ADR’de denetim ayağı kaldı

ADR konusunda Türkiye’nin çok önemli yol aldığını belirten Alper Özel, mevzuat, eğitim, altyapı ve denetim olmak üzere dört önemli sac ayağından üçünün oluşturulduğunu söyledi. Özel, denetimlerin sahaya yansımasıyla dördüncü ayağın da yerine oturacağını ve ADR’nin ülkemizde dört başı mamur bir şekilde hayata geçeceğini kaydetti.

Tehlikeli kimyasalların lojistiğinde Türkiye üs olabilir

ADR ile birlikte kimyevi maddelerin de lojistik üssü olma yolunda Türkiye’nin büyük avantajı olduğunu savunan Özel, bu konuda şunları söyledi: “Türkiye bölgesinin lojistik üssüdür. Buna bakıldığına kimyasallar için de aynısı geçerlidir; ihracat rakamlarımız, yabancı firmaların Türkiye’deki yerleşimi, mevzuat altyapımız, Uluslararası sözleşmelere taraf olmamız “tehlikeli kimyasalların lojistiği” konusunda da bize bir fırsat sunuyor. Önemli olan gelen talebi uygun modlarla, entegre bir şekilde ilgili sözleşmelere uyarak en iyi şekilde taşıyabilmemizdir. Ayrıca bu konuda göz ardı edilmeyecek kadar uzmanlaşmış insan kaynağımız da mevcuttur.”

Tehlikeli madde taşımacılığı komisyonu

Tehlikeli madde konusunda denizyolu, havayolu, demiryolu ve karayolunda yönetmeliklerin yayınlandığını aktaran Alper Özel, tüm bu yönetmeliklerin biraraya getirilip uygulanması için üst bir kanuna ihtiyaç olduğunu açıkladı. “Geniş bir yelpazeye sahip bir endüstriyi sadece yönetmelikler ile yönetmeniz zor olabilir, o yüzden tüm bunların çerçevesini çizecek bir Tehlikeli Madde Taşıma Kanunu’na ihtiyaç var” diyen Özel, ayrıca süreçlerin daha sağlıklı ilerlemesi için ‘tehlikeli madde taşımacılığı komisyonu’ kurulmasını da talep ettiklerini dile getirdi.

Kaza raporları bakanlık ile paylaşılmalı

“Zaman zaman tehlikeli madde taşıması yapan araçların kaza haberlerini basından takip ediyoruz” diyen  Özel, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tuttuğu trafik kaza raporlarını Ulaştırma Bakanlığı ile paylaşması gerektiği konusunda öneride bulundu. Kaza raporları sayesinde istatistiki bilgiye ulaşılabileceğini dolayısıyla ADR sayesinde kazaların azalıp azalmadığını, sorunların nereden kaynaklandığını öğrenebileceklerini söyledi.

ADR’li tanker patlar mı?

Alper Özel, Lice’de 33 vatandaşımızın ölümü ile sonuçlanan kazadan sonra Avrupa’daki meslektaşlarının kendisini aradığını ve bu kazanın nasıl olduğunu sorguladığını anlattı. ‘ADR’li tanker patlar mı? diye kendisine soru yönelttiklerini söyleyen Özel, gelişmiş ülkelerde bu türden sorunlarla karşılaşılmadığını zamanla ülkemizde de bu kazaların önüne geçileceğini vurguladı.