Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, milli yüksek hızlı trenin tasarım çalışmalarını tamamladıklarını belirtti.

Bundan sonraki sürecin mühendislik projelerinin tamamlanması olduğunu ifade eden Bakan Elvan, "Bununla ilgili ihaleye çıkıyoruz. Milli yüksek hızlı trenin endüstriyel ve mühendislik tasarımına yönelik 22 Ocak 2015'te ihaleye çıkıyoruz" dedi.

Böylece tamamıyla yerli olacak milli yüksek hızlı trenin genel tasarımından sonra endüstriyel ve mühendislik tasarımına da başlamış olacaklarını kaydeden Elvan, 2018 yılında da yüksek hızlı milli treni raylara indirmeyi planladıklarını bildirdi.

EN AZ YÜZDE 51 YERLİ ŞARTI

Bakan Elvan, öte yandan 80 adet yüksek hızlı tren teminine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Burada en az yüzde 51 yerlilik ve yerli ortak şartı arayacağız. Ayrıca bu trenlerin Türkiye'de imal edilmesini zorunlu tutacağız. Bu çerçevede de kendi milli yüksek hızlı trenimizin yapılmasına da ciddi bir hazırlık olacak. Zannediyorum bu 80 tren setinin temini için 1 ay gibi çok kısa bir sürede ihaleye çıkacağız" diye konuştu.