Dünya çapında 56 ülkede faaliyetlerine devam eden CHEP, sürdürülebilir palet havuzlama sistemi sayesinde, Türkiye’yle birlikte Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki perakende ve üretim sektörlerine farklı bir soluk getiriyor. Çözümün çevreye getirdiği katkı ise, CHEP paletlerinin tercih edilmesindeki sebeplerin başında geliyor.     Balkanlar’dan Baltık ülkelerine kadar Avrupa’da 17 bin müşteriye ulaşan CHEP, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 30 Avrupa ülkesinde tüketim ürünleri, taze gıda ve içecek gibi alanlarda büyümeye devam ediyor.   CHEP, palet havuzlama çözümleri çerçevesinde şirketlerin yüksek sezona hazırlık yapmak üzere paletleri depolaması yerine her seferinde ihtiyaçları olduğu kadar palet kiralamasını sağlıyor, kullanılmayan paletlerin depoda yer kaplamaması adına yeniden kullanım için boşalan paletleri geri topluyor. Böylece şirketler, sermaye giderlerine ve günlük tedarik operasyonlarına odaklanarak paletlerin envanterini çıkarmak ve paletleri takip etmekle uğraşmıyor.   1998’den beri Orta ve Doğu Avrupa’da faaliyetlerini sürdüren şirket, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Estonya, Letonya ve Litvanya’da yaptığı yeni yatırımlarla üretim ve perakende sektörlerinin öncü şirketlerine palet havuzlama çözümleri sunarak bölgedeki etkisini her geçen gün artırıyor.    

Palet havuzlama sisteminde sürdürülebilirlik Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen ve müşteri tarafından CHEP’ten kiralanan farklı ölçülerdeki mavi CHEP paletleri, önce dağıtım merkezlerine, buradan da belirli bir takip ve düzen çerçevesinde marketlere ve bayilere ulaştırılıyor. Daha sonra paletlerin sevk edildiği noktalardan paletlerini toplayan CHEP, ekipmanı ayrıştırıp gerekli onarımları yaptıktan sonra paletleri yeniden sisteme sokarak müşterilerine tedarik ediyor. Bu yöntemle farklı partiler bir araya gelerek üretici, tedarikçi ve dağıtıcı arasındaki işbirliği fırsatlarını keşfedebiliyor, daha verimli bir tedarik zinciri oluşturabiliyorlar.   CHEP sistemi, aynı zamanda düşük palet kalitesi, stok açığı, nakliye sırasında yaşanan uyuşmazlıklar, ekipman stoklama ve kayıp palet gibi tedarik zincirinde sıkça yaşanan operasyonel sorunları da ortadan kaldırıyor. Depo güvenliği, nakliyede verimlilik, düşük maliyet ve minimum yönetim de palet havuzlama sisteminde müşterilere sunulan ek avantajlardan.  

Çevreci mavi paletler

CHEP tarafından sunulan özgün havuzlama sistemi, yalnızca tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlamıyor, aynı zamanda çevre üzerindeki olumsuz etkileri de büyük ölçüde azaltıyor. Geniş servis merkezi ağı sayesinde nakliye sırasındaki karbon salınımları ciddi ölçüde azalırken, palet kullanıcıları da bu ürünleri düzenli bakım ve onarım sayesinde tekrar tekrar kullanabiliyor, hammadde tüketimlerini ve atıklarını, palet maliyetleri ve lojistikteki harcamalarıyla birlikte büyük oranda azaltabiliyorlar. PEFC ve FSC sertifikaları sayesinde Avrupa ülkelerindeki sertifikalı ormanlardan elde edilen ahşap ile hazırlanan CHEP paletleri, tamamen geri dönüştürülebilir niteliğe sahip olduğu için de doğal kaynakların korunmasını ve müşterilerin dolaylı olarak sürdürülebilir çözümleri desteklemesini sağlıyor.   Perakendede global dönüşüm CHEP Türkiye Genel Müdürü Emir Güçlü, genişleme hedefleri doğrultusunda, “Çok uluslu şirketler, beyaz ahşap palet transfer sisteminin yetersizliğiyle ve yüksek maliyetiyle başa çıkmak için CHEP palet havuzlama sistemini kullanarak faaliyetlerini Orta ve Doğu Avrupa’ya kaydırma kararı aldılar” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu bölgelerdeki tedarik zinciri hızla modernleşirken müşterilerimiz de bizden Batı Avrupa’daki hizmet ve kalitenin aynısını bekliyorlar. Biz de hizmetlerimizi farklı coğrafyalarda geliştirerek, müşterilerimizin operasyonel verimliliğini artırmaya, tedarik zinciri maliyetini düşürmeye ve CHEP’in yeniden kullanılabilme özelliğinden yararlanmalarını sağlamaya çalışıyoruz.”   Türkiye’de CHEP 2009 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren CHEP’in İstanbul Mega Center, Dilovası, İzmir, Ankara ve Adana başta olmak üzere 5 ayrı servis merkezi, 4 bin 800 toplama noktası ve 60’ın üzerinde müşterisi var. Müşteri portföyünde P&G, Henkel, Unilever, Kimberly Clark, Colgate ve Nestle Water gibi küresel markaları barındıran CHEP, Türkiye’de Dimes, Paşabahçe ve Konya Şeker gibi şirketlerle çalışıyor.