ZF Almanya’nın Türkiye pazarından sorumlu, ileri sürüş teknikleri uzmanı Sn. Peter Vogler, ZF Services Türk Kamyon pazarı şanzıman satış sorumlusu Sn. Fatih Uzun’un organizasyonuyla gerçekleştirilen bir haftalık eğitim neticesinde 100’den fazla sürücüye eğitim verildi.

Eğitimler için, Türkiye’de üretilen ve ithal edilen kamyon markalarının, ZF şanzımanlı araçlara sahip müşterileri seçildi.

Konu ile ilgili olarak Sn. Peter Vogler şunları bildirdi;

Bu eğitimler ile amaçlanan şoförlere aracı nasıl kullanacağını öğretmek değil, onlara ZF AS-Tronic  ve ZF Ecosplit şanzımanların nasıl en ideal şekilde kullanılacağını aktarmaktır.

ZF AS-Tronic şanzımanlar MAN araçlarda TipMatic, IVECO’da Eurotronic ve Ford araçlarında orijinal isimleri AS-Tronic ile satılmakta.

ZF Ecosplit ise, MAN, Ford, DAF ve IVECO marka araçların seri üretiminde kullanılan manuel şanzımanlarıdır.

Şanzıman tipi aynı olmasına rağmen, araç üreticilerinin isteklerine göre, farklı kullanım özellikleri ve yardımcı sistemleri müşterilere sunulmaktadır.

AS-Tronic şanzımanlar araç üreticisinin tercihine göre, joystick veya vites tuş takımı ile kumanda edilmektedir. Eğitim sırasında tüm uygulamaların fonksiyonları ayrıntılı olarak sürücülere anlatılmaktadır. Sürücü aracı otomatik veya manuel olarak kullanabilmektedir. Debriyaj pedalının olmadığı bu uygulamada sürücünün yapması gereken sadece gaz ve fren pedallarını kullanmaktır.

Tüm vites değişimleri otomatik olarak gerçekleşmektedir.

Aracın çok hassas hareketleri için yarım debriyaj mantığı ile görev yapan özel manevra sürüş modu vardır. Bu sayede araç örneğin bir yük rampasına hassas bir şekilde yanaşabilir.

Sürücü gerekli hallerde, araç otomatik konumdayken tercihine göre manuel vites değişimi yapabilir. Hem manuel hem de otomatik durumda sistem yanlış vites değişimine asla izin vermez.

Sürekli otomatik konumda kullanılması halinde AS-Tronic şanzıman aracın yaklaşık %3-6 oranında yakıt tasarrufu yapmasını sağlar.

Eğitimler her sürücü için anlaşılması kolay, ZF AS-Tronic ve ZF Ecosplit şanzımanların üstünlükleri ile sürücü rahatlığı sağlanmasına uygun bir formatta sunulmaktadır.

ZF-Intarder ise ZF AS-Tronic şanzımanlı araçlar için %90 oranında güvenli bir yavaşlamayı aşınmasız bir şekilde sunmakta ve bu vesile ile servis frenlerinin ömrünü uzatarak acil durumlar için frenlerin her zaman soğuk ve hazır kalmasını sağlamaktadır.

Türkiye Kamyon Pazarı şanzıman satış sorumlusu Sn.Fatih Uzun;

“Söz konusu eğitimler, özellikle ZF AS-Tronic otomatikleştirilmiş şanzımanların sahadaki uygulamalarını yakından görmeyi ve filo müşterilerine kullanım hakkında bilgiler vermeyi amaçlamaktadır. ZF Almanya, bu konuda çok hassas davranmaktadır. Yanlış algıların önüne geçmek ve aynı zamanda ürünün tanıtımını yapmak için bu tür eğitimler ve benzer tanıtım programları düzenlenmektedir.

Bu çerçevede, Mayıs’ın ilk haftasında İstanbul ve Tekirdağ’da 4 büyük filo müşterisi ile teorik ve uygulamalı sürücü eğitimleri düzenlenmiş, 100’den fazla sürücü bu eğitimlerden başarıyla geçmiştir.