“üstra” olarak da bilinen üstra Hannoversche Verkehrsbetriebe AG, ilk olarak 2008 yılında Allison H 50 EP™ hibrid sistemiyle donatılmış 18-metrelik Solaris Urbino'yu test etti. üstra, başarılı sonuçlanan test aşamasından sonra, 2011 yılından bu yana 10 adet hibrid otobüs alımı gerçekleştirdi. Bu araçlar ile Hannover bölge yönetimi ve üstra, çevreci politikaları doğrultusunda hibrid otobüs teknolojisi üzerinde yoğunlaşmaya devam etme kararı aldı. Yakın zamanda yapılan bir ihale ile Solaris, Allison hibrid sistemi ile donatılan dokuz adet daha körüklü otobüsü üstra’ya teslim etti.

üstra’nın araç mühendisliği ve şehir içi otobüs atölyesinden sorumlu yöneticisi Hubert Nawa, nasıl bu kadar kolay karar alabildiklerini açıklayarak; “Özellikle Allison H 50 EP™ sistemi ile donatılın araçların güvenilir olduğunu biliyoruz. Ek olarak hibrid ünitesi, yüksek yakıt verimliliği sunarken, durduktan sonra daha çabuk hızlanma ve yumuşak bir biçimde yavaşlayabilme sağlıyor. Sessiz çalışmaları da dikkate değer bir özellik; yolcular ve araç güzergâhındaki bölge sakinlerinden oldukça olumlu yorumlar alıyoruz," diyor.

Yeni üç-dingilli 18-metrelik körüklü otobüsler, eski otobüslerin yerini alacak. Yerel yolcu sayısını artırarak beklentileri karşılayan körüklü otobüsler ise Hannover'de tercih edilen ulaşım aracı olarak ön plana çıkıyor.

Otobüsler öncelikle, duraklar arasında kısa mesafelerin olduğu, düşük ortalama hızlarda ilerleyen ve yolcu yoğunluğunun yüksek olduğu hatlarda kullanılacak. Bu hibrid otobüsler, dur-kalk şeklinde ilerleyen sürüşlerde düşürülen yakıt tüketimi, emisyon salınımı ve gürültü kirliliğinin yanı sıra geri-kazanılmış fren enerjisi avantajlarıyla önemli faydalar sunuyor. üstra filosunda benzer koşullarda halihazırda kendini kanıtlamış 11 adet hibrid otobüs kullanılıyor. 2011 yılı Eylül ayından itibaren, bu otobüsler düzenli seferlerde ortalama 1.3 milyon kilometre (808,000 mil) yol kat etmiş ve yaklaşık olarak 10.5 milyon yolcu taşımıştır.

Allison’un özgün hibrit teknolojisi

Allison H 50 EP™ sistemi, iki adet 75 kW'lık elektrik jeneratöründen sağlanan tork ile 181 kW (246 hp) Cummins ISB6.7 250H dizel motorundan üretilen torku harmanlayan iki modlu paralel hibrit tasarımı ile öne çıkıyor. Elektrik motorları, özellikle otobüsün kalkışında, dizel motora daha az gereksinim duyarak, güç ve torkun üretilmesinde katkı sağlıyor. Yüksek kapasiteli aküler frenleme sırasındaki enerjiyi depolayarak daha sonra otobüsü hızlandırmak için güç olarak yeniden kullanılıyor. Bu özellik, 2012 yılında 12 milyon kilometreden (7.5 milyon mil) daha fazla yol kat etmiş olan üstra'nın otobüs filosu için önemli bir avantaj sağlıyor.