Türkiye’nin önde gelen treyler üreticilerinden Koluman Otomotiv Endüstri,yenilenebilir hammaddelerden ürettiği ürünleri ile dünya çapında fark yaratan Finlandiyalı orman ürünleri firması UPM ile birlikte hafif şasili yeni bir treyler üretti. UPM’nin WISA Bonded Floor Uygulaması (cıvatalı uygulama yerine yapıştırma taban uygulaması) kullanılarak imal edilen treyler çok daha hafif. Bu da daha düşük maliyet ve daha az karbon salımı anlamına geliyor.

UPM ve Koluman arasında geçtiğimiz yıl başlayan işbirliği, yoğun geçen bir tasarım sürecinin ardından ilk meyvesini verdi ve ön ürün üzerinde ilk uygulama yapıldı. 2013’ün üçüncü çeyreğinde operasyonlarına başlayacak olan treylerde kullanılan WISA Bonded Floor, yalnızca şaşiyi hafifletmekle kalmıyor, aynı zamanda treylerin sağlamlığını ve rijitliğini de artırıyor.

650 kilo daha hafif

Koluman Otomotiv Satış Şefi Serdar Durmaz, “WISA Bonded Floor, şaşiye vidalarla yerleştirilen standart bir kontrplak tabandan çok daha hafif” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bu taban deliksiz olduğu için suya karşı çok daha dayanıklı ve korunaklı. Aynı zamanda kullanılan materyalin ömrünü uzatıyor ve şaşide meydana gelebilecek herhangi bir aşınmayı da önlüyor. Kullanılan daha hafif kontrplak ve yeni şasi dizaynı ile birlikte yeni treylerimiz standarttan 650 kilogram daha hafif. Dolayısıyla ürettiğimiz bu hafif treylerler, daha iyi taşıma kapasitesi ve yüksüz treylerler için bile daha düşük yol masrafı anlamına geliyor.”

Müşteriye özel tasarımlar

UPM’nin Dow Automotive ile birlikte geliştirdiği WISA Bonded Floor, treyler taban uygulamalarına yenilikçi bir boyut kazandırıyor. Montaj aşamasında vida kullanılmıyor; kontrplak tabanlar yalnızca arabanın şaşisine yerleştiriliyor ve güçlü bir yapıştırıcı kullanılarak en uygun noktaya sağlam bir şekilde tutturuluyor. Araçlar için tasarlanan her türlü WISA kontrplağı ile uyumlu olan WISA Bonded Floor uygulaması, montaja hazır bir set olarak üretici firmaya gönderiliyor. Bu tür taban çözümleri, müşterilerin özel talep ve ihtiyaçlarına göre her seferinde yeniden şekilleniyor.