Pegasus Kargo”nun bu yıl 6.’sını düzenlediği “Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı” Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Çakabey Denizfeneri Konferans Salonu’nunda gerçekleştiriliyor. Sektörün duayen isimlerinin İzmirli öğrencilerle buluştuğu konferansa ilgi oldukça yoğun.

Konferansın açılışını, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna yaptı. Tuna, “Lojistik Yönetimi Bölümü olarak köklü bir üniversitenin köklü bir fakültenin genç bir bölümüyüz. Çok genç bir bölüm olmamıza rağmen bu yıl ikinci konferansımızı düzenliyoruz. Bu konferanslarla iyi uygulamaları dinleme şansına kavuşuyoruz. Birbirinden değerli 10 konuşmacımız lojistik sektörü ile ilgili tecrübelerini siz değerli öğrencilerimizle paylaşacak” dedi. 


Pegasus Kargo Direktörü Aydın Alpa konuşmasının ardından Okan Tuna'ya bir teşekkür plaketi takdim etti. 

Aydın Alpa: Yabancı dilinizi geliştirin
 Pegasus Havayolları Kargo Direktörü Aydın Alpa, öğrencilere önemli uyarılarda bulundu. Alpa,  “Pegasus olarak bu bizim düzenlediğimiz 6. konferansımız. Bu konferansımız bir özelliği ilk defa İstanbul dışında yapıyor olmamız. Konferansta diğer konuşmacı arkadaşlarımızı mutlaka anlatacaktır ancak ben de belirtmek istiyorum. Özellikle İngilizce bilmeden lojistik sektöründe çalışmak, rekabet etmek, iş bulmak çok zor. Öğrenci arkadaşlar lütfen bu konuya önem verin. Mezun olunca rekabette bir adım öne geçmek istiyorsanız İngilizce’yi mutlaka öğrenin ve burada konuşma yapan değerli konuşmacıların tecrübelerinden faydalanmanızı tavsiye ediyorum” dedi.



Turgut Erkeskin: Sektör dijitalleşiyor

Konferansın konuşmacıları arasında yer alan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin ise “Bu konferansı düzenleyen Pegasus’a çok teşekkür ediyoruz. Sayın Aydın Alpa’ya çok teşekkür ediyorum. Lojistik sektörü çok gelişen dinamik bir sektör. Örneğin Almanya’da en büyük sektör lojistik sektörü. Bunun nedeni son yıllarda lojistiğin tanımının genişlemesi. Lojistik artık üretimin içine girip, üretim yapan bir sektör haline geldi. Gelişmiş ülkelerde durum böyle. Türkiye’de henüz durum bu şekilde değil. Katma değerli hizmetler lojistiğin içine yeni yeni girmeye başlıyor. Türkiye’de lojistik sektöründe derinleşme yeni yeni oluyor. Bu derinleşme olduğunda lojistik sektörü hizmet sektöründe bir numara olacaktır. Hizmet ihracatında Türkiye’de bir numara şu an turizm. Ancak lojistik sektörü alacağı teşviklerle hizmet ihracatında bir numaralı sektör haline gelecek.

Lojistikte hızlı, güvenilir, ucuz hizmet sunmak ve inovatif olabilmek lojistikte en önemli unsurları oluşturuyor. Globalleşmenin sağlayıcısı lojistik sektörüdür.Dijitalleşme her noktaya kadar girdi. Artık dünyanın herhangi bir noktasından elinizdeki cep telefonu ile istediğiniz malı sipariş ediyorsunuz. Alibaba bir günde Türkiye’nin bir yılda yaptığı ihracatın yüzde 10’nu yapıyor. Yeni lojistik trendinde droneler var. Artık droneler için uçuş sahaları belirlenmesi isteniyor.  Yapılan ticaretin en hızlı bir şekilde müşteriye ulaştırılması. Dijitalleşme o kadar işin içine girdi ki, depolarda robotlar çalışmaya başladı. Lojistik sektörü tamamen dijitalleşmeye başladı. Klasik yöntemler artık bitiyor.2030 yılına geldiğimizde şu an yapılan işlerin yüzde 50’si yapılmayacak.”


Savaş Yaşar: Bukoli ve eTA gelecek için örnek

Borusan Lojistik Uuluslararası Taşımacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yaşar da konuşmasında lojistik sektöründeki inovatif ve yaratıcı hizmetlere dikkat eçeken bir konuşma gerçekleştirdi. Borusan Lojistik'in son dönemde önemli ses getiren Bukoli ve eTA markalarını örnek gösteren Yaşar, müşteri beklenti ve ihtiyaçlarının farklılığına vurgu yaptı. Yaşar, lojistikte teknolojik altyapının önemli olduğunu ve bunun gelecekte daha da önemli hale geleceğini aktardı.  


Damco CEO-Doğu Akdeniz Bölgesi Okyay Öztugran: Sağlam işbirliği gerekiyor
Okyay Öztuğran da konuşmasında perakende sektöründe global trendleri anlattı. Artık sağlam işbirliklerinin çok önemli olduğunu belirten Öztuğran, kimsenin tek başına başarılı olmadığını aktardı. Diğer önemli trendin Omni-Channel olduğunu belirten Öztuğran, Omni-Channel'in E-Ticaretin ve internette kullanılan bilginin güç olarak kullanılması anlamına geldiğinden bahsetti. Öztuğran diğer trendleri de şu şekilde sıraladı: Teknoloji: Tedraik zincirlerinin yöentiminin kompleks hale gelmesi IT ve teknolojiyi en üst düzeyde kullanmayı gerektiriyor. Güvenlik: Globalizasyon ve artan tedarik (sourcing) ihtiyacı. Daha güvenli ve pazarlara daha hızlı ulaşabilecek taşıma yollarının seçimi. Kendi Marka Trendi: Normal olmak ‘sıkıcı’, özgün olmak ‘daha eğlenceli’. Kendi markanızı yaratmanız sizi tüketiciler tarafından fiyat karşılaştırmalarından uzak tutabilir. Diğer trendler de segmentasyon, esneklik, çevre ve sürdürülebilirlik, sourcing ve globalizasyon.”



KONFERANSTAN KARELER