Metro inşaatlarının Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesine yönelik düzenlemenin ardından Ankara, İstanbul ve Antalya metroları için de düğmeye basıldı. Yapımına Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2001'de başlanan ve kaynak yetersizliğinden Ulaştırma Bakanlığı'na devredilen metro inşaatı için süreç başladı.

ANKARA PROJESİ

Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile Kızılay arasında hizmet verecek 3.3 kilometrelik hat 3 istasyondan oluşuyor. Proje, Keçiören- Atatürk Kültür Merkezi hattını AKM İstasyonu'ndan sonra Gar üzerinden Kızılay'a uzatacak. AKM-Gar-Kızılay Metrosu, bakanlığın Ankara'da yapımını üstlendiği dördüncü proje.

İSTANBUL PROJESİ

Diğer bir metro projesi de İstanbul'daki Yenikapı-İncirli hattı olacak. 7 kilometrelik hat 5 istasyondan oluşacak. Projeyle Hacıosman-Taksim-Yenikapı Hattı İncirli'ye uzatılacak. Yenikapı'da transfer merkezinde Marmaray ve Yenikapı-Havalimanı hatlarıyla, İncirli'de ise Bakırköy-Başakşehir, Bakırköy- Beylikdüzü ve İDO-Kirazlı raylı sistemiyle entegre olacak.

ANTALYA PROJESİ

Antalya'daki Meydan-Havaalanı- EXPO Tramvay Hattı'nın ise 16.8 kilometresi hemzemin, 1 kilometresi aç-kapa, 160 metresi köprü olacak. Tramvay standartlarıyla projelendirilen hat, 17.2 kilometre olacak. Projeyle kent, havaalanı ve EXPO 2016'ya kesintisiz bağlanacak.

ANKARA'DA SON DURUM

Ankara metrolarının Ulaştırma Bakanlığı'na devri 2011'de gerçekleşti. 15.3 kilometre uzunluğundaki Kızılay-Çayyolu, 16.5 kilometre uzunluğundaki Batıkent-Sincan, 9.2 kilometre uzunluğundaki Tandoğan-Keçiören hattı bakanlığın bünyesine alındı. Bakanlığın hizmete açtığı 172.6 milyon TL'lik Kızılay-Çayyolu Metrosu 16.59 kilometre uzunluğa sahip ve 11 istasyondan oluşuyor. 151 milyon TL bedelli Batıkent-Sincan Metrosu da tamamlanarak hizmete girdi. 338 milyon TL'lik Tandoğan- Keçiören Metrosu ihalesinin ise yeniden yapılması planlanıyor. İhale 18 Mart 2014'te yapılmış ardından itiraz süreci yaşanmıştı. İhalede en düşük teklifi veren Dido-Ray Yapı Açılım İnşaat Ortak Girişimi'nin 1 Eylül 2014'teki itirazının ardından konuyu değerlendiren Kamu İhale Kurumu (KİK) ihaleyi iptal etmişti. Altyapı Genel Müdürlüğü, iptal için itirazda bulunmuştu. KİK'in itirazı reddetmesi durumunda ihalenin yeniden yapılması bekleniyor. (Kayna:Dünya)