörünün de 100 milyar doları aşaması öngörülüyor. Lojistik sektörünün büyüme potansiyelini kullanmasını ve ulusal ve uluslararası lojistik merkezi haline gelmesini destekleyici çalışmalar 2015 yılında da artarak devam etti. Bu bizim fırsat olarak gördüğümüz bir gelişmeydi. Lojistik sektörünün istikrarlı büyümesini sürdürmesi bu yıl da beklentiler arasındaydı. Gelecek 5 yıl içinde sektörün %50 seviyelerinde büyümesi öngörülmektedir. Bu potansiyel yabancı sermayenin de lojistik sektörüne yatırım yapmak üzere Türkiye’ye girmesini sağlamaktadır. Yabancı sermaye girişinin de 2015 ve gelecek yıllarda devam edeceği beklenmektedir.

Marka olarak 2015 yılında nasıl bir performans ortaya koydunuz?

Alışan Lojistik olarak 2015 yılına da hızlı girerek müşterilerimize daha kapsamlı ve verimli hizmet sunmak; faaliyet kalitemizi arttırmak için taşımacılık alanında kiralama modeli ile 30 adet Tırsan Perdeli Maxima semi-treyler yatırımı hayata geçirdik.  Ayrıca buna ek olarak yaz başında Gebze Güzeller Organize Sanayi bölgesinde 15 bin palet kapasiteli yeni bir depolama tesisi devreye alınmış ve toplam 200 bin palet depolama kapasitesine ulaşılmıştır.

Kalite yönetim sistemlerini tam bir şekilde uygulayarak sağladığımız dağıtım operasyonları ile müşterilerimizin ürünlerinin eksiksiz ve sağlam olarak doğru zamanda, doğru adreste olmasını amaçlayan bir firmayız. Bu noktada Temmuz 2015 tarihi itibariyle yurtiçi nakliye alanındaki dağıtım  hizmetlerimize Konya’da açtığımız yeni operasyon merkezini de ekledik. Böylelikle Marmara, Trakya, Ege Bölgesi ve Çukurova Bölgesi’nden sonra Konya ve bölgesini kapsayan yeni yatırımımız ile tüm İç Anadolu Bölgesi’de olmayı hedefliyoruz. Bu bölgede geçen sene hizmete soktuğumuz yurt içi nakliye operasyon merkezimizin yanısıra  2016 ‘da açacağımız yeni tesislerimiz için de  hazırlıklarımız son hızla devam ediyor. İç Anadolu bölgesi bizim için çok önemli ve değerli bir potansiyel, bu bölgede konumlanış bir çok büyük ve modern Sanayi Kuruluşu’nun en yakın partneri olarak bulunmak Lojistik alanındaki birikimlerimizle bölge Ekonomisine değer katmak arzusundayız.

2014 yılını 335 Milyon TL ciro ile tamamlayan bir firma olarak son yıllarda en az yüzde 20 seviyelerinde bir büyüme trendimiz oluşmuştur. 2015 yılında da bu trendin yaklaşık olarak aynı seviyelerde gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu yıl içerisinde de global pazar ihtiyaçları doğrultusunda yapılanmamızı güncel tutarak, konularında uzman ekibimizle müşterilerimizin ihtiyaç duydukları tüm kanalları en pratik ve yenilikçi çözümlerle sunmaya devam ettik.

2016 yılı sektör için nasıl geçecektir?

Lojistik sektöründe temel amaç; taşıma türleri arasında dengenin ve birbirini tamamlayıcılığın sağlandığı, kombine taşımacılığın yaygınlaştığı, çağdaş teknoloji ve uluslararası kurallarla uyumlu, çevreye duyarlı, ekonomik, güvenli ve hızlı taşımacılığın yapıldığı bir ulaştırma altyapısının oluşturulmasıdır.

Günümüzde artan riskler birbirleriyle bağlantılı olarak gerçekleşiyor. Sektöründe bir karmaşık yapıyı özenle incelediği takdirde; yere daha sağlam basan, uzun vadeli stratejik planlar oluşturacağını belirtebiliriz.

Aynı zamanda hepimizin bildiği üzere dünya intermodel taşımacılığa döndü. İçinde bulunduğumuz çevreye karşı her birimizin bir sorumluluğumuz var. Dolayısıyla daha çevreci modlarla, daha sürdürülebilir bir hizmet sağlama mecburiyetindeyiz. 2016 yılında ve gelecek yıllarda da bu gibi noktaların da lojistikte yeni trendler olarak ön plana çıktığını belirtebiliriz.

Sizin 2016 yılı hedefleriniz nelerdir?

2016 yılında da sektördeki etkinliğimizi arttıran, hizmet kabiliyetimizi geliştiren modernizasyon ve verimlilik odaklı projeler üzerinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Projelerin sonuçlarına bağlı olarak yatırım planlarımızı şekillendireceğiz. Alternatif taşıma modları ve yeni depo yatırımları ve bölgesel büyüme stratejileri bu projeler arasında sayılabilir. Zaten Konya ‘da 2016 yılına büyük ve komplike bir yatırım  ile giriyoruz. Az önce belirttiğim gibi son yıllarda en az yüzde 20 seviyelerinde bir büyüme trendimiz oluşmuştur. 2016 yılı içerisinde de yine aşağı yukarı bu büyüme trendini devam ettirmeyi hedeflediğimizi belirtebiliriz.