UND Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, yabancı plakalı araçlarla rekabet edemez duruma geldiklerini belirterek, “Suudi Arabistan’a yapılan taşımalarda yabancı nakliyeciler 1000 dolar daha ucuz taşıma gerçekleştiriyorlar. İhracatçılarımız da onları tercih ediyor” diyor.  

Suriye’ye açılan Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçtiğimiz yıl toplam 64 bin 930 ihraç taşıması gerçekleştirildi. Bu taşımaların 4 binden fazlasını ise yapancı plakalı araçlar yaptı. 400 litre uygulaması, oluşan uzun kuyruklar, yabancı plakalı araçların 1 tonun üzerindeki depolarla taşımalar gerçekleştirmesi ve Türk plakalı araçların bölge ülkelerinin her birine ayrı ayrı sigorta ücretleri öde-meleri nedeniyle taşıma maliyetleri yabancıların çok üzerinde kalıyor.

UND Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, Ortadoğu ülkelerine 35 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğinin bilgisini vererek, “Karayolu eşya taşımalarında sefer sayımız artarken, ikili ve transit olarak geçiş yapmış olduğumuz ülkelerin kendi aralarında ticari anlaşmalar gereği, geçiş ücreti, sigorta ücreti, akaryakıt ve vize ücretleri gibi nedenlerle Türk tırlarının maliyetleri yabancılardan daha yüksek oluyor” diye konuşuyor.  

Az paraya taşıyıp aynı kazancı sağlıyorlar

“Araç maliyet giderlerimizin yüksekliği sebebiyle bölge ülkelerin araçları karşısında Türk araçlarının pazar kaybına uğraması doğal olarak kaçınılmaz olacaktır” diyen Mustafa yılmaz, ithal ve ihraç eşya taşımalarında yabancıların payının artış göstermesinin bölge nakliyecilerini endişelendirdiğini kaydediyor. Yılmaz konunun daha iye anlaşılması için şu örneği veriyor: “Bir Türk aracı Suudi Arabistan’a Antakya’dan 2 bin 500 dolara taşıma yaparken kazancı 500 dolar civarında oluyor. Suriye plakalı bir araç aynı güzergaha bin 500 dolara taşıma yapıyor ve onun da kazancı 500 dolar oluyor.”  

1 tonluk depolarla taşıma yapıyorlar

20 yaşın üstündeki araçların Karayolu Yönetmeliği’ne göre yurtdışına çıkışı yasaklandı. Fakat 20 yaşından büyük  Suudi Arabistan plakalı araçlar Antakya’dan taşıma yapıyorlar. Daha önce Antakyalı firmalar bu taşımaları yaparken şimdi Suudi plakalı araçlar bu taşımaları gerçekleştiriyorlar. Mustafa Yılmaz, Suudi Arabistanlı nakliyecilerin Suriye ile kaldırılan vizelerin avantajını da kullanarak, Suriyeli şoförler kullandıklarını ve haksız rekabet yarattıklarını söylüyor.   Cilvegözlü’de yaşanan sıkıntılar Mustafa Yılmaz yaşadıkları sıkıntıları ise şöyle sıralıyor: “Türkiye triptik belgesini kaldırdı ve  Suriye’den de bu belgenin kaldırılmasını talep etti. Ancak henüz olumlu bir cevap alınmış değil. Bu sebeple taşımacılarımıza bir aracın maliyeti yıllık olarak 820 TL oluyor. İkili taşımalarda dönüş yükü almak için alınan izin belgesi ücretini tarafların karşılıklı olarak kaldırması gerekiyor. Transit ve ikili taşımalardaki konvoy uygulaması da kaldırılmalı. En azından boş araçlara konvoy uygulaması yapılmamalı. Gümrük Komisyoncuları aldığı 100 dolar ücret çok fazla. Ayrıca Gümrük Komisyoncuları’na verdiğiniz vekaleti değiştiremiyorsunuz. Aralarında yaptıkları işbirliği ile hiçbir komisyoncu başkasının vekaletini kabil etmiyor. Böylece fiyatları yüksek tutuyorlar. İkili taşımalardaki 160 dolarlık motorin farkı uygulamasına da biran önce son verilmeli.

HER ÜLKEYE AYRI SİGORTA

Suriye plakalı araçlar Arap Birliği ülkelerine 250 dolara sigorta yaptırıyor ve tek belgeyle tüm ülkelere taşıma yapabiliyor. Türkiye ise her ülke için ayrı ayrı sigortalar ödemek zorunda kalıyor. Türkiye’nin ülkelere göre ödediği sigorta ücreti ise şöyle: Suriye: 278 dolar Ürdün: 600 dolar Lübnan: 110 dolar Suudi Arabistan: 320 dolar Dubai: 816 dolar Umman: 960 dolar Katar: 800 dolar.

GÜRBULAK SINIR KAPISI İHRAÇ SEFERLERİ

2009 Toplam sefer sayısı: 57 bin 565 Türk plakalı araçların ihraç sefer sayısı: 55 bin 183 Yabancı plakalı araçların ihraç sefer sayısı: 2 bin 382   2010 Toplam sefer sayısı: 64 bin 930 Türk plakalı araçların ihraç sefer sayısı: 60 bin 909 Yabancı plakalı araçların ihraç sefer sayısı: 4 bin 21