T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı; uluslararası ticarette güçlü konuma gelmek, ülkemizin ihracat hedeflerinin desteklenmesine katkı sağlamak ve gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ile ilgili olarak gümrük idarelerinin işleyişinden görünümüne sistemi tamamen değiştiren, hızlandıran ve daha güvenli hale getiren yeni düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemelerle birlikte YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ Yönetmeliği’nin son hali 21.05.2014 tarihli ve 29006 sayılı Resmi Gazete'de  yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk “Güvenli İhracatı” gerçekleşti.
Uluslararası ticarette güçlenmek ve ülkemizin ihracat hedeflerinin desteklenmesine katkı sağlanması amacıyla; 21.05.2014 tarihli ve 29006 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği ile Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (AEO Authorized Economic Operator) sürecinin son hali yürürlüğe girdi. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk “Güvenli İhracatı” gerçekleşti.


EN GEÇ İKİ SAATTE GEMİYE YÜKLEMEYE HAZIR

Yükleme yapılacak MSC’ye ait konteynerin üretim tesisinde ihracat yüküyle doldurulmasının ardından güvenli park alanına alınan konteyner, ihracat beyannamesi tescillenmesiyle 15 dakika içinde muayene bildirimi yapılıp mühürlenerek, transit tescili yapıldı. Transit tescillenmesiyle 15 dakika içerisinde muayene bildirimi sonuçlanarak eşya tesisten limana gönderime hazır hale geldi. “İzinli Gönderici” olan Medlog Lojistik’e ait araçlarla  “İhracatta Yerinde Gümrükleme” alanından çıkan ilk ihracat yüklemesi Tekirdağ’da bulunan Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ilk 10 limanı arasında yer alan Asyaport Limanı’na sevk edilerek gümrük işlemlerine tabi tutulmadan limana alındı.
Türkiye'nin ilk ithalat ve ihracatta güvenli taşıyıcı sertifikasını ve bu anlamdaki ilk yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasını 2 Mart 2016 'da alan MEDLOG Lojistik bu yükleme ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi.
Gümrük mevzuatını değiştirmesi beklenen bu yükleme hakkında Medlog Lojistik  Genel Müdürü İsmail Görgün şunları söyledi: “Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) uygulaması gümrük mevzuatına yeni giren bir kavram olmasına rağmen mevcut uygulamaların işleyişine engel olmuyor. YYS Uygulaması; gümrük işlemlerinde sağladığı muayene avantajı ile birlikte, şirketleri bir nevi gümrük idaresi gibi gümrük işlemini yerine getirmesine imkan sağlayan uluslararası bir uygulama olarak öne çıkıyor. Buradaki ana koşul, şirketlerin fiziksel olarak gümrük idaresine benzer bir ortama ve gümrük idaresinin bakış açısına sahip olmaları gerekliliği. Bu bakış açısı ile hem personel sıkıntısı çeken gümrük idaresi yasal olmayan ticaret ile daha etkin mücadele edecek hem de sertifikaya sahip şirketler gümrük işlemlerini daha az maliyetli ve daha hızlı gerçekleştirebileceklerdir.”