Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki Zeynel bey Türbesi yapımı biten Ilısu Barajı sularının altında kalmaması amacıyla  yıl önce başlatılan resterasyonun tamamlanmasının ardından tek parça olarak taşındı. Akkoyunlu hükümdarı Sultan Hasan Bahadır Han (Uzun Hasan) tarafından Osmanlılarla yapılan Otlukbeli Savaşında (1473) şehit düşen oğlu Zeynel Mirza Bey adına yaptırıldı. Zeynel Bey külliyesi değişik zamanlarda yapılmış 2 adet Artuklu, 1 adet Osmanlı Medresesi, 1 adet Zaviye, 1 adet türbe 1 adet Han ve 1 adet hamamdan oluşuyor.
Zeynel Bey Türbesinin taşıma ve koruma ihalesi 28 Mayıs 2015 tarihinde yapıldı. Bu kapsamda türbenin etrafında 30 santimetre yüksekliğinde kaldırma temeli ve duvarların alt kısımlarında 28 adet kaldırma kirişi imalatı yapıldı. 90 santimetre yüksekliğinde art germe uygulandı, kaldırma plağı tamamlandı ve 44 adet hidrolik kriko yerleştirildi. Türbenin içten kesilmesi tamamlandı, krikolar türbeyi 2 santimetre yukarı kaldırdı ve türbe taşınmaya hazır hale getirildi.

Taşıma için 1935 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde yüzde 4 eğimli yol yapıldı. Taşıma yolunun başlangıç ve bitiminde 2 adet beton platform yapıldı, 3 adet menfez inşa edildi. Yol çalışmalarında 182 bin metreküp dolgu ve 35 bin 786 metreküp kazı yapıldı.
550 yıl önce yapıldığı varsayılan türbe  tek parça olarak 1.100 ton ağırlığı ile 4 hat – 12 aks- toplamda 48 aks SPMT ile 4 saatte yeni istirahat alanına Çaba Misnak şirketi tarafından taşındı.  Taşıma esnasında türbe üzerinde ODTÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Türer danışmanlığında yapı izleme sistemleri yerleştirildi ve taşıma sırasında yapıyı etkileyen kuvvetler anlık olarak izlendi. Tüm taşıma boyunca yapıyı etkileyen maksimum kuvvetler beklenenin çok altında kalarak, Türbe herhangi bir deformasyona maruz kalmadan başarı ile yeni yerini aldı.