Bu durum satışlara da yansıdı. 2013 yılında otomobil satışları 853 bin adetle rekor kırarken elektrikli otomobil satışları hayal kırıklığı yaşattı. İç pazarda 2013 yılında sadece 31 adet elektrikli araba satıldı. 2012 yılında ise 184 adet elektrikli otomobil satılmıştı. Elektrikli otomobile getirilen düşük ÖTV avantajı bile talebi artırmadı.

Sektör temsilcilerine göre yüzde 100 elektrikli otomobilin ilgi görmemesinin sebepleri teknik altyapının yetersiz kalması, arabaların şarjla alacağı mesafenin uzak olması ve batarya şarj sürelerinin uzunluğu. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, şarj istasyonlarının yeterince yaygınlaşmamasının, elektrikli otomobil satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Özgür Tezer de tam dolu şarjla elektrikli otomobilin alacağı mesafenin çok düşük ve şarj süresinin uzun olmasının, elektrikli otomobillerin kullanımını sınırladığını söyledi.

Otomotiv sektörü, cumhuriyet tarihinde en başarılı ikinci yılını yaşarken elektrikli otomobilde hayal kırıklığı yaşadı. Üretimine 2010 yılında başlanan ve 2012’de Türkiye yollarına çıkan elektrikli otomobil, iki yılda sadece 215 adet satıldı. Türkiye’de elektrikli otomobil üretimine başlayan Renault da beklenen talep gelmeyince, 2013 sonunda elektrikli modeli Fluence Z.E.’nin üretimini durdurdu. Tam şarjla 170-185 km arasında yol kat edebilen elektrikli arabalar, 220 voltla 6 ile 8 saatlik bir sürede şarj edilebiliyor.

Elektrikli otomobil piyasasını değerlendiren ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce’ye göre Türkiye’de henüz bunun piyasası tam olarak oluşmadı. Gerekli altyapının kurulamadığına dikkat çeken Erce, satışların düşük kalmasında şarj istasyonlarının yaygınlaştırılamaması gibi altyapı eksikliklerinin etkili olduğunu vurguladı. Elektrikli otomobilde ciddi oranda ÖTV teşviki verildiğini kaydeden Erce, “Dizellerin ÖTV’si yüzde 45’ler düzeyindeyken elektrikli otoda bu oran yüzde 3-4 civarında. Elektrikli otomobile ciddi bir ÖTV teşviki var ama istediğin noktada şarj edebilme imkanı yok. Şarj istasyonları yaygın değil. Elektrikli araç alacaklar, ‘Nerede şarj edeceğim? Yolda kalır mıyım?’ endişesi taşıyor. Bu sorunlar giderildikten sonra satışların yavaş yavaş canlanacağını düşünüyorum.” dedi.