Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto yasakları 'İktidarla cemaat arasında bir kavga olabilir ama bu halkın bilgi alma hakkını engelleme durumuna getirilemez' şeklinde eleştirirken, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak da THY'nin müşterilerin istek ve talepleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

THY bugünden itibaren Zaman, Bugün, Today’s Zaman ve Orta Doğu gazetelerinin dağıtımını durdurdu.

THY'nin mevcut uygulamasına göre pasaport kontrolünden sonra yolcular havalimanında bulunan THY bankosundan uçuş kartlarını göstererek istedikleri gazeteyi alabiliyor. Business Class yolcularına ise istedikleri gazete uçak içinde dağıtılıyor. Bundan böyle yolcular yine pasaport kontrolünden sonra uçuş kartlarını göstererek gazetelerini alabilecekler ancak uçak içindeki Business Class’da Bugün, Today’s Zaman ve Zaman gazetelerinin dağıtımı yapılmayacak.

THY ayrıca CIP ve Lounge salonlarında da adı geçen gazetelerden önemli miktarda azaltma yaptı.

BU İLK DEĞİL

THY daha önce de benzer uygulamalara imza atmıştı. Muhalif yayınları nedeniyle ilk yasaklanan gazete Sözcü olmuş, onu Gezi olaylarının arkasından Birgün gazetesine getirilen yasak takip etmişti.

TÜRKİYE TUHAF BİR DÖNEM YAŞIYOR

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye'nin tuhaf bir dönem yaşadığını söyledi. Olcayto, "İktidarla cemaat arasında bir kavga olabilir ama bu halkın bilgi alma hakkını engelleme durumuna getirilemez. Türkiye’de Başbakan’ın ağzından çıkan her sözcük emir sayılıyor. Uçakta her türlü gazete okunabilmeli. Sol gazetelerden de sağ gazetelerden de ayrım yapılmaması lazım. THY’nin bunların hepsini alıp dağıtması gerekiyor. Hükümetle basın özgürlüğü konusunda anlaşamıyoruz. Onlar basın özgürlüğünü sadece çeşitlilik olarak anlıyorlar" dedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak da, “THY 'Biz ticari şirketiz, istediğimiz gazeteyi alırız' diyordu. Fakat THY ticari bir şirketse müşterilerin istek ve talepleri doğrultusunda hareket etmesi gerekiyor. Yasaklanan gazeteler Türkiye’de yüksek tirajlı gazeteler. THY’nin müşterilerin mutluluğunu hedefleyip ticari bir tercih yapmaması lazım. Müşteriler gazetelerin uçakta dağıtılmaması durumuna tepki gösteriyor. Bu tepkileri dikkate almak lazım. Ben yolcu olsam uçaktaki formları doldurup bu konudaki şikayetimi dile getiririm" dedi.