Lojistik birçok sürecin aynı anda kontrol edilmesini gerektiren bir sektör.  Nakliye, depolama, dağıtım, gümrükleme gibi tüm alanların aynı anda oyunun içinde olması gerekiyor. Hatta bunun içerisine pazarlama ve satışı da koyabiliriz. Bu enstrümanların birinin diğerlerinin gerisinde kalması tüm oyun düzenini bozuyor ve verimsizlikler ortaya çıkıyor. Bu sebeple sektörün kaliteli insan kaynağının yanı sıra teknolojiyi de en iyi şekilde kullanması gerekiyor.  Özellikle bilişim teknolojileri bu anlamda sektöre önemli bir avantaj sağlıyor. 

Transmedya’nın bu sayısında ‘Bulut Bilişim’ sistemlerini inceleyerek gelecekte lojistik sektörünün bu sistemleri nasıl kullanabileceğini araştırdık. ‘Bulut Bilişimi,’ tüm bilgilerin aynı kasaya atıldığı ve nerede olursanız olun o bilgilerin izlenebildiği bir sistem olarak tanımlayabiliriz. Yani sürücüyle, araçla, depoyla, yolla ilgili bilgileri aynı kaynaktan takip etmenizi sağlıyor. Sistemin bu özelliği lojistik sektörünün işini kolaylaştıracak. Sektördeki birçok yazılım yavaş yavaş ‘Bulut Bilişim’ temeline kayacak. Bunu söylememizin nedeni işin doğasının buna uygun olmasıdır. 

Birçok yazılım firması  bunu görerek yeni yazılımlar üretiyorlar. Önemli lojistik firmaları da bu yazılımları kullanmaya başladılar. ‘Bulut Bilişim’ ile ilgili merak ettiklerinizi bu sayımızda okuyabilirsiniz. 

Sektörün yol haritasını çizen, geleceğini belirleyen, hedeflerin ortaya konduğu Ulaştırma Şurası, 5-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Lojistik ve taşımacılık sektörüyle ilgili 2035 hedefleri de ortaya kondu. Yoğun katılımın gerçekleştiği Şura’da sektörün önde gelen isimleri önemli açıklamalarda bulundular. Tabi bazı eksiklikler de yok değildi.  Sektörün oyuncularına, firma temsilcilerine, sivil toplum örgütlerine, akademisyenlere ve uzman kişilere daha fazla söz hakkı verilebilirdi. Bu, hedeflerin daha sağlıklı ortaya konmasını ve daha gerçekçi yaklaşımların ve öngörülerin belirlenmesini sağlayacaktı. Tabi hedeflerin hepsi önemli ve bunların gerçekleştirilmesi sektöre önemli bir değer katacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 2023 hedeflerine ulaşmak için 10 yılda 200 milyar dolar yatırım yapacaklarını söyledi. Kota sorununa da atıfta bulunan Yıldırım, serbest dolaşmayan mal ve hizmetlerin tüketiciye yapılan bir haksızlık olduğunu belirterek, sorunun boyutuna vurgu yaptı. Bu bakanlığın kota sorunuyla önümüzdeki dönemde nasıl bir strateji güdeceğinin de işaretini verdi. 

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu ise alınan tüm kararların belirli bir stratejiye göre yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Nuhoğlu, 10. Şura’da alınan 80 karardan ancak 3’ünün gerçekleştirildiğini hatırlatarak, karaların biran önce gerçekleşmesini istedi. Yabancı payının artmasına da değinen Nuhoğlu sektörün en büyük  sorunlarından eğitim ve kurumsallaşmayla da ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 



Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle...