GDP Kılavuzunun, depolama ve dağıtım konularına detaylı yaklaşımlar getirdiğini söyleyen DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı ilaç lojistiği ve DHL uygulama ve hizetleri ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı.

 DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı 


GDP kılavuzu ile birlikte ilaç lojistiğinde nasıl bir değişim olacak? Bu lojistik sektörüne nasıl yansıyacak?

Uygulama kapsamına sadece üreticiler, depolama faaliyetinde bulunanlar, dağıtım firmaları ve lojistik servis sağlayıcılar değil aynı zamanda eczaneler, kargo hizmeti verenler ve diğerleri de dahildir. İlaç ürünlerinin depolama ve dağıtım faaliyetini gerçekleştiren tüm kuruluşlara standart kalite konsepti temellerine dayanan bir kalite yönetim sisteminin kurulmasının yanı sıra GMP ve ICH gibi tüm kılavuzlara uyumluluk da beklentiler arasında.

Depolama yönetimi, soğutma ve donma, sıcaklık kontrolü, etiketleme gibi pek çok konu DHL’in halihazırda en iyi şekilde uygulamakta olduğu konulardır. DHL, yenilikçilik ve Ar-Ge’ye verdiği önem dahilinde sürekli olarak süreçlerini geliştirmek, yeni yaklaşımlar getirmek için çalışmaktadır. Bu konuda bizim alanımızda bir sıkıntı görmüyorum. Biz DHL Supply Chain Türkiye olarak, Türkiye’nin bu alanda gelişimine katkıda bulunduk ve bulunmaya da devam ediyoruz. Sağlık sektörüne yönelik lojistik faaliyetlerin en önemli noktaları, istisnasız GMP ve GDP standartları ve Sağlık Bakanlığı direktiflerine uygun, rekabetçi şartlarla depolama, depo içi hizmetler ve yine bu şartlarda en kısa zamanda doğru ürünün teslim edilmesidir. Sadece dağıtım hizmeti sunmak veya bir takım etiketleme işleri yapmak, sağlık lojistiği olarak algılanmamaktadır, algılanamaz da. Bu nedenle bu yaklaşımın dışında kalan lojistik şirketlerinin süreçte zorlanacaklarını tahmin ediyorum.

DHL Supply Chain olarak ne türhizmetler veriyorsunuz?

Sağlık Sektöründe DHL Supply Chain ilaç ve tıbbi malzeme üreticileri ile hastaneler için Sağlık Bakanlığı onaylı ve ISO 9001:2008 sertifikalı tesislerde depolama ve sipariş yönetimi, soğuk zincir ve sıcaklık kontrollü dağıtım, ambalajlama ve paketleme hizmetleri yanında kare kod ilaç takip sistemi yönetimi, müşteri hizmetleri, tedarik zinciri modelleme ve tahsilat hizmetlerinin yanı sıra donuk (-25 derece), soğuk (2 ve +8 derece arasında) dağıtım ve depolama gibi hizmetleri bulunuyor. Uzun yıllardır ilaç üretim sektörünün lider şirketlerine GMP (İyi Üretim Uygulamaları) ve GDP (İyi Dağıtım Uygulamaları) standartları ve Sağlık Bakanlığı direktiflerine uygun lojistik hizmetleri sağlıyoruz.

Bu alanda ne tür yatırımlar yaptınız ve önümüzdeki dönemde yeni yatırım planları bulunuyor mu?

DHL Supply Chain Türkiye’nin vizyonu, sağlık sektöründe ilaç üreticisinden medikal cihaz üreticisine, hastanelerden diğer sağlık kuruluşlarına kadar tüm sektör paydaşlarının ilk tercihi olacak bir lojistik çözüm ortağı olmaktır. Sağlık sektörü, çalıştığımız yedi sektör arasında bizim için stratejik olarak öncelik verdiğimiz bir sektör.

DHL Supply Chain Türkiye olarak; sağlık sektörüne tahsis edilmiş 5 tesisimiz  ve sağlık sektörünün ihtiyaçlarına özel tasarlanmış 50 bin metrekarenin üzerinde depolama alanımız bulunuyor. 20 yıllık global ve 10 yılı aşkın yerel deneyimimizle, sağlık sektöründeki 35 müşteri ve 36 sağlık operasyonumuza; 400’e yakın sektör çalışanımızla hizmet veriyoruz.

Sektörde büyük öneme sahip olan ISO 9001:2000, ISO 9001-2008, ISO 14001:2004 sertifikalarımızın yanı sıra, tesislerimizde her yıl 30’dan fazla Sağlık Bakanlığı denetimi ve 20 müşteri denetimi yapılıyor.

DHL Supply Chain olarak sağlık sektöründe de hem iş geliştirme anlamında hem de operasyonel mükemmelliğe ulaşmak yolunda birçok proje yürütüyoruz. DHL olarak sağlık sektöründeki en önemleri amaçlarımızdan biri, ileride karşılaşılabilecek zorluklar karşısında müşterilerimizi destekleyecek çözümleri bugünden tasarlamak. Bu hizmetleri verirken müşterilerimize ‘Tedarik zincirinizi DHL’e emanet edin, siz işinize odaklanın’ diyoruz. Müşterilerimizin hayatını hizmetlerimiz ile kolaylaştırırken, onların kendi önceliklerine konsantre olabilmelerini sağlıyoruz.

Global arenadaki başarılarımıza bakacak olursak; DHL Avrupa “FTL/LTL Soğuk Zincir” ağı ve yeni başlatılan DHL THERMONET gibi çözümlerle, soğuk zincir lojistiği alanında tüm dünyada lider sağlık sektörü lojistik tedarikçisi olma özelliği taşıyor.

Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO-World Health Organization) liderliğinde ülkemizde düzenlenen İlaç Sektöründe Soğuk Zincir Yönetimi Eğitimlerine de destek veriyoruz. Bu eğitimle sağlık sektöründe soğuk zincir operasyonlarına dair katılımcılara eksiksiz bir bilgi birikimi sunmayı hedefliyoruz. DHL olarak, Dünya Sağlık Örgütü tarafından organize edilen bu eğitim modülüne, eğitim desteği sağlayan uzman kuruluş konumunda davet ediliyoruz. Bu eğitim kapsamında deneyimlerimizi paylaşıyor olmamız, Türkiye’de lojistik sektöründeki lider, fikir önderi ve ilk tercih edilen tedarikçi konumumuzu da açıkça göstermektedir.

Çalışanlarımıza ve hizmet altyapımıza yaptığımız yatırımlar sayesinde lojistik sektöründe sürdürülebilir başarıya örnek gösterilmeye devam edeceğiz.

Diğer firmalardan farklı hizmetleriniz bulunuyor mu?

Geçen sene sağlık sektörü müşterilerimize iki farklı yenilikçi çözüm sunduk. Bunlardan ilki dermokozmetik sektöründe ilk kez hayata geçirilen Track & Trace sistemi, diğeri ise ilaç sektörü özelinde oluşturulan özel iklimlendirme sistemli araçlar. Bu iki yenilikçi uygulamamız, sağlık sektörü müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel sunduğumuz çözümler olarak sektörde fark yaratan uygulamalar oldu. 2013 yılında ayrıca “Track & Trace” (Takip Et ve İzle) sistemiyle 2013 Atlas Lojistik Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmenin haklı gururunu yaşadık.

Geçtiğimiz yıl, özellikli dağıtım gerektiren iş kollarında oluşturulan filomuzu geliştirmeye devam ettik. Faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde çalışanlarımızın hizmet kalitesini artıracak çeşitli eğitimlerle işgücü yatırımlarımızı sürdürdük. Bu noktada önümüzdeki yıl için hedeflerimizi altyapı ve teknoloji yatırımları ile hizmet kalitemizi yükseltmeye devam etmek olarak belirledik.

2012 yılı başında uygulamaya sokulan İlaç Takip Sisteminin (İTS) 2. fazında sağlık firmalarının karşısındaki güçlüklerden biri İTS sistemlerinin her aşamasında tedarik zinciri yönetimi olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin karekod ilaç takip sistemine geçtiği dönemde, ürün takip sistemlerinin altyapısı ve entegrasyonu için Türkiye’de yatırım yapan ilk lojistik şirketi olan DHL Supply Chain Türkiye şimdiye kadar, karekod ilaç takip sisteminin birinci ve ikinci fazınının yönetimi sürecinde Türkiye’nin önde gelen otuzdan fazla şirketiyle işbirliği yaptı.