Erkeklere göre daha bilinçli ve tedbirli araba kullanan kadın sürücüler, yolcu güvenliğine verdikleri önemle, araçlarında trafik ve ilk yardım seti bulundurmada ön sırada yer alıyor. Kurallara riayet etmek hususunda erkeklerden daha titiz olan kadınların oluşturduğu bu tablo karşısında erkek sürücüler, çoğu zaman kadınları taciz etmeye ve şiddet uygulamaya başvurabiliyor. Kadın sürücülerin aniden önüne geçme, sıkıştırma, önlerinde aniden durma, klakson ve selektör yapma, direksiyonu üzerlerine kırmak gibi taciz ve şiddet uygulamaları en fazla bilinenlerden.

Kadınların yüzde 65'i beşten daha fazla tacize uğruyor

Trafik Araştırma Enstitüsünün 752 denek üzerinde yaptığı araştırmaya göre kadınların %35’nin trafikte en az 5 defa tacize, %65’inin ise 5’ten daha fazla tacize uğradığı ortaya çıktı. Trafikte taciz veya şiddete maruz kalan kadınların paniğe kapılarak kaza yapmaları, bir süre ya da sürekli trafiğe çıkma korkusu yaşadıkları da uzmanlarca tespit edilen durumlardan.

Trafikte kadın sürücülerin karşılaştıkları taciz ve şiddet sadece trafikte değil sosyal hayatta da kadına bakış açısını yansıtması açısından dikkat çekici bir unsur. Genel olarak aile terbiyesi ve eğitim düzeyine bağlı olarak karşımıza çıkan kadına yönelik şiddet ve taciz olgusu trafikte sürekli olarak kendini gösteriyor.

MÜSİAD aktif cezai uygulamalar getirilmeli

MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu yaptığı açıklamada Trafik kurallarına uyma konusunda erkeklere göre daha dikkatli ve titiz olan kadın sürücülerin bu tutumları erkeklere örnek oluşturması gerekirken şiddete maruz kalmalarının nedeni olması kabul edilmeyeceğinden ve Trafikte kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi için trafikte kadınları taciz eden sürücülere yönelik aktif cezai uygulamaların getirilmesi gerektiği savunduğunu açıkladı.