Bayilerin 2013 model yılına ait stoklarını eritmek için uyguladığı cazip indirim kampanyaları nedeniyle ocak ayı boyunca sıfır otomobil satın almayı tercih eden tüketiciler, 2014 model araçlardaki ciddi fiyat artışları karşısında, soluğu "ikinci el otomobil" galerilerinde almaya başladı. 

Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanılmış otomobil pazarının, son yıllarda hiç görülmemiş bir hareketlilik yaşadığını söyledi.

Hazar, stoklardaki 2013 model araçları elden çıkarmak için uygulamaya konulan cazip kampanyalar yüzünden, ocak ayı boyunca talebi bayilere kaptırdıklarını vurgulayarak, şubat ayından itibaren her şeyin keskin bir şekilde değiştiğini, sıfır otomobillere olan talebin, ÖTVzammı ve döviz kurlarındaki artış sayesinde "ikinci el otomobil"lere yöneldiğini ifade etti.

Bursa Oto-Koop'u 15-20 gün öncesine kadar, günde 10-20 kişinin ziyaret ettiğini anımsatan Hazar, "Onlar da alıcı değil bakıcıydı, seyrediyor, çekirdek çitleyip gidiyorlardı. Şimdi günde 150-200 kişi geliyor, hem de alıcı olarak geliyorlar. Aylardır satamadığımız sayıda aracı, 15-20 günde sattık" dedi.  

Hazar, ikinci el otomobillerdeki talep artışında havaların erken ısınmasının da etkili olduğunu ifade ederek, "Biz piyasadaki hareketliliği ilkbaharda bekliyorduk. Onun için hazırlıklarımızı da nisan, mayıs ve haziran aylarına yönelik yapıyorduk. Ama kış ortasında yaz yaşıyoruz, ilkbahar aylarının talebi de şimdiden kendini gösterdi. İşin özü şu; sıfır otomobillerdeki zam nedeniyle, tüketicilerin talebi ikinci el oto galerilerine kaydı. Havaların sıcak olmasının da etkisiyle, talep beklediğimizden daha fazla oldu. Son 15-20 gündür müşterinin talebine uygun satacak araç bulamıyoruz" diye konuştu.

Kullanılmış otomobil alacak tüketiciler elini çabuk tutsun
İkinci el otomobil galerilerinin, aylardır hatta yıllardır yaşadığı durgunluğun da etkisiyle elinde önemli miktarda otomobil stoku olduğunu, ancak bunun bir kısmının son iki haftada satıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"İkinci el fiyatları hala kış uykusunda ama eldeki stoklar eridiğinde, bittiğinde durum değişecek. Çünkü, satılan araçların yerine temin edeceğimiz otomobilleri biz de zamlı alacağız, dolayısıyla oluşacak fark fiyatlara kaçınılmaz şekilde yansıtılacak. Kullanılmış otomobil alacak olan tüketiciler, ellerini çabuk tutsunlar. Elimizdeki stoklar bittiğinde, yerine getireceğimiz ikinci el araçlar 2-3 bin lira zamlı olacak. Önümüzdeki bir ay içinde eski stokların elden çıkacağını tahmin ediyorum, bu nedenle tüketicilerin bu fırsatı değerlendirmelerini öneriyorum."

Dolandırıcılara dikkat
Hazar, alım-satım sirkülasyonunun çok olduğu dönemlerde, sahte evrakla çalıntı araç satışı ve kilometre düşürme gibi dolandırıcılık olaylarının arttığına da değinerek, tüketicileri zor durumda kalmamaları için dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İnternet üzerinden yapılan satışlarda da bazen ilan sahibinin "kapora" aldıktan sonra ortadan kaybolabildiğini belirten Hazar, tüketicilerin satın alacakları araçla ilgili iyi araştırma yapmaları ve kontrol ettirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.