TÜMSİAD desteğiyle 27-30 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘İran İhracat Zirvesi ve Fuarı’ İranlı ve Türk işadamlarını bir araya getirdi. Zirvede Van’ın İran’a açılan kapı olarak bölgedeki ticaret hayatının merkezi olması için görüşmeler gerçekleştirilirken, 2.500 İranlı ve Türk işadamı çeşitli görüşmeler ve anlaşmalara imza attı. TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan “Biz Van’da bulunmaya, yatırımcılarımızı da yönlendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
 
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı ticaretin geliştirilmesi amacıyla Van'da düzenlenen ‘İran İhracat Zirvesi ve Fuarı’na çıkarma yaptı. 27-30 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen TÜMSİAD desteğiyle gerçekleştirilen organizasyona, TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Van Milletvekili Beşir Atalay, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Van TSO Başkanı Necdet Takva ve birçok KOBİ ve işadamı katıldı. Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı ‘Doğu ve Güneydoğu Yatırım Teşvik Paketi’nin ardından bölgedeki proje ve yatırım çalışmalarını hızlandıran TÜMSİAD’ın tüm yönetim ekibiyle katıldığı zirvede, bölgedeki teşvik paketlerinin hayata geçirilmesi, Van’ın İran’a açılan kapı olarak bölgedeki ticaret hayatının merkezi olması için görüşmeler gerçekleştirildi.
 
VAN YENİ YATIRIMLAR ÇEKECEK
 
Van’daki iş imkânlarını değerlendiren Başkan Yaşar Doğan ‘’Van şehrimiz deniziyle, tarihiyle, birçok inanca yaptığı ev sahipliğiyle ciddi bir turizm potansiyeline sahip. Deniz, kara ve hava ulaşımının kesiştiği bir noktada. İran’ın başta Tebriz, Hoy, Urmiye şehirlerine açılan kapımız. Başbakanımız Binali Yıldırımı’ın açıkladığı teşvik paketiyle de bu potansiyel artık işe dökülmeye başlanmalı. Bu amaçla Van’a geldik, iyi ki geldik diyoruz’’ dedi. Van’dan ayrılan her bir iş adamının Van’dan ayrıldığı için pişman olacağını, teşvik paketiyle sağlanan kamu ve özel sektör yatırımlarıyla Van’ın yeni yatırımlar çekeceğini söyledi. Başkanı Doğan, ilin düşünülenden çok daha iyi bir yatırım ve ticaret ortamına sahip olduğunu belirterek “Biz Van’da bulunmaya, yatırımcılarımızı da yönlendirmeye devam edeceğiz. Ancak şunun da üzerinde durmamız gerekli, buraya yatırımcı çekmek istiyorsak Van iş dünyasının ve STK’larının da üzerine görev düşüyor. Diğer illerimizi ve komşu ülkeleri gezmeli, Van’daki iş ve yatırım imkânlarımızı anlatmamız gerekli’’ dedi.
 
İRAN’LA İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ
 
Toplantıda konuşan Cevdet Yılmaz ‘’TÜMSİAD KOBİ’lerimizin hamiliğini yapan önemli sivil toplum kuruluşlarımızdan birisi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu vilayetlerimizde yatırımların artırılması, uluslararası ticaretin geliştirilmesi için yapılan bu organizasyonda da ciddi bir katılım göstererek Van’ın potansiyelinin ortaya çıkarılmasını sağladı” dedi. Van TSO Başkanı Necdet Takva ise “Biz bölgemizde ne kadar çok istihdam yaratırsak, üretime ne kadar çok katkıda bulunursak, gençlerimizi ne kadar çok iş hayatına yönlendirebilirsek, çatışmalı ortamının bununla doğru orantılı olarak azalacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.
 
Zirve açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci de "Ambargoların kaldırılması ile İran'ın sahip olduğu tüm ekonomiyi kullanarak, Ortadoğu’da büyüyen bir ekonomi olmalıyız. Bunu ön görmek ve buna göre çalışmak zorundayız. Bu anlamda da İran’la daha güçlü ilişkiler içerisinde olmak zorundayız” açıklamasında bulundu.
 
2.500 İŞADAMI BİR ARAYA GELDİ
 
İhracat Zirvesi ve Fuarının Van iş hayatı için bir ilk olduğunu belirten Van TÜMSİAD Başkanı Süleyman Güler de “Gerçekleştirdiğimiz iş zirvesi ve fuar; enerji, yapı malzemeleri, inşaat, mobilya, tekstil, gıda, madencilik ve otomotiv sektörlerinden yurtiçinden ve yurtdışından 2.500 iş adamını bir araya getirdi. İranlı yatırımcılarımız tekrar gelmek, yaptıkları görüşmeleri biran önce hayata geçirmek istediklerini belirtti. Şimdiden tekstil, mobilya ve inşaat sektörlerimizde iş anlaşmaları yapıldı. Bizim ticaret ve üretimde potansiyelimiz var. Bunu herkes gördü. Güneydoğulu vatandaşlarımızın hayallerinin ötesine giden bir organizasyonu gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz” dedi.