Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi,  her 3 ayda bir 500 ihracatçı firma ile görüşülerek yapılan ‘ihracatçı eğilim anketi sonuçlarını’ açıkladı. Buna göre Türkiye bu yıl yüzde 4,2 büyüyecek. İhracatçıların rekabetçilik açısından istedikleri ideal kur seviyesi dolar için 2,06 TL, Euro için 2,80 TL oldu. Yıl sonu dolar kuru tahmini 2,32 TL, Euro kur tahmini ise 3,16 TL. İhracatçıların yüzde 67,6’sı istihdamını bu yılın ilk çeyreğinde değiştirmeyecek. Yüzde 25,4’ü yeni çalışan alırken yüzde 7’si işçi çıkaracak. İlk çeyrekte şirketlerin kurumlarına alacağı ortalama işçi sayısı 9 olarak belirlendi.

İhracatçının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 9,04 ile Merkez Bankası beklentisinin oldukça üzerinde. Merkez Bankası’nın 2014 sonu enflasyon beklentisi yüzde 6,6, şubat ayı beklenti anketine göre enflasyon beklentisi yüzde 7,92 olmuştu. OVP’ye göre 2014 büyüme tahmini ise yüzde 4. İhracatçı, Merkez Bankası’nın yıl sonunda politika faizini yüzde 10’dan yüzde 8,13’e indireceğini tahmin ediyor.

Anket sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yerel seçimlerin özel sektör istihdamını olumsuz etkileyeceğini, enflasyonun ise çift haneye yaklaşacağını söyledi. Döviz kuru sebebiyle girdi maliyetleri artan ihracatçıların, 2014’te 470 bin yeni çalışan istihdam edeceğini açıklayan Büyükekşi, “Ancak ilk çeyrekte seçimlerin de etkisi ile sadece 67 bin kişi işe alınacak.” dedi. Büyükekşi, 30 Mart seçimlerinin ardından şirketlerin bakış açısının daha pozitif olacağını kaydetti. Bu yıl 30 Mart tarihinde yapılacak belediye seçimlerinin ardından yine bu yılın üçüncü çeyreğinde cumhurbaşkanlığı seçimi, 2015 yılında ise genel seçimler yapılacak.

Büyükekşi, ihracatçı firmaların 2014 beklentilerini de açıkladı. Buna göre şirketlerin yüzde 42,6’sı ülke ekonomisinde bir değişiklik olmayacağına, yüzde 41,6’sı ise ekonominin daha kötü olacağına inanıyor. Yüzde 15,8’lik kesim ise ekonominin iyiye gideceği kanaatinde. İhracatçıların yarısı sektörlerinde durağanlığın süreceğini düşünüyor. Şirketlerin yüzde 60’ı ise hem Avrupa hem dünya ekonomisinin durağan olacağı kanaatinde. “Ancak bunların yanında artmış olan döviz kuru sebebiyle şirketlerin girdi maliyetleri de yükseldi.” diyen Mehmet Büyükekşi, bunun yakın zamanda firmaların kârlılığına olumsuz yansıyacağını söyledi. Bu sebeple şirketleri ivedilikle kârlılıklarını çeşitlendirme yoluna gitmesi konusunda uyaran Büyükekşi, aksi halde zararın kaçınılmaz olacağına işaret etti.

    Anket sonuçlarına göre seçimin etkisi altındaki ilk çeyrekte ihracatçı şirketlerin yüzde 47,6’sı yurtiçinde, yüzde 78’i ise yurtdışında herhangi bir yatırım yapmayacak. Yurtiçinde yatırım yapmayı planlayanların yüzde 37,2’si modernizasyona para harcamayı düşünüyor. Genel anlamdaki durağanlıkta ihracatçıların yüzde 61,5’inin bu çeyrekte üretimde girdi maliyetlerinin artacağına inanmasının etkisi büyük. İthal edilen hammaddenin fiyatının artacağına inananların oranı yüzde 40,8. Bu sebeple şirketlerin yüzde 57’si ihracat pazarlarında rekabetçi fiyatı yakalayamamaktan yakınıyor.

İhracatçıları yeni pazarlar bulmaya davet eden Büyükekşi, Türkiye’nin ihracat hedefinin tutması için yeni pazarlar ve pahada ağır üretimin şart olduğunu ifade etti. İkinci çeyrekten itibaren ihracatın ivme kazanabileceğine işaret eden Büyükekşi, ocaktaki ihracat artışında Almanya’nın başı çektiğini, Avrupa’daki iyileşmeler devam ettiği takdirde ülke ihracatında sevindirici artışın yaşanabileceğini kaydetti. İhracata yeni başlayan veya bu alanda etkili olmayan şirketlerin 2014’te yeni pazar olarak Rusya ve ABD’yi seçtiğine değinen TİM Başkanı, Çin ve Almanya’nın da ilk 4’te olduğunu aktardı.

KAPIKULE’YE GEÇİCİ ÇÖZÜM BULUNDU

Önceki ay sonunda başlayan Bulgaristan sınır kapısındaki TIR kuyruğu krizinin geçen hafta ısrarlar üzerine çözüldüğünü hatırlatan TİM Başkanı, “Her zamanki gibi yine soruna geçici çözüm bulundu. Lojistikte Türk firmaları ağırlıklı karayolunu kullanıyor. Çünkü 3-4 günlük mesafede ihracatın çoğunu gerçekleştirdiğimiz Avrupa’da her yere ulaşılıyor. Ancak çıkan TIR krizleri aslında Dünya Ticaret Örgütü toplantılarında alınan kararlara ters olmasına rağmen hep geçici çözümlerle atlatılıyor.” dedi. Bundan rahatsız olduklarını dile getiren Büyükekşi, kalıcı çözümler için çalışılması gerektiğini kaydetti.