Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı Türkiye'ye yönelik yaptırım kararlarının ardından, Ankara harekete geçti. Kriz yönetim komitesi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı. Toplantıdan 'kırmızı hat planı' çıktı. İlgili bakanlıklar, Rusya'nın yaptırımlarına karşı, yansımanın minimize edilmesi, sektörlere sağlanacak destekler ve ivedilikle alınacak önlemlere ilişkin seçenekleri masaya yatırdı. Komitede ekonomi, enerji, turizm başlıklarında bürokratların gündeme geldi. Ulaşım ile ilgili yaptırımlar şöyle:

Türk kamyon ve TIR'larına zorluk çıkaran Rusya'ya aynı şekilde karşılık verilecek. Onlardan gelen ürünler de kırmızı hatta alınacak. 
Rusya'nın Türkiye'den transit olarak kullandığı güzergahlarda yavaşlatmalara gidilecek. Rus plakalı kamyon ve TIR'ların içindeki mallara tek tek bakılacak, denetlenecek. 
Yaş-sebze meyve ihracatçıları ile bir araya gelinecek. Rus tarafının gümrükten geçişine izin vermediği ürünlerin hızlı şekilde iadesi sağlanacak. 
Hükümet, ihracatçıların zarar görmemesi için tekstil-hazır giyim, elektrikli makine, kimyasal ürünlerin başka pazarlara yönelmesine destek verecek. 
Müteahhitlik gibi kontratlı işlemlerde, doğalgaz alımında alternatif kaynaklar değerlendirilecek.