26 Ekim 2016 tarih ve 29869 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Yetkili Teknik Sorumluların Görev, Yükümlülük ve Sertifikalandırılmasına dair Tebliğ  yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği (MARTOY), Tarım veya Orman Traktörleri ve  Römorkları (TORTOY),  Motosikletlerin  Tip Onay Yönetmeliği (MOTOY)  ile Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik (AİTMY) kapsamında araç  imalatı ve ithalatı yapan firmalar araçların belgelendirilmesi faaliyetlerinde artık Bilim Sanayi ve Teknoloj Bakanlığı tarafından yetkilendirilecek teknik sorumlular ile  çalışacaklar.
Bakanlık tarafından organize edilecek eğitim ve kurslar sonrası yetkili teknik sorumlu ünvanı almaya hak kazanmış sorumlular, firmanın bir yıl içerisinde üreteceği veya ithal edeceği araç sayısına bakılarak ya firma içinde istihdam edilecek ya da firma ile sözleşmeli olarak çalışacak.
Standart getiriliyor
Daha önce çeşitli kuruluşlardan alınmış yetki belgeleri veya firmanın beyan ettiği yetkililer ile çalışılmakta iken bu tebliğe göre yetkili teknik sorumlunun üniversiteden mezun olduğu program, alacağı eğitim, yetki belgesinin düzenli olarak sınavlar sonrası vizelenmesi  ve belgelerin elektronik olarak imzalanması konularında bir standart tarif edilmiş oluyor.
Sahtecilik önlenecek yetki belgeleri iptal olacak
Tebliğ ile özellikle treyler sektöründe yaşanan sahtecilik olaylarının önüne geçilmesi mümkün olacak. Örneğin bir teknik sorumlunun aynı günde farklı  iki şehirde bulunan üreticiler için belge düzenlemesi ve bir günde 5 adetten fazla münferit imalat veya tadilat projesi düzenlemesi engellenecek.
Yetki ve sorumluluklarını kötüye kullanan kişiler için yetki belgelerinin iptali hatta hapis cezalarına varan yaptırımlar uygulanması söz konusu olacak.
TREDER Başkanı Kaan Saltık, sektörün uluslararası standartlara sahip olması ve ülkemizde daha güvenilir bir taşımacılığın sağlanması yolunda yapılan düzenlenmeler için kamuya teşekkürlerini sundu. Başkan Saltık, ayrıca sektörün sorunlarını kamuoyuna aktarılmasını sağlayan basının da önemli bir görev üstlendiğini sözlerine ekledi.