Kasım ayı ihracat rakamları TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla TİM 1000 sıralamasında 83 sırada yer alan Tokat Organize Sanayi Bölgesindeki CRS Denim Fabrikasında açıklandı. İhracat rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi "2016’nın tamamında ulaştığımız ihracata bu yıl sadece 11 ayda ulaştık. Aralık ayında da en az bu ayki seviyeye ulaşarak OVP hedefimizi aşacağız. Kasım 2016 tarihinden bu yana ihracatta artış açıklıyoruz. Bu artışların yedi tanesi yüzde 10’un üzerinde. Huzurlarınızda bu başarının mimarları olan tüm ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum" dedi.

Kasımda parite etkisi pozitif yönlü 469 milyon dolar

Kasım ayı ihracatında parite etkisinin pozitif yönlü olarak 469 milyon dolar olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Bunda özellikle Euro Dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili. Yıl başından bu yana ise parite ihracatımızda 1,1 milyar dolarlık negatif bir etki yarattı. Geçen ay Eximbank ve Merkez Bankası kur riskine yönelik yeni uygulamalar ortaya koydu. Sadece ihracatçılarımızı değil, reel sektörün tamamı için çok önemli adımlar atılıyor. TİM olarak firmalarımızı bu yeni uygulamalar hakkında bilgilendirmek için çalışmalara hızla start vereceğiz" dedi.

Kur artışının genel kanının aksine ihracatçıları memnun etmediğinin de altını çizen Büyükekşi, "Aksine kurun daha öngörülebilir olması önemli. Rekabetçi kur düzeyi 3,50-3,60 seviyeleri. Kur artışı ile ihracatımız artırma hedefimiz yok. İhracatımızı, yüksek katma değerli ihracata ağırlık vererek kalıcı bir şekilde artırmak istiyoruz. Bu yılın başında dolar kuru 3,94’leri gördü. Referandumun ardından 3,50’nin altına geriledi. Bu artış ve düşüşler, ihracatçılarımıza daha çok kaybettirdi. Bu sebeple her platformda diyoruz ki; ihracatçı kur hareketlerinden değil, üretimden, ihracattan para kazanmalı. Bu sebeple tüm ihracatçılarımızı, kur riskinden korunacak araçları etkin bir şekilde kullanmaya davet ediyorum" diye konuştu.

En fazla ihracat yine otomotive ait

Sektörel bazda Kasım’da en fazla ihracatı yine 2 milyar 646 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Yılın ilk 11 aylık döneminde ihracatı sırtlayan otomotiv, 26 milyar 45 milyon dolar ihracata imza attı. Kasım ayında otomotivi 1 milyar 440 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 392 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Almanya’ya ihracat yüzde 11,3 arttı

İhracat pazarları bakımından Kasım ayında 161 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk üç ülkeden Almanya’ya yüzde 11,3; İngiltere’ye yüzde 16,4 ve İtalya’ya yüzde 14,5 artış oldu. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında ise en yüksek artış yüzde 45 ile Romanya’ya gerçekleşti. Ülke grubu bazında ise Kasım ayında AB’ye ihracat yüzde 18,3 artış gösterdi. Böylelikle AB’nin ihracattaki payı 50,2 oldu. Yılın ilk 11 ayında ise AB’ye ihracat 66,4 milyar dolara ulaştı. Kasım’da uzak pazarlara ihracatta da çift haneli artışlar görüldü. Kasım ayında Okyanusya ülkelerine ihracat yüzde 69,7 Uzak Doğu’ya yüzde 45,4 ve Orta ve Güney Amerika’ya da yüzde 41,8 arttı.

İlk 10’da en yüksek ihracat artışı yapan şehir; İzmir

İllerimizin performansına baktığımızda Kasım ayında 53 il ihracatını artırırken, 27 ilin ihracatı da geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 3 ilden İstanbul 5,7 milyar dolar, Bursa 1,3 milyar dolar ve Kocaeli 1,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İlk 10’da en yüksek ihracat artışını yüzde 32,4 ile İzmir gerçekleştirdi.