110 ülkede 279 uçuş noktasına hizmet veren Turkish Cargo, bu yılın başında açtığı yeni tesisinde operasoynel olarak çok daha hızlı ve kaliteli hizmet vermeye başladı. Transmedya Dergisi’ni yeni tesislerinde kabul eden Turkish Cargo Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Halit Anlatan ile tesisi, sektörü ve geleceği konuştuk.

Son yıllarda Turkish Cargo’nun geniş gövdeli uçakları filosuna eklemesiyle, filosundaki uçak ve hava kargo uçak adetlerinin artmasıyla önemli bir kapasiteye ulaştıklarını ifade den Anlatan, bu artışın da beraberinde yeni altyapı gereksinmeleri beraberinde getirdiğini söyledi.

2 bin metrekarelik soğuk hava tesisi

Tesisin 5-6 yıl önce planlandığını kaydeden Halit Anlatan, yeni tesisle daha geniş kargo kabul alanlarına kavuştuklarını özellikle soğuk hava depo kapasitesini 2 bin metrekareye çıkardıklarından bahsetti. Türkiye’de yaş sebze ve meyve, balık ve ilaç dağıtımında artan bir talep olduğunu ve Turkish Cargo’nun bunu öngörerek bu yatırımı yaptığını ifade etti.

3. havalimanında Turkish Cargo’nun bugünkü alanının yaklaşık 3 katına çıkarılmasının planlandığını söyleyen Halit Anlatan, Avrupa, Afrika ve Amerika için toplama ve dağıtım deposu olarak çalışmak istediklerini kaydetti. Havalimanında yer alacak serbest bölgede ihracatta yerinde gümrükleme ile fast track-hızlı geçiş yapmak istediklerini belirtti.

Yükün yüzde 70’i yolcu uçaklarından

3. havalimanı serbest bölgesinin kara, demiryolu ve deniz yolu bağlantısı olacağına dikkat çeken Anlatan, lojistik operasyonlar için altyapının önemine değindi: “Forwarderler (kargo acenteleri) kendilerini adapte ettiler. Ancak havalimanı altyapımız ayak uyduramadı.” Transit yolcunun önemine değinen Halit Anlatan sözlerine şöyle devam etti: “Ortadoğu’dan getirdiğimizi Avrupa’ya, Avrupa’dan getirdiğimizi Ortadoğu’ya taşıyoruz. Transit taşıma yapıyoruz. Taşıdığımız kargo içinde transit taşımaların payı yüksek. Transit yolcularımız uçaklarımızın doluluk oranlarına büyük katkı sağlıyor ve bu katkıyı kargo taşımacılığında da görüyoruz.” Havayollarının kapasitelerini paylaştıklarını ve bunların artısının eksisinden daha fazla olduğunu söyleyen Anlatan, Turkish Cargo’nun da böyle bir adım atabileceğine değindi. 

Kimler hava kargoyu tercih etsin?

Üniversitelerle yakından bir işbirliklerinin olduğunu kaydeden Halit Anlatan, ”Üniversiteler buraya gelip ziyaret ediyorlar. Zaman zaman onlar bizi çağırıyor, biz gidiyoruz. Birlikte yaptığımız çalışmalar var. Gizlilik sözleşmesi yapıp, hadi bu bizim darboğazımız bununla ilgili proje üretin dedik.” şeklinde konuştu. Lojistiği tercih edecek öğrencilerle ilgili olarak Anlatan, şunları söyledi: “Hava kargonun bir tarafında lojistik diğer tarafında havacılık var. Havacılıkta çok kural var. Güzel yürüyen bir iş. Lojistiği havacılığa eklediğinizde ortaya 7/24 aktif bir iş çıkıyor. Hep uyanık oluyorsunuz. Meraklı olmanız gerekiyor. Muhasebe işi değil. Sorun çözümüne yönelik sabırlı olunması lazım. İletişime açık olunacak. Bu özelikler var ise, hava kargo iyi bir tercih.”

Siz kazanınca çevre de kazanıyor

Havacılıkta çevreci çalışmalara da değinen Anlatan, son olarak 92 adetlik uçak siparişi için Pratt & Whitney marka motor alınacağını söyledi. Yeni motorların eski teknolojiye göre daha iyi performans gösterdiğine değinen anlatan, “Siz kazanınca çevre de kazanıyor. Sonuçta yaşanabilir çevre hepimiz için en güzel şey. Airbus ve Boeing daha ekonomik ve çevreci ürünler için çalışıyor.” dedi.

Son olarak e-ticaretin hava kargo pazarında arttığının altını çizen Anlatan. Turkish Cargo’nun bu ticaretten yüzde 3 civarında pay alabildiğini söyledi. Dünyada ekspres taşımacılığın arttığına da değinen Anlatan, refah ve milli gelirin artmasıyla her iki ticaretin de artacağını savundu.