Bulgar TIR'CILAR KONTAK KAPATTI

Türkiye ile Bulgaristan arasında dozvola krizi 11'nci gününde de aşılamadı. Önceki gün Türk TIR sürücülerini kontak kapatmasının ardından bugün de Bulgar sürücüler yolu kapattı. Eylem nedeniyle Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda çıkışlar tamamen dururken, görüntü almak isteyen Türk gazeteciler Bulgar polisince sınırdan uzaklaştırıldı.

Bulgaristan hükümetinin, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre ilk 6 ayda kullanılacak 125 bin dozvola (yol geçiş belgesi) yerine sadece 5 bin belge göndermesiyle başlayan kriz, 11'nci gününe girdi. Önceki gün Türk sürücülerin TIR giriş çıkışını kapatarak eylem yapmalarının ardından bugünde Bulgar TIR sürücüleri Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda kontak kapattı. Bulgar sınır kapısında büyük araçların giriş-çıkış yapığı kapıya TIR aracını çeken bir Bulgar sürücü geçişlere izin vermedi. Sabahın erken saatlerinden itibaren kapanan yol nedeniyle Bulgaristangümrük saha girişinde yaklaşık 3 kilometre TIR kuyruğu oluştu. Sınırdan üst düzey geçiş belgesi olan UBAK sahibi TIR araçları da geçiş yapamıyor.

POLİS TIR ARACINI KALDIRAMIYOR

Toplanan yaklaşık 50 sürücü ile Bulgar polisi arasında zaman zaman tartışmalar yaşanırken, TIR aracı halen yolu kapadığı için geçişler sağlanamıyor. Kuyrukta sabahtan bu yana beklediklerini ifade eden Türk sürücülerden Şenol Karagülle, "Sabah gümrüğe girmek için geldik ama Bulgar TIR aracı yolu kapatmış. Sabahtan bu yana kaldırmalarını bekliyoruz. Zaten Türk plakalı araçların geçişine gümrükten izin vermiyorlar. Şimdi UBAK belgesi olanlar da geçemiyor. Polis ekipleri TIR aracının sürücüsüyle görüşüp kaldırmak istiyorlar ama henüz kaldıramadılar. Çok müdahale etmiyorlar" diye konuştu.

TÜRK GAZETECİLER SINIRDAN ÇIKARDILAR

Yolu kapatan TIR aracını görüntülemek için Kapıkule Sınır Kapısı'ndan karşısındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'na geçen Türk gazeteciler Bulgar polisince izinsiz çekim yaptıkları gerekçesiyle durduruldu. Bir süre sınır kapısı yakınlarında bekletilen 3 Türk gazeteci ardından Bulgar polisi eşliğinde Türk gümrüğüne getirilerek sahadan çıkarıldı.

Bulgaristan sınır kapısında 60 kadar TIR aracı sorunun çözülmesini beklerken, Kapıkule Sınır Kapısı'nda ise 70 kadar TIR aracı sınırların açılmasını bekliyor.