Heyet, İtalya’nın Kuzey Adriyatik bölgesiyle Türkiye arasındaki Ro-Ro seferlerinin ana üssünü oluşturan Trieste’deki modern intermodal terminalinde Trieste-Türkiye deniz yolu ve Riva Traiana terminalinin önemli katma değerleri arasında olan intermodal ve Ro-La trenlerinin aktarma tesislerinde incelemelerde bulundu.

Türkiye'nin Trieste Fahri Başkonsolosu Enrico Samer konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; Trafiğin sürekli artış gösterdiğini ve ileriye dönük projelerle Trieste limanının daha da cazip hale gelmesine katkıda bulunduklarını, bu nedenle yeni projelerle ilgili yeni yatırımlar planladıklarını belirtti. Enrico Samer konuşmasında; ‘’kısa ve orta vadede hedefimiz mümkün olduğu kadar çok aracı karayolundan deniz ulaşımına yöneltmek, akabinde Orta Avrupa hedefli Türk kamyonlarının %100’ünün demiryoluyla taşınması. U.N. Ro-Ro ile birlikte yirmi yıldan uzun zamandır devam eden işbirliğimiz bu yönüyle çok güçlü bir ortaklık olarak öne çıkıyor. Halen iki ülke arasındaki taşımalarda yeni bir artış öngörmekteyiz, bu nedenle yapımızı genişletmek üzereyiz” diye konuştu.

Heyete başkanlık yapan İtalya Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Delrio; “Trieste gemi ve demiryolu ulaşımını entegre eden, böylece Kuzey Avrupa’ya giden trafiğin gerçek bir referans noktası haline gelen ve hepsinden önemlisi sadece sayılar bakımından değil, demiryolu kargo işlemlerinin yöntemi bakımından modern bir sistem geliştirdik. Hükümet, limanın bir dizi yeni yatırımla geliştirilmeye devam edilmesi konusunda bölgenin, belediyenin ve liman yönetiminin yanındadır’’ dedi.

Friuli Venezia Giulia Bölgesi Başkanı Debora Serracchiani de bu ziyaretinde “mevcut altyapının modernleştirilmesi ve yeni ulaşım sistemlerinin daha cazip hale getirilmesi ile ilgili olarak; “denizyolu ve demiryolu arasındaki entegrasyon sayesinde Trieste limanı ülkemizin en önemli limanlarından biri haline geldi” diye konuştu.

Konuşmaların ardından heyet, Trieste limanını Orta Avrupa’ya bağlayan haftada 120 intermodal tren seferinin kalkış noktasında incelemelerde bulundu.