Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan Transmedya'nın sorularını cevaplandırdı. 2015 yılını değerlendirerek 2016 hedeflerini paylaşan Küçükertan, sektörle ilgili önemli bilgiler verdi. 

2015 yılının lojistik sektörü açısından zorlukları nelerdi? Fırsat olarak gördüğünüz gelişmeler oldu mu?

Bu yıl karayolu taşımacılığı kapsamında Gümrük Yönetmeliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği sisteminde yapılan değişikler, USD ve Euro kurunda yaşanan dalgalanmalar, ülkenin iki kez seçim sürecinden geçmiş olması, komşu ülkelerle yaşanan belirsizlikler lojistik hizmeti sunan şirketlerin işini zorlaştıran konular olarak ele alınabilir.

Öte yandan araştırma firmaları tarafından yapılan çalışmalara göre Türkiye’de lojistik sektörünün toplam büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar TL olduğu ve 3PL hizmet sunan lojistik firmaların ise bu pazardan aldığı payın yaklaşık 24 Milyar TL olduğu tahmin edilmektedir. Dünya Bankası Küresel Lojistik Performans Endeksi’nin 2014 yılı sonuçlarında ise ülkemiz 160 ülke arasından 30. Sırada bulunmaktadır. Türkiye’nin genel ekonomik durumu ile lojistik sektörünün büyüme oranları birlikte incelendiğinde lojistik sektörünün genel ekonomiden daha hızlı büyüdüğü görülmektedir. Ayrıca firmaların dış kaynak kullanım oranlarının artması ve lojistiğin rekabet avantajı yaratmadaki rolünün anlaşılmasıyla birlikte sektörde büyümenin devam etmesi beklenmektedir. Diğer taraftan sektörde önümüzdeki dönemde özellikle yabancı lojistik firmalarının katalizörlüğünde satın almaların artacağı da öngörülmektedir.

Marka olarak 2015 yılında nasıl bir performans ortaya koydunuz? 

Kuruluşundan bu yana müşteri odaklı hizmet anlayışı ile müşterilerine sürekli değer yaratarak küresel bir lojistik şirket olma vizyonuna sağlam adımlarla ilerleyen Omsan, Bu yılın ilk 11 ayını hedeflerine uygun bir şekilde tamamlamıştır. Şirketimizin 2015 yılsonu tahmini ciro beklentisi 620 Milyon TL’dir.

Öte yandan Omsan, 2015 yılı içinde gerek Türkiye gerekse Avrupa’da üst üste aldığı saygın ödüllerle başarısını tescil etmiştir.

Omsan, başarılı ve yenilikçi profesyonel eğitim uygulamaları ile başvurduğu ve Avrupa’nın en prestijli lojistik ödüllerinden biri olarak kabul edilen European Supply Chain Excellence Awards yarışmasında, birçok Avrupalı rakibini geride bırakarak tek Türk finalist oldu.

Logitrans Transport Lojistik Fuarı kapsamında bu yıl altıncısı düzenlenen Atlas Lojistik Ödülleri Yarışması’nda Omsan, Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri (R2) kategorisinde üst üste 6.kez yılın en başarılı lojistik şirketi seçilmiştir. Ayrıca, Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü ile Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştür.

Omsan,, Dünyanın önde gelen marka değerlendirme şirketlerinden biri olan Brand Finance tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Değerli Markaları - 2015” araştırması sonuçlarına göre Türkiye’nin en değerli lojistik markası seçilerek, bir kez daha listeye lojistik sektöründen giren en değerli marka olmuştur.

Omsan,, Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü’nün çevresel katkıları sebebiyle, Fransa merkezli Otherways Management & Consulting Association  tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında düzenlenen bir organizasyonda, uluslararası düzeyde saygın bir çevre ödülü olan “The Green Era Award” ödülünü almaya hak kazanmıştır. Omsan,, bu ödülü kazanan ilk ve tek Türk lojistik firması oldu.

Önemli bir müşterimiz olan Air Liquide Türkiye, operasyonlarının başlangıcından beri Air Liquide araçları ile kazasız olarak yapılan ve önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilen 1 Milyon kilometre sınırının aşılması nedeniyle almış olduğu HSE (Sağlık - Emniyet – Çevre) ödülündeki payından ve desteğinden ötürü iş ortağı olarak Omsan,’a teşekkür belgesi vermiştir.

İletişim ve medya alanındaki çalışmaları ile dünyanın en önemli pazarlama ve iletişim programlarından biri olan uluslararası MarCom Ödülleri’nde Omsan,, Bütünleşik Pazarlama Kategorisi’nde Platin Ödül’e, kurumsal ilan çalışmaları ile Kurumsal Reklamcılık Kategorisi’nde ise Altın Ödül’e layık görülmüştür.

Türkiye’nin en büyük insan kaynakları sitesi Kariyer.Net tarafından her yıl düzenli olarak verilmekte olan İnsana Saygı Ödülleri kapsamında ise Omsan,’a üçüncü kez “İnsana Saygı Ödülü verilmiştir.

Araçları güvenli şekilde kullanmaları, çalışmış oldukları şirketlere ve meslek kurallarına bağlılık göstermek suretiyle lojistik sektörünün onurunu yüceltmeleri ve imajını güçlendirmeleri sebebiyle 14 Omsan,  sürücüsü IRU Onur Nişanı’na layık görülmüştür.

2015 yılında Omsan,, her biri kendi sektöründe öncü olan önemli firmaları müşteri portföyüne eklemiştir. Omsan,, Yıldız Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en yüksek yağ işleme kapasitesine sahip firması olan BESLER’in likit ve margarin ürünleri için serbest depolama, elleçleme, katma değerli hizmetler ve dağıtım hizmetleri sunmaya başlamıştır. BESLER’in İstanbul Anadolu Yakası Pendik Tesisleri’nde bulunan toplam 3 deposunda yerinde yönetim modeliyle hizmet veren Omsan,, depolarda stoklanan ürünlerin tüm Türkiye dağıtımını da gerçekleştirmektedir.

Omsan,  yine bu zaman dilimi içerisinde çimento sektörünün öncü firmalarından Denizli Çimento’yu müşteri portföyüne eklemiştir. Faaliyetleri kapsamında demiryolu taşımacılığının oranını artırmayı önemli bir hedef olarak belirleyen Omsan,; Denizli Çimento’nun Kütahya / Tunçbilek’ten, TCDD’nin Denizli / Kaklık İstasyonu’na yapılan kömür taşımalarını ve yine Denizli Çimento Fabrikası’ndan İzmir / Aliağa`ya yapılan dökme çimento taşımalarını demiryolu ile gerçekleştirmektedir.

Bunun dışında Omsan, müşterisi olan BOSCH’un ısıtma ve soğutma grubu ürünlerine ilave olarak, otomotiv yedek parça, el aletleri ve güvenlik ekipmanlarını kapsayan ürünleri için de serbest depolama, gümrüklü depolama, elleçleme ve diğer katma değerli hizmetlerini sunmaya başlamıştır.

Son olarak Omsan,, Fransa merkezli Société Générale Grubu’nun bir iştiraki olarak operasyonel filo kiralama alanında hizmet sunan ALD Automotive Türkiye için araç taşıma hizmeti sunmaya başlamıştır. İmzalanan sözleşme kapsamında Omsan,, ALD Automotive Türkiye’nin çeşitli tip ve markalı sıfır km ve ikinci el araçlarını, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Konya, Samsun, Trabzon, Erzurum ve Malatya illerinden, ALD Automotive Türkiye’nin İstanbul’daki araç toplama merkezine taşımaktadır.

Sizin 2016 yılı hedefleriniz nelerdir? 

2016 yılını yaklaşık yüzde 20’lik bir büyüme ile tamamlamayı hedefleyen Omsan,, müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına hızlı uyum sağlayabilmek için yeni depo yatırımları yapmayı ve mevcut depolarında kullanılan ekipmanları modernleştirmeyi hedeflemektedir. Sürdürülebilir büyümeyi esas alan Omsan, denizyolu ve demiryolu taşımalarının portföyündeki ağırlığını artırmayı, gemi, lokomotif ve müşterilerinin sektörlerine özel vagon yatırımlarıyla intermodal taşımacılığın avantajlarını kullanarak, Anadolu’nun her köşesindeki müşterilerini Avrupa’nın tamamına en rekabetçi koşullarda ulaştırmayı hedeflemektedir. Yapılanma hedeflerini bölgesel dinamikleri göz önünde tutarak belirleyen Omsan, Malatya’da yeni bir bölge müdürlüğü kurmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’de veya Orta ve Doğu Avrupa’da sinerji yaratılabilecek şirket satınalma / stratejik ortaklıklar kurulması hedeflenmektedir.