Lojistik ve uluslararası hızlı hava taşımacılık sektöründe sunduğu inovatif çözümlere bir yenisini daha ekleyen DHL Express, ilk kez Türkiye’den dünyanın her yerine karbon nötr taşımacılık ürününü sunarak, Türk firmalarına taşıma sırasında üretilen karbondioksit salınımını dengeleme ve her bir gönderimde iklim değişikliği ile mücadele etme fırsatını sunuyor.

DHL Express ile gönderi yapan firmaların karbon ayak izlerini azaltmalarına fırsat sunmanın yanı sıra, 7 ülkede uygulanan Birleşmiş Milletler tarafından sertifikalı toplam 8 büyük çevre projesine de kaynak sağlayacak.

Karbon Nötr, dünyada 60 ülkede başarı ile uygulanıyor

Dünyada 60 ülkede başarı ile sunulan “karbon nötr” ürününün Türkiye ayağının lansmanında konuşan DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling;  “Sektörde ilk kez DHL’in sunduğu “Karbon Nötr” ürünü, yenilikçi ve lider duruşumuzun göstergelerinden biri. GOGREEN Karbon Nötr gönderilerde, ilgili veriler toplanarak DHL ağı içindeki taşıt, uçak ve binaların bilinen salınım faktörleri doğrultusunda hesaplamalar yapılıyor. Global bir patente sahip olan salınım hesaplama sistemimiz, CO2’nin hesaplanmasından, belirlenen miktarın kesin şekilde dengelenmesine kadar geçen sürecin tamamını en doğru şekilde uygulamamıza imkân veriyor” dedi.

DHL olarak global çapta uygulamaya koyduğumuz GOGREEN programımız ile uçaklarımıza taktığımız ek kanatlar, elektrik tüketimini en aza indirmek için çoğalttığımız cam tavanlı dağıtım merkezlerimiz, altyapı olarak uygun ülkelerde sayısını arttırdığımız elektrikli araçlar gibi sürdürülebilir yatırımlarla karbon ayak izimizi azaltmaya çalışıyoruz. Bugün ise, dünyada 60 ülkede, 110 DHL müşterisi ile birlikte başarı ile uyguladığımız “Karbon Nötr” ürününü Türkiye’de de hayata geçirerek, müşterilerimizin de karbon ayak izini azaltmalarına destek olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Sektörü ileriye taşıyacak yenilikçi çözümleri sunmak üzere yatırımlarının bundan sonra da devam edeceğini vurgulayan DHL Express Türkiye’nin CEO’su Reckling, “Türkiye’de hızlı hava taşımacılık sektörünün yaratıcısı olarak yeni bir “ilk”i daha pazara sunmanın mutluluğu içerisindeyiz.  Karbon Nötr ürünümüz ile müşterilerimiz, örneğin Türkiye’den Almanya’ya gidecek 2 kg’lık bir gönderi için, sadece yüzde 0,45 oranında bir fark ödeyerek, gönderilerinin çevreye verdiği zararı nötralize edebilecek. Bunun yanı sıra, hazırlayacağımız karbon ayak izi raporlamaları, ilgili analiz ve danışmanlık hizmetleri ile de tedarik zinciri optimizasyonu konusunda yenilikçi bir yaklaşımı sektöre sunuyoruz” diye konuştu.

7 ülkede 8 çevre projesine kaynak sağlayacak 

Fosil yakıtların kullanımıyla atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösteriliyor. Kullandığımız araçlardan, içtiğimiz suyun paketlenmesine, giydiğimiz kıyafetlerin üretimine kadar her şey, karbon salınımını artırıyor. Gözle görünmese de ardımızda karbon ayak izleri kalıyor.

DHL Express’in Türkiye’de hayata geçirdiği “Karbon Nötr” ürünü dünya genelinde SGS (Société Générale de Surveillance S.A) tarafından onaylanan çevre projelerine kaynak sağlıyor. Aralarında Türkiye’den Ankara’daki Çöp Gazı Santrali’nin de dahil olduğu 8 ayrı büyük proje, karbon salınımına karşı, DHL müşterilerinin de duyarlılığıyla dünyaya örnek olacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarı ile uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi” ile “Endüstri Parkı”na dönüşen Mamak Çöplüğü, Türkiye’deki birçok şehre örnek olurken dünyanın dört bir yanına model olarak da gösterilen bir konumda... “Ankara Katı Atık Projesi” ile çöp, enerji hammaddesi olarak kullanılıyor. Mamak Çöplüğünde biriken metan gazının bertarafı için kurulan santral, 16 jeneratörün ürettiği 25.4 Megawatt/saat elektrik enerjisi ve 10 yıllık rezerv kapasitesiyle eşdeğerlerine göre Dünya’nın en büyükleri arasında yer alıyor.

Desteklenen çevre projeleri

  • Türkiye – Ankara Çöp Gazı Santrali
  • Nikaragua – Rüzgar Enerjisi Santrali
  • Uganda – Ağaçlandırma Projesi
  • Çin – Aile Tipi Biyogaz
  • Lesoto – Verimli Sobalar
  • Hindistan – Biokütle Enerji Santrali
  • Kamboçya – Seramik Su Arıtma Cihazı
  • Çin – Rüzgar Enerjisi Santrali