BALO, 4- 5 Aralık 2013 tarihlerinde Beyaz Rusya'da yapılan, Viking Treni Operatörlerinin yıllık toplantısında resmi olarak Viking Tren Operatörü oldu. Ağustos 2014'te başlayacak yeni rotayla, Anadolu'dan demiryolu ile toplanan yükler Tekirdağ'a ulaştırılacak ve buradan Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Belarus ve Litvanya'ya kadar ulaşacak.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuyla ilgili açıklamasında, bugüne kadar Anadolu sanayicisinin ürettiği ürünlerin, ulaşım sorunları ve sistem olmaması nedeniyle demiryolları ile Avrupa ve Baltık ülkelerine taşınamadığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, '' BALO, bu yılın eylül ayında Avrupa'ya tarifeli tren seferlerine başladı. İnşallah gelecek yıl ağustos ayından itibaren Viking Treni ile Baltık ülkelerine de tarifeli tren seferleri başlayacak. Ayrıca, 8 Eylül 2013 günü tarifeli seferlerine başlayan ve Almanya'ya haftada iki kez tam kapasite giden BALO, Ocak 2014'den itibaren Avrupa'ya haftalık üç trenle gitmeye başlıyor ve 2014 sonuna kadar Türkiye'nin ihraç ürünlerini Avrupa'ya karşılıklı olarak haftada on blok trenle taşımayı hedefliyor.'' dedi.

'GÜL TRENİ' HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Önemli bir proje üzerinde de çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, ''İstanbul'dan İslamabad'a kadar tarifeli blok tren seferlerini başlatmak için Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün soyadını taşıyan 'Gül Treni' hazırlıklarını da yapıyoruz.'' bilgisini verdi.


Türkiye'nin son 10 yılda özel sektörün dinamizmi ile ayağa kalktığını ve koşmaya başladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ''Firmalarımız başarı hikâyelerini birbiri ardına yazıyor. Ekonomimiz büyüdükçe, vizyonumuz da hedeflerimiz de büyüdü. Bakış açımız değişti. Bugün, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme, 500 milyar dolar ihracat yapma hedeflerini telaffuz ediyoruz. Artık bu hedefler bize uzak gelmiyor. Türkiye'nin her ilini karış karış dolaşan biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; bu hedefler hem milletimizin, hem iş adamlarımızın zihnine kazınmış durumda. Türkiye'yi sanayi devi yapmanın yanında, bir transit geçiş yolu ve lojistik merkezi yapmaktan bahsediyoruz. Tarihi İpek yolunu yeniden canlandırmanın planlarını yapıyoruz. Yani, Asya ve Avrupa arasındaki stratejik konumumuzu, Türk firmaları için daha fazla ticari kazanca dönüştürmenin arayışı içindeyiz. TOBB olarak gerçekleştirdiğimiz gümrük kapılarının modernizasyonu ve BALO projesi bu vizyonun sonucudur.''