2014 yılı satış rakamı 49 milyar Euro oldu

2014 yılında, ürün inovasyonları bir kez daha Bosch'a pek çok alanda pazar konumunu iyileştirme fırsatı sundu. 2014 yılında Bosch Grubu, satışlarını yüzde 6,3 artışla 49 milyar Euro'ya yükseltti. Kur oranı etkisi göz önüne alındığında ise 2014 yılı büyüme oranı yüzde 7,4 oldu. Satış alanında yaşanan bu güçlü gelişme, sonuçların iyileşmesine de katkıda bulundu. Faiz ve vergi öncesi kazançlar (FVÖK), yıllık bazda yaklaşık yüzde 10'luk bir artışla 2014 yılında 3 milyar Euro'ya ulaştı. Böylece Bosch, 2014 yılında yüzde 6,2 oranında bir FVÖK marjı ilan etti.

Almanya'da yıllık ekonomik sonuçları açıklayan Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, " Faaliyet alanlarımızdaki ekonomik ve teknolojik gücümüz, yeni pazarlarda da genişlememizi sağlıyor. İnternet entegre ürünler ve internet tabanlı servisler, şirketimizin gelecekteki satış artışının odak noktalarındandır. Tüm iş sektörlerimizde bağlanabilirliği temel alıyoruz ve bunu şekillendirmede aktif bir rol oynuyoruz. Bosch, 2014 yılında pek çok yeni ürün ve bağlanabilirlik çözümü sundu” dedi.

Bosch Grubu’ndan 2014 yılında yeni satın alımlar

Bosch Grubu, BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH'nin (artık BSH Hausgeräte GmbH) tamamını 2014 yılında devraldı. Bu devralmayla birlikte Bosch Grubu, akıllı ev teknolojisi alanındaki konumunu daha da güçlendirdi. ZF Lenksysteme GmbH'nin (artık Robert Bosch Automotive Steering GmbH) satın alınması ile de Bosch, portföyüne büyüyen otonom sürüş alanını da dahil etmiş oldu.

Çalışan sayısı: Bu sene 12.000 yeni işe alım

Bosch, 2015 yılında 1.200'ü Almanya'dan olmak üzere dünya genelinde 12.000 yeni mezunu işe almayı planlıyor. Bosch'un toplam çalışan sayısı 2014 yılına oranla yaklaşık 9.000 kişi artarak 290.000 oldu. Eski yüzde elli-elli ortak girişim BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH ve ZF Lenksysteme GmbH'nin entegrasyonunun ardından, 1 Nisan 2015 itibarıyla Bosch Grubu artık yaklaşık 360.000 çalışana sahip.

Avrupa: ekonomik durum zorluğunu koruyor

Zorlu ekonomik duruma rağmen Bosch, Avrupa'daki satışlarını yüzde 2,1'lik artışla 26 milyar Euro'ya yükseltti. Kur oranı etkilerine göre düzenlendiğinde, büyüme yüzde 2,5 oranında oldu. Böylece bölge, satış toplamının yüzde 53'ünü oluşturdu. Almanya'da da satışlar önceki yıla oranla artarak 10,8 milyar Euro'ya yükseldi.

Mobilite Çözümleri: pazarın iki katı büyüme

Mobilite Çözümleri iş kolu bir kez daha büyüme hızını artırdı. Satışlar yüzde 8,9'luk artışla 33,3 milyar Euro'ya yükseldi (kur oranı etkisinin düzenlenmesinden sonra bu artış oranı yüzde 7 oldu). Böylece Bosch, otomotiv pazarının iki katı bir büyüme sağladı. İş sektörünün FVÖK'ü 2,4 milyar Euro ve FVÖK marjı ise yüzde 7,2 oldu. Tek sefere mahsus ve konsolidasyon etkileri olmadan, faaliyet sonucunda yıllık iyileşme yaklaşık yüzde 0,9 oldu.

Sanayi Teknolojileri: tekrar büyüme yolunda

2014 yılında Sanayi Teknolojileri iş kolunun satışları, önceki yıla ait seviyenin yüzde 2 altında (kur oranı etkilerinin düzenlenmesinden sonra yüzde 1) kalarak 6,7 milyar Euro olarak gerçekleşti. Bu hafif düşüşün nedeni pazarın zayıflığı ve 2014 yılının başlarında pnömatik işinin elden çıkartılması oldu. Bu konsolidasyon etkisi hariç tutulduğunda, satışlar yüzde 2,5 artış gösterdi ve kur oranı etkisinin düzenlenmesinden sonra bu oran yüzde 3,6 oldu. Sonuç olarak Endüstriyel Teknoloji, FVÖK değerini 67 milyon Euro'ya çıkarttı.

Dayanıklı Tüketim: elektrikli aletlerde pazar lideri

Dayanıklı Tüketim iş kolunda cesaret verici bir büyüme elde edildi. Satışlar yüzde 5'lik artışla 4,2 milyar Euro'ya yükseldi. Kur oranı etkisinin düzenlenmesinden sonra bu artış oranı yüzde 7 oldu. Geçtiğimiz yıl, iş sektörü 550 milyon Euro civarında bir FVÖK üretti ve FVÖK marjı yüzde 13,1 oldu. FVÖK'e BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH ortak girişiminin orantısal vergi sonrası karı dahil edildi.

Enerji ve Bina Teknolojileri: artan rekabet gücü

2014 yılında Enerji ve Bina Teknolojileri iş kolu, satışlarını yüzde 1,7'luk artışla 4,6 milyar Euro'ya yükseltti (kur oranı etkilerinin düzenlenmesinden sonra bu artış oranı yüzde 2,6 oldu). FVÖK'ü 170 milyon Euro seviyelerine yükseldi. FVÖK marjı yüzde 3,7'de kaldı.

Yarının trafiği için mobilite çözümleri

Toplantıda gelecek teknolojiler konusunda da bilgiler veren Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bosch için otonom sürüş, önemli bir büyüme alanı. Sürücü destek sistemleri ile geliştirdiğimiz yenilikleri üst üste sunuyoruz. Örneğin, 2015 yılında otomatik park sistemi, yoğun trafik destek sistemi, kaçış manevrası desteği ve karşı yönden gelen trafiğe karşı dönüş asistanları işlevinin seri üretiminin başladığını göreceğiz. Mobilite çözümleri iş kolunda, 2.000'den fazla mühendis, sürücüler için otomatik pilotu gerçeğe dönüştürmeye çalışıyor. Söz konusu geleceğin mobilitesi olduğunda, Bosch sadece otonomla değil, aynı zamanda bağlanılabilirlik ve elektrifikasyon ile de ilgileniyor. Bugün itibarıyla sadece elektrikli güç aktarım organlarıyla ilgili 30 sipariş almış durumdayız. Bosch, elektromobiliteye ve daha da önemlisi batarya teknolojisinin geliştirilmesine her yıl neredeyse 400 milyon Euro yatırım yapıyor. Dizelin başarı hikayesine yardımcı olduk. Elektrikli güç aktarım organları için de bunu yapmak istiyoruz. Elektrikli güç aktarım organları pazar başarısı için önemli unsurlardan bir tanesi, günlük kullanıma uygun olmaları. Bosch tarafından geliştirilmiş olan bir uygulama, sürücülerin Almanya'da internet bağlantılı şarj noktalarının yüzde 80'ini kapsayan bir ağa erişmesini sağlıyor. Kullanıcılar için bu, elektrikli araçlarının yeniden şarj edilmesinin kolay olduğu anlamına geliyor.”

Bugün Bosch kendisini arabadan daha fazlasını kapsayan mobilite çözümlerinin bir tedarikçisi olarak görüyor. 2014 yılında, benzinli ve dizel direkt enjeksiyon gibi sistemler bir kez daha son derece başarılı oldu. Bunlara, giderek daha fazla sayıda yazılım çözümleri ve mobilite servisleri eklendi. Denner, "Bağlanabilirlik geleceğin trafiği için yeni çözümleri mümkün kıldığı gibi yerleşmiş alanlarda da kullanıcılara fayda sağlama ve kaynakları koruma konusunda önemli bir rol oynuyor. Geçtiğimiz yıl Bosch motosikletler için ağa bağlı elektronik motor yönetim sistemlerini sundu. Motosiklet sürücüleri, araç verilerini okumak ve değerlendirmek için akıllı telefonlarını kullanabiliyor” dedi.