Tatilin başlaması havanın aşırı ısınması (35-40 derece arası) kara trafiğinin artması Amatör sürücülerin yazlık için yola çıkması, maalesef trafik kazalarını  artırmakta bir çok  ailenin de  tatili zehir olmaktadır.

Ben Psikiyatrist olarak aşırı sıcağın etkileri üzerinde duracağım.

AŞIRI  SICAK Beyinde önemli değişimlere sebep olur. Sıcak dolayısı ile  beyin damarları genişler Sıvı ve Kan  Elektrolit kaybı  sonucu  kan akışı değişır. Bu durum beyin metabolizması ve fonksiyonlarını  olumsuz etkiler. Kullanılan ilaçların konsantrasyonları bozulur.          Bu değişimler sonucu bazı sorunlar yaşanır.               Baş  Ağrısı  Baş  Dönmesi   Uyku Basması   Halsizlik     Tansiyon Değişimleri  Dikkat  ve Konsantrasyon Bozulmaları  İşitme ve  Görme  kalitesinde azalmalar olabilir.           Aşırı Sıcaklar sonucu SICAK Çarpması  Beyin Damar Tıkanması  veya Beyin Kanamaları olabilir.        Aşırı  Sıcaklarda özellikle Yaşlılar Bebekler  Çocuklar  Kronik hastalığı olanlar  Kalp  ve Böbrek Hastaları daha dikkatli olmalıdır.     Aşırı Sıcaklar  Migren  ve Sara  nöbetlerini tetikler..  Aşırı Sıcaklar  bir çok  kişide  Ruhsal dengesizliğe sebep olur kontrolsüzlükler artabilir.  Algılamalar ve tepkisel olumsuz  değişimler  görülebilir.  Bu nedenlerden dolayı Yaz günün de  trafiğe çıkarken daha dikkatli  olmalıyız.    

1       Yaz Aylarında  sabah  erken saatleri ve İkindi sonrası tercih edilmeli Öğle arası dinlenilmelidir.

2        Yola çıkarken Ağır Yemek yenmemelidir. Değişik sulu gıdalar Sebze  ve Meyveler Salatalar tercih edilmelidir.

3        Yolda  araç kullanırken bir şeyler  atıştırmak doğru değildir.  

4        Tatile giderken 200 -250 km arasında kesin dinlenme ve ihtiyaç molası verilmeli. Bu ara sulu gıdalar çay ve limonata gibi tercih edilmelidir..    

5       Hiç bir zaman 100 km den uzak yola refakatsiz  tek başına çıkılmamalıdır.  

6        Yaz günü kıyafette önemlidir. Sürücü Rahat edeceği Keten ve Pamuklu vücudu sıkmayan  yapışmayan terletmeyen  gömlek şort gibi tercih etmelidir.  Sürücü yazlık alışkanlığı olarak araç kullanırken terlik giymemeli Ayağını  kavrayan  Fren  ve Debriyaj  ta sorun olmayacak spor ayakkabı tercih edilmelidir.  

7       Yaz  sıcağının yolu bozacağı  asfaltın ereceği  sürüş kalitesinin bozulacağı her an akılda bulunmalıdır. Herkese kazasız iyi yolculuklar ve tatiller dileklerimle.