Konu ile ilgili olarak Rekabet Kurulu'nda yer alan duyuruya göre, Temsa Global'in kontrolü altında bulunan Temsa İş Makinaları'nın ortak kontrolünün Marubeni Corporation tarafından devralınmasına ilişkin bir başvuru yapıldı. Rekabet Kurulu'nun gerekli onayları vermesi halinde Temsa İş Makinaları'nda iki firma ortak olacak.

Sabancı Holding, Aralık 2013'te otobüs ve midibüs segmentlerinde üretim ve ihracat yapan iştiraki Temsa Global'de satış dahil stratejik opsiyonları değerlendirmek üzere Credit Suisse'i yetkilendirmişti.

Komatsu'nun Türkiye'deki distribütörü
Temsa Global, 1968 yılında Adana'da kuruldu. Firma 28 yıldır ise iş makinaları sektöründe Komatsu marka iş makinaları ve forkliftleri distribütörlüğü hizmeti veriyor. 2003 yılında satış ve satış sonrası teşkilatlanmasıyla yeniden yapılanan Temsa Global, o tarihten sonra satış ve servislerini artırdı. Türkiye'de Komatsu markalı ürün sayısı 20 bin adetin üzerinde bulunuyor.

İş makinaları alanında dünyada pazar lideri olan Komatsu, Japonya'da 108, Amerika'da 37, Avrupa ve Ortadoğu'da 14 ve Asya'da 15 firmadan oluşan dev bir yapı görünümünde.

156 yıllık dev
Sabancıların Temsa'daki yeni ortağı Marubeni ise 1858 yılında Japonya'da kurulmuş bir firma. 100 milyar doları aşan cirosu ile dikkat çeken firmanın 4 bin çalışanı bulunuyor.

Türkiye'deki çalışmalarına 1965 yılında başlayan Marubeni, Marmaray projesi içerisinde de yer aldı. Komatsu inşaat makinelerini Temsa ile birlikte pazarlayan şirket, Erdemir, İşdemir, Karademir gibi demir-çelik fabrikalarıyla ortak projeler gerçekleştiriyor.

Marubeni AG Makina firması ise Kubota traktörlerinin Türkiye’de tek yetkili distribütörü olarak Mayıs 2008'de kuruldu. Kubato dünya traktör pazarında en büyük ikinci üretici konumunda bulunuyor.