Değerli Dostlarım,

Bitirmekte olduğumuz bu yıl, sektörümüzün karşı karşıya olduğu uluslararası haksız rekabetle mücadele konusunda gerek yurtiçinde ve gerekse yurtdışında birçok girişimde bulunduğumuz uluslararası platformlarda konunun sektörümüz lehine tartışıldığı kamuoyu oluşturulmaya başlandığı önemli gelişmelere sahne oldu.

Avrupa’ya yönelik taşımalarımızdaki yetersiz geçiş belge kotaları, haksız ve ayrımcı geçiş ücretleri, Ro-La dayatmaları gibi sektörümüze ek maliyet yaratan uygulamaların kaldırılması ve yabancı plakalı araçların yarattıkları “haksız rekabet” şartlarının bertaraf edilmesi amacıyla önemli girişim ve eylemlerimiz oldu. Bakanlıklarımızın ve yurtdışındaki değerli bürokratlarımızın destekleri ve gayretleri ile birlikte devam ettirdiğimiz girişimlerimiz neticesinde yabancı plakalı araçların usulsüz taşımalarının büyük ölçüde önlendiği bir yılı geride bırakmış bulunuyoruz.

Sektörümüzün yaşadığı söz konusu sorunların giderilmesi yolunda, kamu ile etkin işbirliği her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla, ilgili tüm Bakanlıklarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve sektör paydaşlarının katılımları ile birlikte Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz arama konferansı ve bunun devamında Eylül ayında Hazine Müsteşarlığı ile yaptığımız çalıştay ve kasım ayı içerisinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ile gerçekleştirdiğimiz karar konferansları sonucunda bakanlıklarımız tarafından birçok çalışma başlatıldı ve önemli iyileşmeler sağlandı. Ulaştırma ve Adalet Bakanlığımızla 2014 yılının hemen başında yapılacak karar konferansları sektör taleplerinin yerine getirilmesi konusunda önemli katkılar sağlayacaktır.

Ülkemizin 2023 yılı dış ticaret hedeflerini başarmak amacıyla daha rekabetçi ve güçlü bir lojistik sektörünün yaratılabilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu hedefe ulaşabilmek için sektöre girişlerin kısıtlanması ve daha güçlü kurumsal yapıları oluşturmak amacıyla sektöre girişlerin daha etkin denetlendiği bir yapıyı kurmak öncelikli hedefimiz olacaktır.

UND olarak sektörümüz için  tüm gücümüzle mücadele etmeye ve uluslararası nakliyecilerimizin daha müreffeh günlere ulaşabilmesi yolundaki girişimlerimize devam edeceğiz.

Daha güçlü ve büyük bir lojistik sektörüne ulaşabilmek umuduyla, hepinize sağlıklı ve başarılı bir yıl diliyorum.

Çetin NUHOĞLU
UND Yönetim Kurulu Başkanı