Hollanda Dış Yatırım Ajansı (NFIA) tarafından açıklanan verilere göre, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde toplam 30 milyon Euro yatırımla 12 Türk şirketi Hollanda’da faaliyetlerine başladı. Bu durum aynı zamanda 250 Hollandalıya ülkesinde istihdam imkânı sağladı. NFIA, 2015 yılında 12 milyon Euro yatırım ve 170 kişiye istihdam rakamlarının, 2016 yılı üçüncü çeyreğinde, bir önceki yıla oranla üç kat artığına dikkat çekti. NFIA, yılsonuna kadar bu rakamı 40 milyon Euro seviyelerine ulaştırarak toplam 350 kişiye daha istihdam sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Hollanda’ya yatırım yapan şirketler

Yazılım, Taşımacılık, Kimya, Geri dönüşüm ve İleri teknoloji gibi sektörlerin Avrupa genel merkezleri, satış ofisleri ve lojistik dağıtım merkezleri kurmak için ülkede yatırım yaptıklarını da açıklayan NFIA, Tommy Hilfiger, Diesel, Danone, Unilever, Nestle, Microsoft, Verizon, Wipro, Cisco, Intel, TATA, Google ve IBM gibi global markaların halen Hollanda’da faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.

Vergi avantajları yatırımcıyı çekiyor
Avrupa ülkeleri arasında sekizinci olan Hollanda’nın, Türk girişimciler açısından altın değerinde bir ülke olduğunun altını çizen NFIA Ülke Müdürü Arife Karaosmanoğlu; “Günümüzde şirketler artık lokal olmakla yetinmiyor, dolayısıyla Hollanda bu yolda ilerlemek isteyen kurumlar için doğru bir yatırım merkezi. Üstelik Hollanda son derece rekabetçi bir mali ortam sunuyor. Düşük yasal kurumlar vergisi oranı, sürdürülebilir enerji için vergi indirimi programı, Ar-Ge teşviki, ithalatta KDV öteleme ya da Expat’lara özel vergi indirimi gibi yatırımcıyı çeken güçlü avantajları bulunuyor. Bunun yanı sıra Hollanda’da güçlü ve kaliteli bir eğitim sitemi var. Bu durum haliyle ekonomiyi de olumlu yönde etkiliyor. İstikrarlı makroekonomik bir çevreye de sahip olan Hollanda, yatırım anlamında diğer ülkelere kıyasla taşımacılık sektöründe özellikle büyük avantajlara sahip. Ülkenin etkin deniz, hava ve tren yoluna sahip olması hangi sektör olursa olsun Türk şirketleri için Hollanda’da dünya markası olma yolunda çok iyi bir sıçrama tahtası olabilir. Biz NFIA olarak, Hollanda Büyükelçilikleri, başkonsoloslukları, Hollanda hükümetini temsil eden diğer kurumlar ve paydaşlarla da işbirliği içerisinde ücretsiz olarak hizmet veriyoruz. Dolayısıyla yatırımı düşünen herkese kapımız açık” dedi.      

                 

Hollanda Dış Yatırım Ajansı (NFIA Turkey) Hakkında

NFIA (Hollanda Dış Yatırım Ajansı), Hollanda Ekonomik Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bir kuruluştur. NFIA yabancı şirketlere Hollanda’da uluslararası faaliyetlerini başlatmak, geliştirmek ve/veya yaygınlaştırmak gibi alanlarda yardım ve danışmanlık hizmeti vermektedir. 35 yıl önce kurulan NFIA, aradan geçen süre boyunca yaklaşık 60 farklı ülkeden 3 bin 300’den fazla şirketin Hollanda’da uluslararası faaliyetlerini başlatmasına ve büyütmesine destek olmuştur. Merkezi Lahey’de bulunan NFIA’nın Birleşik Krallık’ta, Türkiye’de, Kuzey Amerika’da, Asya’da, Orta Doğu’da ve Brezilya’da ofisleri mevcuttur. NFIA ayrıca Hollanda Büyükelçilikleri, Başkonsoloslukları ve yurtdışında Hollanda hükümetini temsil eden diğer kurumlarla, ayrıca yerel paydaşlardan oluşan geniş bir sosyal ağ ile işbirliği içerisinde faaliyet gösterir.