Treylerin gelişen teknolojiler sayesinde her zamankinden daha güvenli taşımacılığı sağladığını belirten Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, Türkiye’nin yük emniyeti konusunda gelişmiş ülkeleri örnek alması gerektiğini söyledi: Koluman ürünlerinin hepsinin Avrupa standartlarında üretildiğinin altını çizen Saltık, sözlerine şöyle devam etti: “Yük taşıyan ticari araçlarda taşınacak yükün ilgili standartlara uygun şekilde yerleştirilmesi ve yükü taşıyacak aracın kuvvetlendirilmiş bir yapıya sahip olması, yüklemenin ve araç seçiminin doğru bir şekilde yapılması ve yükün emniyetli bir şekilde taşınması hem yükün hem can güvenliğinin sağlanması açısından büyük bir öneme sahiptir. Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. olarak, gerekli regülasyon veya yönetmeliklere göre yükü taşıyacak olan aracın tasarımının doğru yapılmaması ve bilinçsiz bir şekilde yükleme yapılmasının bir çok kazanın oluşmasına sebep verdiğini belirtmek isteriz.” 
Yük taşımacılığında araç, sürücü ve yük olmak üzere üç temel öğenin aynı anda tüm zorunlu gereklilikleri sağlaması gerektiğinin altını çizen Kaan Saltık, yüke uygun araç tasarlanmamış, düzgün bir şekilde emniyet altına alınmamış yüklerin aracın dengesini etkileyerek devrilmesine sebep vererek karayolunda diğer araçlarda  hasara sebep verebileceğini açıkladı. 

Sistematik yaklaşım gerekli
Karayolu trafiğinde meydana gelen ölüm ve yaralanmalar ile bunların sosyal ve ekonomik sonuçları, trafik problemine sistematik bir yaklaşımı gerekli kıldığını vurgulayan Saltık, geleneksel trafik güvenliği yaklaşımı, sorumluluğu yol ve kullanıcılar üzerine yükleyerek trafik sisteminin diğer unsurlarını göz ardı ettiğini söyledi. Oysa araç tasarımı, yüke uygun araç seçimi, teknik kapasiteye uygun yükleme ve denetleme gibi sorumlulukların da göz önünde tutulması gereken önemli konular olduğunu dile getiren Saltık, özellikle yıllık istatistik verilerin doğru yorumlanması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. 
Kaan Saltık, yük güvenliğinin en çok hangi araçlar veya yüklerde gerekli olduğu konusunda ise şunları söyledi: “Kara, deniz ve demir yolu taşımacılığında yayınlanmış olan ulusal ve uluslararası düzenlemeler gereği tüm ticari kapsamda taşınan yükleri, yük taşıma birimlerini, taşıma yapılan araçları ve bu yükleri yükleyen kişileri korumak için yüklerin uygun bir şekilde yerleştirilmesi, güvenli istif edilmesi ve bağlanması gerekiyor. 
Özellikle Karayolu yük taşımacılığında sürekli bir büyüme söz konusu olup, yük güvenliği açısından araçlar, taşınması amaçlanan yüklerin özellikleri doğrultusunda tasarlanması ve yükün gerektirdiği güvenlik sistemine sahip bir şekilde üretilmesi gerekiyor. Bizce yük güvenliğinin özel bir yük veya belirli tipteki araçlar için gerekli olduğunu düşünmek yanlış bir yaklaşım. Taşınan tüm yükler ve bütün ticari araçlarda ilgili standartların gerekliliklerini sağlanmayı hedeflemenin daha doğru olacağını düşünüyoruz.”

Nasıl bir yol izlenmeli?
Avrupa mevzuatları incelendiğinde yerine getirilmesi gerekli çok fazla kapsam olduğunu hatırlatan Saltık, Özellikle 2014 yılında yayımlanan ve bu yıl Avrupa da yürürlüğe giren yönetmelikler ile ülkemizdeki mevzuatları karşılaştırdıktan sonra mevzuata ilişkin eksiklerin tespit edilip ilgili yasaların acil olarak çıkarılması gerektiğini vurguladı.  “Devamında ise ticari araç sürücülerine yönelik eğitim faaliyetleri gerçekleştirilerek onların bilinçlendirilmeleri yer alıyor. Tüm gereklilikler yerine getirildikten sonra Trafik Uygulama ve Denetleme birimlerinde farkındalık yaratılarak denetim uzmanlarının yeterliliklerinin artırılması ve yük güvenliği konularında bilgilendirme amaçlı eğitimlerin verilmesi gerekiyor” diyen Saltık, “2014/47 EU yönetmeliğine göre bu yıl mayıs ayından itibaren Avrupa ülkelerinde yol kenarı denetimlerinin artacak ve bu denetimlerde yük güvenliği de önemli standartların göz önünde bulundurulacak olması sebebiyle Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. olarak üreticilerin bu konuya daha çok ağırlık verip bilinçleneceğini, bunun sonucunda da meydana gelen kazalarda ciddi bir azalma olacağını düşünüyoruz. Bize göre araç üzerindeki parçaların ayrı ayrı değerlendirilmesi yerine bir bütün olarak değerlendirilmesi de dikkat edilmesi gereken bir nokta. Üreticiler taşıyacak olduğu yüke bağlı olarak standartları göz önüne almalı” şeklinde konuştu. 

Aşırı ve dengesiz yüklemelere dikkat!
Kaan Saltık, izin verilen maksimum araç ve aks ağırlıklarının aşılmamasına dikkat etmek gerektiğini hatırlatarak, her bir aksa izin verilen maksimum ve minimum miktarlarda yükün dağıtılmasının güvenlik açısından önemli bir konu olduğunu, yükün homojen bir şekilde dağıtımının yapılmasının da güvenli taşımacılık yapılması açısından çok önemli bir noktada olduğunun altını çizdi. “Tabi bu noktada yüklemeyi yapacak olan ve yükü taşıyacak olan kullanıcıların bilinçli olması da önemli. Karayollarında güvenli bir şekilde bağlanmamış yüklü araçlarda aşırı yükleme sonucunda oluşan eğilme meydana gelmiş treylerleri çok sık görüyoruz” diyen Saltık, sözlerine şöyle devam etti:
“Yük taşıma araçları, taşıdıkları yükle birlikte güvenliği sağlayabilecek bir yapıya sahip olmalı. Araçların üst yapısının sadece Code XL standardına uygun olması, maksimum yük güvenliğini sağladığı anlamına gelmiyor. Aynı zamanda taşıyıcılar tarafından yükün doğru şekilde konumlandırılarak sabitlenmesi de gerekiyor.” 

Koluman neler yapıyor?
Kaan Saltık, Koluman’ın yük emniyet sertifikaları ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. EN 12642 Code XL (yük emniyet sistemi), demiryolu taşımacılığında kullanılan Huckepack treylerde de UIC 596-5 normuna uygun P400 belgemiz bulunuyor. Bu özellikler sayesinde yükün daha emniyetli bir şekilde taşınmasını sağlarken kaza durumlarında yükün dağılmasını önleyerek çevreye zarar vermesini ve yüke de zarar gelmesini engelliyor. Yine tehlikeli maddelerin Karayolu ile taşınmasında öngörülen hususlardan biri olan uygun araç tasarımını ADR yönetmeliğine göre gerçekleştiren Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş., T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü arasında imzalanan protokol ile Tehlikeli Madde Taşıyan Taşıtların ADR Uygunluk Değerlendirmesi  amacıyla, “Tehlikeli Madde Taşıyan Araç ve Üst Yapıların Muayene Merkezi “ olarak hizmet vermektedir.