2014 yılında iki ay içerisinde tam zamanlı olarak 450 aracı çalınan filo kiralama sektörü, araç çalınmalarına karşı önlem almaya başladı. Şirket bazında alınan önlemlerin yanı sıra sektörde bazlı çalışmaların da hızlandığı gözlenirken, Tüm Oto kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) öncülüğünde bir araya gelen sektör temsilcileri Kredi Kayıt Bürosu işbirliği ile bir platform kuruyor. Platform çerçevesinde bir Kara Liste oluşturmaya hazırlanan sektör temsilcileri, şüphe içeren durumlar için gerek duyulduğunda sisteme girerek firmalar ile ilgili sorgulama yapabilecek. Sektörün iki yıl önceki olaydan büyük ders çıkardığını belirten Multicar Genel Müdürü Bahadır Yalçın, müşterileri belirlerken artık daha dikkatli davrandıklarını açıkladı. Bahadır Yalçın, “MultiCar olarak mesela araç takip sistemlerini daha gizli teknolojiler ile geliştirmeye çalıştık. Bunun yanı sıra müşterilerimizden ekstra teminatlar istemeye başladık. Teminat karşılığını çok artırdık. Kısacası biz de sektörümüzdeki diğer şirketler gibi önlemler alıyoruz. Ancak bunlar yeterli olmayabiliyor. Esas önlemi sektör kuruluşları olarak alıyoruz. TOKKDER öncülüğünde oluşturulacak platform, araç çalınmalarına karşın sektörün elini güçlendirecek” dedi.

Sektörün yıllık cirosu 18 milyon TL’ye dayandı

Filo kiralama şirketlerinin 270 bin adetlik bir araç parkı bulunduğuna dikkat çeken Bahadır Yalçın, “özel sektörde bulunan 2.5milyon aracın yüzde 10 kısmına hitap ediyoruz. Yıllık 18 milyon TL’lik bir ciro üreten sektörümüz için Pazar oldukça açık” dedi. Sektörün gelişimini engelleyen en büyük sorunun belirli bir regülasyonu bulunmaması olduğunu ifade eden Yalçın, “Regülasyon olmaması neticesinde yaşadığımız en önemli sorun ise araç çalınmaları. Araçlarımız çalışması durumunda, aracımızı karşımızda görsek bile, yedek anahtarımız olduğu halde alamıyoruz. Kendi kanunumuz olmadığı için, mevcut kanuna göre siz bana arabayı vermediğiniz sürece benim almam mümkün değil” dedi.

2014 yılı Eylül-Ekim döneminde eş zamanlı, birkaç firma tarafından yapılan operasyon ile filo kiralama şirketlerine ait toplam 450 aracın çalındığını hatırlatan Yalçın, “Multicar olarak biz de mağdur şirketler arasında yerimizi aldık. Çalınan araçların bir kısmı günlük kiralandı, bir kısmı kumarhanelerde kullanıldı. Araçların bazıları Hatay’a bazıları ise Suriye’ye gönderildi. Biz araçlarımızı bulduk ve aldık, ancak eminiz ki; hala piyasada 200’e yakın çalıntı araç bulunuyor” dedi.

Kara Liste oluşturulacak

Geçen yıl filo sayısı anlamında yüzde 32, müşteri anlamında ise yüzde 65 büyüme kaydettiklerini açıklayan Bahadır Yalçın, “Şu an 525 kurumsal müşteriye hizmet veriyoruz. Bu yıl sonuna kadar bu sayıyı 700’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Sektör olarak iki yıl önce yaşadıkları araç çalınmaları olayından ders aldıklarını ve müşterileri belirlerken artık çok daha dikkatli olduklarını vurgulayan Bahadır Yalçın, “filo ve günlük kiralama şirketleri dahil 110 üyesi bulunan TOKKDER de araç çalınmalarına karşı önlem hazırlığı içerisinde. Sektör kendi içerisinde bir iletişim sağlamak amacıyla bir koordinasyon birimi kurmaya karar verdi. Bir Kara Liste olsun istiyoruz. Dernek üyesi firmalar bir vaka olduğunda sisteme girerek, inceleme yapabilsinler. Oluşturulacak platform Kredi Kayıt Bürosu işbirliği ile yapılıyor. Birkaç ay içerisinde platformun kurulmuş olmasını bekliyoruz” dedi.